G.Verheugen: Romania are nevoie de politicieni care pun interesul tarii pe primul loc

Luni, 06 Decembrie 2010, ora 11:29
3375 citiri
G.Verheugen: Romania are nevoie de politicieni care pun interesul tarii pe primul loc
Foto: Arhiva

Fostul comisar european pentru extindere Gunter Verheugen considera aderarea Romaniei la Uniunea Europeana un succes, in ciuda faptului ca tara este tinuta pe loc de subdezvoltarea politica si administrativa, precum si de coruptie, un obstacol major pentru investitiile straine.

"Ceea ce am dorit sa obtinem prin integrarea Romaniei, o integrare ferma si ireversibila in structurile europene si euroatlantice, s-a realizat. Intentia era sa facem ireversibile transformarile democratice ale Romaniei si, ca o consecinta a acestora, tara sa devina o ancora de stabilitate si pace in aceasta parte a Europei(...)Romania a fost invitata (sa adere la UE, in 1999 - n.r.) din motive politice si strategice extrem de importante.

Tara a indeplinit ceea ce era asteptat sa indeplineasca si europenii au motive sa fie recunoscatori, deci vad aderarea ca pe un succes", a declarat Verheugen intr-un interviu acordat pentru Gandul.

Fostul comisar admite ca Romania are inca o sumedenie de slabiciuni in diverse sectoare.

"Tara este mai putin dezvoltata politic decat altele, dar, in opinia mea, este o chestiune de timp si apartenenta la UE cu siguranta va ajuta Romania sa isi imbunatateasca capacitatile administrative, care sunt inca slabe, trebuie sa o spun, si functionarea sistemului judiciar, care este obstacol major si pentru investitiile straine. Oamenii ar trebui sa fie constienti ca un sistem judiciar imprevizibil nu este doar o problema interna, ci impiedica investitorii internationali sa vina in tara. Si coruptia este un fenomen binecunoscut in Romania care trebuie si este infruntat", a explicat fostul comisar.

Intrebat, in aceste conditii daca s-a schimbat ceva in Romania la aproape 4 ani de la aderarea la UE, acesta a comentat: "N-as spune ca nimic nu s-a schimbat. Vad mari eforturi ale guvernului si ale institutiilor, iar pentru mine nu este nicio surpriza ca ia timp. Totul este o chestiune de cultura politica(...)Aveti nevoie o astfel de cultura politica ce nu mai este orientata catre interesul individual sau al unui singur grup. Aveti nevoie de politicieni care pun interesul al intregii societati, al tarii, pe primul loc si apoi interesul lor. Dar acesta este un lucru pe care o societate trebuie sa-l invete si este nevoie in timp. Partenerii unei astfel de tari ar trebui sa ajute si sa aiba un pic de rabdare".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Gunter Verheugen aderare UE, #Romania integrare Uniunea Europeana , #stiri politice
Comentarii