Geoana a trimis scrisori catre FMI, Banca Mondiala si CE

Vineri, 06 Noiembrie 2009, ora 22:03
1666 citiri
Geoana a trimis scrisori catre FMI, Banca Mondiala si CE
Foto: Cotidianul

Liderul PSD, Mircea Geoana, a transmis vineri, in calitate de presedinte al Senatului Romaniei, trei scrisori, adresate Fondului Monetar International, Bancii Mondiale si Comisiei Europene.

Continutul celor trei scrisori este identic, si se refera la intentiile Parlamentului Romaniei cu privire la respectarea angajamentelor asumate in fata forurilor internationale, inclusiv in ceea ce priveste adoptarea urgenta a Bugetului de stat pe anul 2010.

In textul transmis directorului general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, presedintelui Bancii Mondiale Robert Zoellick si Comisarului European pentru Afaceri Economice si Monetare, Joaquin Almunia, Mircea Geoana a facut cunoscute doua decizii ale Parlamentul Romaniei.

"Pe cale de consecinta, tinand cont de interesul national al Romaniei si de obligatiile asumate de Romania in acordul cu FMI, Parlamentul Romaniei, reunit in sedinta comuna din data de 4 noiembrie 2009, a adoptat urmatoarele:

* Declaratie referitoare la angajamentul ferm al Parlamentului Romaniei de a respecta obligatiile si indicatorii macroeconomici stabiliti prin Acordul incheiat de Romania cu Fondul Monetar International;

* Hotarare privind transmiterea de catre Guvernul Romaniei a proiectului legii Bugetului de Stat si a proiectului legii Bugetului Asigurarilor Sociale de Stat pe anul 2010.

In conformitate cu hotararea pe care Parlamentul Romaniei a adoptat-o in baza Art. 67 din Constitutia Romaniei, proiectul de buget pe anul 2010 va ajunge in Forumul Legislativ si va putea fi adoptat inaintea intalnirii Boardului Executiv al FMI", se arata in scrisorile remise Ziare.com.

Mai mult, liderul PSD ii asigura pe oficiali ca Romania este hotarata sa actioneze "cu toata responsabiliatea pentru a duce la bun sfarsit angajamentele stabilite in Acordul Romaniei cu Fondului Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala".

Pe de alta parte, Mircea Geoana ii anunta pe oficiali ca parlamentarii PSD vor depune luni, 9 noiembrie, o initiativa legislativa privind aprobarea, in cel mai scurt timp posibil, a proiectului Legii responsabilitatii fiscale.

De asemenea, liderul PSD subliniaza existenta "unei majoritati parlamentare stabile, de 65%, care, prin vointa hotarata exprimata in Parlamentul Romaniei, garanteaza pentru respectarea termenilor Acordului si pentru indeplinirea angajamentelor ce revin tarii noastre".

Geoana da vina pe Basescu

In cadrul aceleiasi scrisori, Mircea Geoana il invinuieste pe presedintele Traian Basescu de declansarea crizei politice interne, prin scoaterea PSD de la guvernare si "prin refuzul de a accepta vointa majoritatii parlamentare si de a desemna un premier sustinut de 65% dintre parlamentarii de la Bucuresti".

"Va asigur, de asemenea, ca, dupa data de 6 decembrie, Romania va pune punct crizei politice existente si va regasi drumul normalitatii, al predictibilitatii si al recladirii increderii in relatia cu partenerii internationali.

Chiar daca actualul presedinte al Romaniei nu a actionat pentru a limita efectele crizei politice si a costurilor economice ale acesteia, Guvernul pe care Romania il va instala dupa data de 6 decembrie, si care fara indoiala va avea sustinerea unei majoritati parlamentare, va lua toate masurile necesare pentru a combate criza economica si pentru a indeplini obiectivele stabilite in relatia cu institutiile financiare internationale", conchide Mircea Geoana.

Pe langa scrisorile trimise FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene, liderul PSD a mai scris vineri alte doua epistole, adresate premierului in exercitiu Emil Boc si presedintelui Traian Basescu.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Geoana scrisori, #scrisori FMI BM CE, #Geoana scrisori buget, #Geoana acuza Basescu , #stiri politice