Geoana: Raportul este un esec iar vinovatul este Basescu

Miercuri, 22 Iulie 2009, ora 16:15
1956 citiri
Geoana: Raportul este un esec iar vinovatul este Basescu
Foto: Realitatea TV

Desi Romania a scapat de clauza de salvgardare, progresele in sistemul juridic nu s-au dovedit a fi destul de convingatoare, iar multe probleme grave nu au fost prinse in acest raport.

"Sistemul judiciar este subfinantat, justitia este ineficienta, dosarele nu au credibilitate si durata este printre cele mai grave probleme ale societatii romanesti. Raportul reprezinta pe fond un esec", iar vinovatul este presedintele Traian Basescu, considera presedintele PSD, Mircea Geoana.

Potrivit acestuia, singura concluzie a raportului prezentat, miercuri, este esecul Romaniei, esec al carui principal vinovat este Basescu: "Din pacate progresele inregistrate in zona Justitiei nu au fost suficent de convingatoare. Raportul reprezinta pe fond un esec, desi nu se refera la multe probleme. Nu au fost incluse referiri la subfinantarea sistemului, la faptul ca acesta s-ar afla in fata unui blocaj iminent sau la durata proceselor".

Presedintele PSD, Mircea Geoana, crede ca "principala responsabilitate" pentru situatia din Justitie ii apartine sefului statului, Traian Basescu, "si regimului pe care il patroneaza".

"Bila neagra din raport i se datoreaza presedintelui Basescu. Repet. Acest raport reprezinta un esec. Ceea ce nu surprinde raportul este starea de fapt a justitiei din Romania care este ingrijoratoare. Continuarea monitorizarii pe justitie reprezinta o bila neagra pentru Romania. Justitia romaneasca este ineficienta, iar dosarele care ajung in instanta nu au suficienta credibilitate". a declarat Mircea Geoana.

''Daca la nivelul guvernarii nu au fost intotdeauna figurile politice pe care domnul Basescu le-ar fi dorit, in zona justitiei domnul Morar, domnul Predoiu, domnul Tulus, doamna Kovesi, toti acestia reprezinta alegeri si nominalizari ale domnului Basescu. De aceea, la cinci ani de la momentul in care romanii au acordat increderea actualului presedinte, putem spune ca principala responsabilitate pentru progresul limitat din justitie apartine lui Traian Basescu'', a mai spus presedintele PSD.

Comisia Europeana cere Parlamentului Romaniei sa aplice in mod rapid si uniform procedura ce permite inceperea urmarii penale impotriva unor parlamentari care sunt fosti si actuali membri ai Guvernului, in raportul pe justitie publicat miercuri.

Procedura Parlamentului Romaniei privind cererea de deschidere a anchetelor in ceea ce priveste fostii ministri nu pare a fi nici uniforma, nici rapida, arata documentul. De la data ultimului raport, Parlamentul a aprobat deschiderea anchetei in patru cazuri, insa a refuzat sa aprobe deschiderea anchetei in alte doua cazuri, arata documentul, referindu-se la cazurile lui Miron Mitrea si Adrian Nastase, fara a da nume. In unul dintre acestea doua, membrul respectiv al Parlamentului si-a dat demisia (Mitrea), facand astfel posibila inceperea urmaririi penale, in timp ce in ceea ce priveste cel de al doilea caz (Nastase), Parlamentul a respins cererea, motivand ca este inadmisibila.

Documentul subliniaza ca Parlamentul trebuie sa aplice "uniform si rapid" procedura ce permite inceperea urmarii penale pentru membri ai sai care sunt fosti si actuali membri ai Guvernului. "Este important ca Parlamentul sa isi arate angajamentul deplin privind continuarea combaterii coruptiei la nivel inalt", se arata in raport.

Comisia recomanda de asemenea Romaniei sa monitorizeze eficienta sistemului judiciar in ceea ce priveste judecarea cazurilor de coruptie la nivel inalt, sa asigure stabilitatea cadrului legal pentru combaterea coruptiei la nivel inalt, inclusiv in contextul noilor coduri si sa adopte o lege care sa prevada eliminarea suspendarii judecarii cauzelor atunci cand se invoca exceptii de neconstitutionalitate.

Comisia Europeana a publicat miercuri cel de-al treilea raport anual care analizeaza progresele realizate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare instituit in momentul aderarii la UE pentru a redresa neajunsurile din reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#Raport Justitie, #Romania scapa clauza salvgardare, #Romania continua monitorizare , #stiri politice