Fudulia, soră bună cu prostia

Autor: Dan Popa - radio-jurnalist
Joi, 14 Octombrie 2021, ora 16:56
8066 citiri

După ce Florin Cîțu și “echipa câștigătoare” s-au trezit din beție și și-au dat seama că tactica lui Klaus Iohannis este pierzătoare, țeparul de bănci pare să fi revenit la sentimente ceva mai bune față de USR. Ieri, premierul demis a coborât de pe piedestalul sau aurit la nivelul muritorilor de rând și, iată, a anunțat că, de data asta, treacă de la el, e de dispus să refacă coaliția cu USR și UDMR. Dar fostul premier plin pune două condiții:

  • 1. USR să recunoască faptul că actuală criză politică e din vina ei;
  • 2. coaliția să se refacă în jurul PNL.
  • Cu alte cuvinte, tot circul pe care Cîțu și echipa lui de lunatici, încurajați de Iohannis, l-au făcut, de o lună și jumătate încoace, n-a servit, practic, la absolut nimic, ci doar a prelungit inutil criza politică și a creat tensiuni suplimentare între partenerii coaliției. Orice elev din clasele primare putea să spună, din capul locului, că PNL nu poate guverna singur, având în vedere că liberalii nu au câștigat alegerile parlamentare, ci le-a pierdut, de fapt, în favoarea PSD. Klaus Iohannis a fost nevoit chiar să încalce Constituția pentru a însărcina PNL-ul cu formarea unui guvern, pentru că, în mod normal, prima opțiune ar fi fost PSD-ul și doar dacă acesta nu ar fi reușit să strângă o majoritate, abia atunci ar fi avut dreptul să încerce și PNL-ul.

    Dacă aș fi Dacian Cioloș, eu aș recunoaște că vina actualei crize politice e a USR, care l-a împiedicat, până în momentul demisiei în bloc a miniștrilor pluseriști, pe domnul Cîțu să folosească cele 50 de miliarde de lei din banul public drept mită electorală pentru a fi uns președinte al PNL. Bani care există deja semne că vor fi cheltuiți după rețeta de succes a social-democraților: turnarea unui strat subțire de asfalt peste pământul gol, șosele în care 1 km are 800 m, rețele locale de cișmele cu apă nepotabilă, potențial creatoare de epidemii, iluminat public cu becuri de 2.000 €/bucata, wc-uri școlare de 50.000 €/bucata, canalizări care nu funcționează chiar de la inaugurare, stații de epurare care se strică după doar câteva luni de funcționare, pentru că au fost plătite piese nemțești, dar au fost montate piese chinezești și câte și mai câte minunății. Pentru că, de la un timp încoace, orice e posibil în spațiul carpato-danubiano-pontic.

    În ceea ce privește mesajul de refacere a coaliției în jurul PNL, să se teamă oare “echipa câștigătoare” că Dacian Cioloș le-ar putea face o surpriză neplăcută, prezentându-se, luni, în Parlament, cu un guvern de tranziție format din tehnocrați? Sau Cîțu o fi primit ordin de la Cotroceni să schimbe macazul? Nu pot decât să-mi închipui cât de greu a fost pentru cuplul prezidențial să-și calce pe orgoliu. Însă și dacă se va reface, în cele din urmă, coaliția, nu cred că va dura prea mult, având in vedere animozitățile care s/au creat intre liberali și pluseriști, dar mai ales datorită faptului că, din câte se pare, actualul premier interimar va fi repoziționat pe post de ministru de Finanțe. Și cum noua propunere de premier pe care liberalii vor trebui s-o facă, pentru ca refacerea coaliției să devină posibilă, ar putea fi o marionetă, gen Viorica Dăncilă, care să semneze tot ceea ce va hotărî Iohannis și îi va fi transmis prin intermediul aghiotantului Cîțu, imaginați-vă cât de des va trebui să-l consulte din priviri viitorul "prim-ministru" pe ministrul Finanțelor, la ședințele de guvern, înainte de a spune ceva…

    Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
    PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
    Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
    Plângere penală împotriva ministrului Dezvoltării și a primarului din Râşnov. Acuzațiile grave aduse ”binomului naş-fin”
    Plângere penală împotriva ministrului Dezvoltării și a primarului din Râşnov. Acuzațiile grave aduse ”binomului naş-fin”
    Senatorul USR Irineu Darău a anunțat joi, 18 aprilie, că a depus un denunţ penal împotriva ministrului Dezvoltării, Adrian Veştea, şi a primarului din Râşnov, Liviu-Cătălin Butnariu,...
    #PNL, #Klaus Iohannis, #USR, #Florin Citu, #Dacian Ciolos , #stiri politice