Eugen Tomac la TV Ziare.com: Ii aparam pe cei care vorbesc limba romana

Joi, 16 Iulie 2009, ora 17:53
1474 citiri
Eugen Tomac la TV Ziare.com: Ii aparam pe cei care vorbesc limba romana
Foto: Ziare.com

Eugen Tomac, secretar de stat la Departamentul de relatii cu romanii de pretutindeni, sustine proiectele educationale si cele de mass media promovate de comunitatile romanesti din tarile vecine, dar si cele ale Europei Occidentale.

El a prezentat la Tv Ziare.com unele dintre problemele pe care le au romanii din strainatate si ce face departamentul pe care il conduce pentru a le rezolva. (Urmareste AICI inregistrarea video a emisiunii)

"Puteti sa ne transmiteti problemele pe care le aveti ca sa le solutionam sau sa la transmitem mai departe la institutiile competente. Departamentul de relatii cu romanii de pretutindeni este o institutie care gestioneaza relatiile culturale educationale. Noi sustinem proiecte educationale cum ar fi infiintarea de scoli in comunitatile romanesti din alte tari, sustinem mass media de limba romana, iar ca prioritate sunt tarile din Balcani.

De asemenea, oferim burse de sprijin pentru tinerii din aceste zone. Comunitatile din tarile vecine sunt autohtone, de aceea atentia noastra este sporita si incercam sa acordam minoritatilor sprijinul necesar. Avem si mecanisme bilaterale si pentru romanii plecati in spatiul Europei Occidentale. Dezvoltam programe specifice care sunt menite sa pastreze identitatea romaneasca.

In perioada imediat urmatoare dorim sa institutionalizam mai mult acest lucru si este primul an cand in Parlamentul Romaniei sunt 4 deputati si 2 senatori care ii reprezinta pe romanii din diaspora.

In luna februarie, domnul Cristian Diaconescu a fost la Roma unde s-a intalnit cu omologul sau Franco Frattini. Si atunci s-a subliniat ideea ca romanii nu pot fi priviti drept o masa care provoaca dezordine in regiune. De asemenea, am spus ca fiecare caz de infractiune trebuie tratat cu fermitate.

Este foarte important sa fie solidara comunitatea romaneasca. Acum cateva saptamani, i-am chemat pe reprezentantii comunitatilor romanesti din Roma, Napoli si alte orase si acestia s-au intalnit si au discutat cu Mircea Geoana, Emil Boc, Traian Basescu si Cristian Diaconescu despre problemele lor. In toamna, vrem sa organizam un summit romano-italian ca sa gasim solutii concrete la probleme neplacute.

Cum sunt monitorizati romanii care emigreaza?

Evaluam numarul romanilor plecati cu ajutorul diferitelor fundatii care ii monitorizeaza atent. In acest moment, in Italia sunt peste 1,2 milioane de romani si in Spania peste 900.000 de romani. Ii monitorizam prin Departamentul de relatii cu romanii de pretutindeni, pe site-ul MAE.

Este vorba de o procedura punctuala pentru ca resursele noastre sunt limitate. Coagularea comunitatilor in jurul unor obiective cum ar fi scolile romanesti, chiar si cele duminicale, programe culturale, editari de carte. Vom lansa in curand un proiect prin care vom edita o serie de titluri de carte romaneasca. Zece titluri ale clasicilor romani care vor fi acordate gratis celor care se inscriu pe site.

Avem si cetateni care aduc daune care sunt condamnabile. Si eu personal sunt extrem de dezamagit de conditiile pe care le au unii romani peste hotare, insa este o realitate pe care trebuie sa ne-o asumam. Trebuie sa dezvoltam relatii bilaterale cu autoritatile locale, fie cu cele centrale. Sa fim mai solidari si fac apel catre cei care au societati, sau lucreaza in mass media din diaspora sa vina la noi cu propuneri concrete.

Cazul Crulic, raspuns ferm din partea autoritatilor romane

In cazul Crulic, reactia autoritatilor romane a fost ferma si a fost regretabil ce s-a intamplat acolo. Consulatele Romaniei din intreaga lume incearca sa raspunda punctual la acest gen de probleme.

Romania ii sprijina pe romanii din Republica Moldova

Romania isi reconfirma sprijinul pentru Republica Moldova. Din 2005, Romania sustine ferm apropierea acestei tari de Uniunea Europeana. Speram ca Rep. Moldova sa intre in pachetul Balcanilor de Vest ca sansele de aderare sa fie mai mari.

Romanii din intreaga lume trebuie sa fie mai aproape de romanii din Republica Moldova, mai ales acum, cand situatia este tensionata. Ii asigur pe toti cei din Republica Moldova ca Romania va fi foarte atenta si va consolida relatiile romano - romane, ca sa ii spun asa, pentru ca suntem aceeasi natiune impartita in doua state. Ii aparam pe toti cei care vorbesc limba romana.

De maine (vineri n. red.) tinerii din Republica Moldova se pot inscrie pana pe data de 27 iulie pentru burse. Obiectivul nostru este sa sustinem prin programe pastrarea identitatii romanesti. La nivelul Parlamentului Romaniei se va forma o comisie mixta pentru romanii de pretutindeni, iar problemele ce tin de cadrul legislativ vor fi in atentia lor si asa statul va putea propune solutii concrete.

Sprijinim initiativele romanilor de peste hotare, dar nu putem sa le rezolvam pe toate. Cand exista probleme concrete, apelati la spijinul nostru. Suntem aici pentru a veni in sprijinul dumneavoastra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Eugen Tomac, #departament romanii pretutindeni, #ajutor romani Moldova, #emisiune TV Ziarecom , #stiri politice