Europa prejudecatilor: Romanul cu matura, tadjikul cu sapa

Joi, 16 Aprilie 2009, ora 23:55
3373 citiri
Europa prejudecatilor: Romanul cu matura, tadjikul cu sapa

Culoarea pielii si felul in care te rogi continua sa constituie liniile de demarcatie intre cetatenii tarilor europene si muncitorii imigranti. La vechile prejudecati se adauga noi frici, iar locul de 'dusman numarul 1 al societatii' nu ramane niciodata vacant.

Intotdeauna este placut sa vezi ca cineva este mai 'bronzat' ca tine si ca la coada pentru succes si respect exista altii si mai putin norocosi: tadjikul cu matura sau romanul cu lopata, noteaza cotidianul rus Gazeta.

Premierul italian Silvio Berlusconi este incorigibil. Colectia sa de glume 'incorecte din punct de vedere politic' se imbogateste de la o zi la alta, iar tenul presedintelui american ii stimuleaza umorul suspect. Referitor la declaratia lui Berlusconi privind 'tenul bronzat al lui Obama', americanii au preferat sa pastreze tacerea, iar presedintele rus Dmitri Medvedev, prezent la 'nasterea glumei', a ras 'in barba'.

De altfel, un scandal de proportii nu a fost posibil: potrivit sondajelor, s-a adeverit ca italienii nu vad nimic rau in glumele lui Berlusconi despre culoarea pielii lui Obama. Doar nimeni nu l-a facut 'negru imputit'?

Corectitudinea politica adusa din America, unde aceasta asigura o coexistenta multinationala, nu s-a adaptat prea bine in Europa, un adevarat ghem de natiuni si culturi, impletite dar si despartite de o istorie seculara. In Europa, noii veniti sunt primiti cu reticenta, subliniaza Gazeta.

In Italia, de exemplu, cand faci cunostinta cu cineva esti intrebat neaparat 'din ce regiune esti?', iar oamenii sunt judecati dupa provenienta. Ce sa mai spui despre diferentele dintre natiuni? Doar cu 20 de ani in urma, un automobil cu numere germane ar fi fost lovit cu pietre in Olanda si doar evidentul avantaj economic si tehnologic al Germaniei a obligat Europa de Est sa uite trecutul/ -sau sa se faca a-l uita.

Pe vremea cand era presedinte al Comisiei Europene, Romano Prodi explicase intr-un mod destul de popular de ce Turcia nu are sanse sa adere la UE: 'In Italia, mamele isi sperie pana acum copiii cu 'turcii''.

Oficial, nu exista discriminare

La nivel oficial si legislativ, toti sunt egali si nu exista discriminare, insa in viata de zi cu zi culoarea pielii si felul in care te rogi continua sa constituie linii de demarcatie, noteaza ziarul rus, mentionand in acest context atitudinea ostila pe care francezii si spaniolii o au fata de arabii si africanii din fostele colonii, dar si fata de estici.

Frica aproape mistica fata de 'instalatorul polonez' i-a determinat pe francezi sa voteze impotriva Constitutiei europene; criza economica a turnat, la randu-i, gaz pe foc, iar englezii au iesit in strada, protestand impotriva muncitorilor imigranti italieni.

La vechile prejudecati atavice, se adauga noi frici, iar locul 'dusmanului numarul 1 al societatii' nu ramane niciodata vacant, continua Gazeta. La fel cum, in urma cu 20 de ani, astfel de 'dusmani' erau considerati in Rusia georgienii, cecenii, iar apoi azerii, in Italia oamenii se temeau de arabi, apoi de albanezi. Acum a venit vremea 'persoanelor de nationalitate slava' sau a 'oamenilor cu accent estic', dupa cum sunt descrisi ei in cronica criminala.

Confuzie etnografica

Ca sa te convingi, poti sa deschizi la nimereala televizorul, unde se afirma ca este suficient sa iesi pe strada ca sa fii violat si ucis de 'slavii ingrozitori'. Confuzia etnografica a atins gradul maxim: prin 'estici' se au in vedere in special romanii, iar in randul lor sunt inclusi si tiganii.

Sa vorbesti in mod direct despre romani nu este bine. In primul rand, ei reprezinta cea mai numeroasa comunitate straina din Italia, formata in special din muncitori si menajere care muncesc din greu de dimineata pana seara, iar in al doilea rand, Romania este totusi membra a UE.

Astfel, in mass-media si in constiinta publica ia nastere un monstru necunoscut stiintei, caruia ii sunt atribuite toate pacatele lumii. Un reportaj despre viol sau jaf va contine neaparat o referinta incoerenta la 'accentul estic' al infractorilor, care atunci cand sunt prinsi dau dovada de o necunoastere totala a limbii italiene si, prin urmare, despre ce 'accent' ar putea fi vorba?

Imigranti buni, imigranti rai?

Informatiile potrivit carora 90% dintre violuri ar fi comise de italieni get-beget nu au prea mare efect. Gazeta aminteste de situatia penibila provocata de violul din parcul Cafarella, in urma carora afirmatiile 'matorilor oculari' se loveau cap in cap, iar analiza ADN dezvaluise ulterior ca primii doi cetateni romani arestati nu erau vinovati.

Atat imigrantii 'rai', cat si cei 'buni' vor ramane mereu niste straini, a caror prezenta, chiar daca este necesara, este una provizorie. Acesti imigranti nu vor deveni niciodata 'ca noi', de aceea 'trebuie sa le interzicem femeilor si copiilor nostri sa comunice cu ei'. In Italia se discuta chiar un proiect de lege, care recomanda crearea de clase speciale pentru copiii imigrantilor, 'din cauza carora copiii italieni inteligenti sunt nevoiti sa invete de mai multe ori aceleasi lucruri'.

De altfel, toate acestea sunt 'deja-vu': in anii 1960, o atitudine identica aveau italienii din nord fata de cei din sud, refuzand sa le inchirieze acestora din urma apartamente si sa-si casatoreasca fiicele cu ei. Astazi, copiii acestor sudici sunt cei mai inraiti adversari ai imigratiei. Intotdeauna este placut sa vezi ca cineva este mai 'bronzat' ca tine si ca la coada pentru succes si respect exista altii si mai putin norocosi: tadjikul cu matura sau romanul cu lopata.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Europa prejudecati, #culaorea pielii, #cetateni discriminari , #stiri politice