Extinderea, scutul antiracheta si Kosovo, subiectele summitului NATO de la Bucuresti

Marti, 11 Martie 2008, ora 10:13
1105 citiri
Extinderea, scutul antiracheta si Kosovo, subiectele summitului NATO de la Bucuresti

In cadrul summitului NATO de la Bucuresti principalele probleme care vor fi discutate sunt Afganistanul, extinderea organizatiei, apararea antiracheta, Kosovo sau relatiile NATO-Rusia, a declarat un oficial american, informeaza editia online a ziarului Gandul.

Kurt Volker, asistent adjunct principal al secretarului american de Stat, considera ca exista divergente de perceptie in multe privinte intre Statele Unite si Europa.

"Cred cu tarie ca suntem o comunitate si ca suntem afectati de aceste provocari in acelasi mod, si este imperativ sa ramanem alaturi", a precizat el. Acesta a subliniat ca Alianta Nord-Atlantica s-a adaptat in ultima vreme la un nou mediu de securitate.

"Afganistanul este primul exemplu al rolului pe care NATO trebuie sa il joace cu succes in domeniul securitatii, intrucat binele societatilor, securitatea societatilor noastre depind de ce facem in Afganistan", a afirmat acesta, in timpul unui discurs sustinut la Centrul pentru Relatii Transatlantice al Scolii pentru Studii Internationale Avansate, din cadrul Universitatii Johns Hopkins, din Washington.

In ceea ce priveste extinderea NATO, acest sector a constituit un succes istoric pentru alianta. "Avem in total 100 de milioane de persoane din Marea Baltica si pana la Marea Neagra care traiesc in societati libere, democratice, in economii de piata care prospera si sunt in siguranta ca membre NATO si membre integrate ale Uniunii Europene, intr-o Europa intreaga si libera", a adaugat el.

"Este o realizare grozava. Extinderea NATO a constituit avangarda acestui lucru. Nu este singurul lucru. Si extinderea UE a fost foarte importanta. Insa extinderea NATO a constituit o diferenta foarte importanta pentru tarile si popoarele din centrul si estul Europei", a declarat el.

Potrivit oficialului, acest lucru a imbunatatit Alianta. "Stiu ca aceasta a fost o dezbatere in perioada 1997-1998, cand au existat dezbateri pe tema ratificarii, ca primirea unor tari care nu sunt atat de bogate si dezvoltate si ale caror forte militare nu erau atat de puternice ca ale tarilor membre NATO din 1996. A fost o dezbatere (...) insa acum sunt increzator ca alianta este buna", a explicat el.

Potrivit oficialului, Alianta Nord-Atlantica este mai puternica pentru ca are membre tari ca Polonia, Cehia, Romania, Bulgaria. Acesta a declarat ca aceste tari aduc capacitate, vointa politica, aduc un angajament pentru aceleasi valori si principii in care NATO a crezut intotdeauna si crede ca alianta este mult mai implicata din punct de vedere operational si mai relevanta pentru viitor astazi, ca rezultat al extinderii care s-a produs in 1997 si 2002.

Oficialul a adaugat ca misiunea de a construi o Europa intreaga, libera si pasnica nu este incheiata. Urmatorul obiectiv sunt Balcanii, Ucraina, Georgia, Belarus si considera ca trebuie sa continuam sa construim societati mai puternice in Europa.

"NATO este o organizatie a consensului. Toate cele 26 de state membre trebuie sa aprobe o decizie privind aderarea unui nou membru. Sunt increzator ca vor fi noi invitatii la Bucuresti. Vrem sa vedem cat mai multe tari cum reusesc", a precizat oficialul.

Un alt subiect care va fi pe agenda summitului este Kosovo. NATO are o misiune speciala in Kosovo, care conduce operatiunea KFOR, de mentinere a securitatii, a libertatii de miscare si de a proteja comunitatile minoritare si lacasurile religioase din Kosovo.

"Cred ca 90 la suta sau peste 80 la suta dintre trupele din Kosovo sunt europene. SUA au numai 1.700 de militari. Insa KFOR, operatiunea NATO, are o misiune foarte importanta in Kosovo, intr-o perioada in care asistam la independenta Kosovo", a mentionat oficialul.

In ceea ce priveste viitorul scut american de aparare antiracheta din Europa, articolul 5 din Tratatul NATO prevede ca alianta trebuie sa isi protejeze teritoriul si populatia de amenintari. "Avem un angajament colectiv de aparare. Nu mentioneaza ca ne vom proteja de orice, cu exceptia rachetelor. Spune ca trebuie sa facem acest lucru", a mai spus Volker.

In privinta relatiilor dintre NATO si Rusia, oficialul a subliniat interesele comune bilaterale. Consiliul NATO-Rusia a fost fondat in 2002, in cadrul unui summit dintre alianta si aceasta tara.

Oficialul este de parere ca NATO nu a exploatat niciodata in intregime potentialul Consiliului NATO-Rusia, si crede ca ar trebui sa se faca acest lucru. NATO vrea sa colaboreze in domeniul apararii antiracheta. Rachetele pot afecta nu numai teritoriul NATO, ci si pe cel rus.

"Am vrea sa colaboram pentru securitatea din Balcani, Cred ca acest lucru depinde de un Kosovo independent si o operatiune KFOR care asigura securitatea acolo. Trebuie sa privim inainte", a conchis oficialul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima întâlnire cu Trump a președintelui conservator al Poloniei de la invazia Rusiei în Ucraina. Duda: ”Am fost invitat în apartamentul său privat” VIDEO
Prima întâlnire cu Trump a președintelui conservator al Poloniei de la invazia Rusiei în Ucraina. Duda: ”Am fost invitat în apartamentul său privat” VIDEO
Trump şi preşedintele polonez Andrzej Duda au discutat despre situaţia din Ucraina, NATO şi Orientul Mijlociu, la un dineu găzduit miercuri, 17 aprilie, la New York de fostul preşedinte...
„Să nu scape de sub control”. Secretarul general al NATO spune că nimeni nu are de câștigat de pe urma unui alt război în Orientul Mijlociu
„Să nu scape de sub control”. Secretarul general al NATO spune că nimeni nu are de câștigat de pe urma unui alt război în Orientul Mijlociu
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO şi-a exprimat vineri, 19 aprilie, preocuparea privind situaţia din Orientul Mijlociu după lovitura aeriană atribuită Israelului asupra Iranului,...
#teme, #discutie, #NATO , #stiri politice