Fara sondaje la TV in timpul eurocampaniei

Marti, 09 Octombrie 2007, ora 14:52
1908 citiri
Fara sondaje la TV in timpul eurocampaniei

Camera Deputatilor a aprobat marti ordonantele Guvernului referitoare la organizarea alegerilor europarlamentare, unul din amendamentele acceptate de deputati interzicand difuzarea sondajelor de opinie de catre mediul audiovizual in timpul campaniei electorale.

Ordonanta de urgenta nr. 1/2007 a fost adoptata de Camera Deputatilor, for decizional, cu 192 de voturi pentru, 32 impotriva si trei abtineri.

Conform unui amendament care a devenit parte din acest proiect, in mediul audiovizual se interzice prezentarea de sondaje de opinie ce au continut electoral, precum si difuzarea de emisiuni electorale referitoare la intentia de vot cu 30 de zile inainte de ziua de referinta, dar si prezentarea de sondaje realizate la iesirea de la urne in ziua de referinta inainte de inchiderea votarii.

Desi reprezentantii PD s-au opus in comisia de cod electoral acestui amendament, deputatii democrati au votat in plen pentru adoptarea acestei ordonante, alaturi de PSD, PNL, UDMR si PC. Numai PRM s-a opus adoptarii acestei ordonante.

In urma cu doua saptamani, comisia de Cod Electoral a votat acest amendament propus de pesedistul Florin Iordache, desi un amendament asemanator a fost respins anterior de Camera Deputatilor.

Deputatul PD, Valentin Iliescu, vicepresedinte al comisiei de cod electoral, s-a opus votarii amendamentului lui Iordache si a calificat votul dat de comisie in aceasta problema drept "o ilegalitate"

"Astazi s-a comis o ilegalitate. Practic, comisia a venit cu un vot peste o decizie transata in urma cu o saptamana de plenul Camerei Deputatilor, in sensul ca un amendament trecut in raportul comisiei fusese respins in urma cu o saptamana de Camera", a explicat Iliescu.

Potrivit deputatului PD, interzicerea sondajelor de opinie pe intreaga durata a campaniei electorale este "un lucru aberant care nu este in nici o tara".

"E o incalcare grava a regulamentului si o sfidare a modului in care o comisie incearca sa fie mai presus de Camera Deputatilor. Acest lucru dovedeste faptul ca acele intelegeri anti PD care au fost facute la Palatul Victoria in august 2007 sunt respectate si votate in continuare", a mai spus Valentin Iliescu.

In schimb, liberalul Mihai Voicu, presedintele comisiei de Cod Electoral, a comentat votul dat de comisie pe amendamentul amintit drept "o chestiune de consecventa".

"Comisia a mai votat o data acest amendament si a fost, cred, o chestiune de consecventa. Am mai votat o data, nu vad de am fi fost impotriva acum", a explicat Voicu.

Plenul Camerei Deputatilor admisese in urma cu aproape trei saptamani propunerea PD de eliminare din ordonantele pe tema alegerilor pentru Parlamentul European a amendamentului (ce apartinea peremistei Virginia Vedinas ) care interzice publicarea in presa audio-vizuala a sondajelor cu 30 de zile inaintea alegerilor.

In cadrul dezbaterilor din plen PD, prin Valentin Iliescu, ceruse eliminarea amendamentului care a trecut de Comisie si care prevede interdictia publicarii cu 30 de zile inainte de scrutin - in presa audio-vizuala - a sondajelor electorale, pe motiv ca ar influenta procesul electoral.

Valentin Iliescu a caracterizat prevederea drept "aberanta" si "excesiva", subliniind ca nicaieri in UE nu mai exista o asemenea interdictie. El a subliniat ca cel mai lung termen in care sondajele sunt interzise este de sapte zile, in Franta.

Propunerea democratului a trecut de votul pe articole, desi configuratia votului poate indica ca o parte dintre cei 82 de deputati ce au rezistat la dezbateri nu prea au stiut ce se supune la vot - amendamentul PRM sau eliminarea lui.

Astfel, pentru interzicere s-au pronuntat 32 de deputati - social-democratii, un liberal, doi peremisti si trei conservatori. Daca in comisie liberalii s-au aratat pentru interzicerea sondajelor, in plen ei au votat cot la cot cu PD, la fel ca si trei dintre cei cinci peremisti, cei carora le apartine propunerea.

Citește și:
Scandalul Bîstroe. Rezultatele surprinzătoare ale analizelor din 2005 versus retorica PSD
Scandalul Bîstroe. Rezultatele surprinzătoare ale analizelor din 2005 versus retorica PSD
În ultimele două săptămâni, opinia publică din România a fost inflamată de o informație lansată public de ministrul Sorin Grindeanu, potrivit căreia autoritățile din Ucraina ar face...
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
În ciuda promisiunilor și „urgențelor” prezentate de coaliția de guvernare PSD-PNL la finalul anului trecut, mai multe subiecte de interes public au fost amânate în repetate rânduri ori...