Festivalul de Teatru in pericol, din cauza rectificarii bugetare

Miercuri, 15 Aprilie 2009, ora 09:45
800 citiri

Ministerul Culturii va fi nevoit, din cauza bugetului sarac pe care il va avea la dispozitie in 2009 in urma rectificarii bugetare, sa renunte la evenimente culturale cu traditie, in conditiile in care vor trebui construite 813 biserici noi, dupa cum au decis parlamentarii.

Ministrul Culturii, Theodor Paleologu, a precizat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca ministerul pe care il conduce va dispune in 2009 de 892.363 milioane de lei, dupa o reducere de circa 28 de milioane de lei prin rectificare bugetara, scrie Evenimentul Zilei.

Initial, bugetul MCCPN pe 2009 a fost de aproximativ 1,2 miliarde de lei, respectiv 920.898 de milioane de lei fara dobanzi, rambursari, credite si cheltuieli aferente programelor cu finantare rambursabila.

In urma rectificarii bugetare, acesta a scazut la 892.363 de milioane de lei, a precizat ministrul Culturii. Astfel, bugetul pentru proiecte culturale, care, initial, era de circa 22 de milioane de lei, a fost redus cu 4,7 milioane de lei, a mai spus Paleologu.

Ministrul Culturii a precizat, pe de alta parte, ca are alocata suma de 60 de milioane de lei - prin amendamente depuse in Parlament in luna februarie - pentru construirea a 813 noi biserici.

Din acest motiv, el a propus initierea unei dezbateri publice privind implementarea acestui program, in conditiile in care sunt compromise alte programe ale ministerului.

UNITER ar putea renunta la Festivalul National de Teatru

Bugetul MCCPN pentru proiecte culturale, care s-a redus la circa 17,3 milioane de lei, era prevazut pentru implementarea a 31 de programe prioritare de tip eveniment.

Printre acestea se numara Festivalul National de Teatru (FNT), al carui buget a fost redus cu 78%, dupa cum a remarcat Cristina Modreanu, selectioner unic al evenimentului.

"UNITER pune problema ruperii traditiei acestui eveniment. Am pregatit o scrisoare de protest. Speram, in continuare, in sprijinul MCCPN", a spus Modreanu, precizand ca festivalul se afla in pregatire si ca ruperea intelegerilor cu partenerii ar afecta imaginea culturii romane.

In 2008, Ministerul Culturii a alocat 2,3 milioane de lei organizarii FNT, in timp ce pentru editia din 2009 a festivalului este prevazuta suma de 500.000 de lei, a precizat Cristina Modreanu.

Vrem sa construim in an de criza biserici sau sa salvam monumente si festivaluri cu traditie?

In replica, ministrul Theodor Paleologu a acceptat sa dea, in exclusivitate pentru EVZ, urmatoarea declaratie: "Festivalul National de Teatru este unul din cele 31 de proiecte prioritare ale Ministerului Culturii. La acest capitol reducerile bugetare au fost initial de la 40 de milioane la 22 de milioane, iar acum s-au mai taiat inca 4,7 milioane. S-a ajuns, asadar, la mai putin de jumatate din suma de anul trecut.

Evident, voi face tot posibilul pentru a salva Festivalul National de Teatru. In acest sens scrisoarea UNITER-ului este binevenita. Dar ea trebuia trimisa si la Ministerul Finantelor. De asemenea, consider necesara largirea cadrului discutiei si initierea unei dezbateri publice cu urmatoarea intrebare: vrem sa construim in an de criza sute de biserici noi sau vrem sa salvam monumente, festivaluri cu traditie si institutii culturale?".

In ceea ce priveste bugetul Festivalului "George Enescu", ministrul Culturii a spus ca acesta nu a fost redus si ca va fi alocata suma de 33 de milioane de lei organizarii evenimentului.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Ministerul Culturii buget, #festival teatru UNITER, #festival George Enescu, #biserici construire 2009 , #stiri politice