Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

FMI: Masurile populiste luate in an electoral vor decredibiliza Romania

Duminica, 05 Iulie 2009, ora 14:16
1042 citiri
FMI: Masurile populiste luate in an electoral vor decredibiliza Romania
Foto: Arhiva

Reprezentantul FMI in regiune, Tony Lybek, a declarat ca Romania se afla in parametrii agreati cu FMI la semnarea imprumutului extern, dar masurile populiste din anul electoral ar putea sa-i afecteze credibilitatea.

Preluand modelul altor tari din UE, ca Ungaria si Letonia, care au contractat un imprumut de FMI, Romania primeste imprumutul de 20 de miliarde de euro pentru a-si consolida economia vulnerabila, informeaza Reuters.

La inceputul lunii august, o misiune a expertilor Fondului Monetar International (FMI) va veni in Romania pentru a evalua progresul tarii, inainte de aprobarea celei de-a doua transe din imprumutul semnat cu FMI.

"Datele preliminare arata ca Romania se afla in termenii negociati, dar o concluzie finala va fi luata dupa prima evaluare a programului", a spus Lybek.

Romania s-a obligat sa faca reforme in sectorul public, sa transparentizeze politica salariale si sa eficientizeze cheltuielile bugetare.

Lybek a mai spus ca reculul de 6,2% al produsului intern brut din primul trimestru, mai mare decat se estima, creeaza provocari bugetare care ar putea necesita o revizuire a eficientei privind modul in care se colecteaza taxele si o prioritizare a viitoarelor cheltuieli.

Vestile sunt proaste in continuare pentru Romania: in trimestrul doi, PIB-ul s-ar putea deteriora in comparatie cu estimarile anterioare ale Fondului.

"Masurile populiste ar putea fi tentante, dar sunt extrem de periculoase pentru stabilitatea economica, intrucat pot afecta rapid credibilitatea. Apreciem ca, pana acum, Guvernul a decis sa reziste acestor presiuni", a mai spus oficialul FMI.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca deficitul bugetar ar putea depasi, in acest an, nivelul convenit cu FMI, mai ales in cazul in care situatia economica se inrautateste, insa nicio decizie nu va fi luata inainte de a consulta oficialii FMI.

"In mod realist, deficitul bugetar va fi probabil un pic mai mare", a spus Geoana.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Tony Lybek FMI, #masuri populiste Romania, #campanie politica probleme , #stiri politice