Ghise nu renunta la Legea stirilor pozitive

Marti, 17 Februarie 2009, ora 14:36
1493 citiri
Ghise nu renunta la Legea stirilor pozitive

Senatorul Ioan Ghise a declarat ca va reformula proiectul de lege privind raportul dintre stirile pozitive si cele negative, initiat in legislatura trecuta de el si Gherorghe Funar.

Anuntul vine in ciuda faptului ca Comisia juridica a Senatului a constatat marti neconstitutionalitatea, in concordanta cu decizia CCR. Ghise a afirmat ca va face demersuri pentru a relua aceasta initiativa, motivand importanta unei astfel de legi, informeaza NewsIn.

"O sa reiau aceasta initiativa legislativa in care o sa introduc si criteriile care stabilesc teme pozitive si cele negative, pentru ca miza este mult mai mare decat ne imaginam. Exista studii care demonstreaza caracterul nociv al bombardamentului cu stiri negative", a declarat senatorul Ioan Ghise.

Totodata, acesta a mai afirmat ca decizia CCR, care a declarat in iunie 2008 legea ca fiind neconstitutionala, se bazeaza pe argumente contradictorii.

Senatorii juristi au votat raportul de constatare a neconstitutionalitatii asupra "Legii stirilor pozitive", cu 7 voturi pentru si o abtinere, a senatorului PNL Ioan Ghise, cel care alaturi de peremistul Gheorghe Funar a fost initiatorul acestui act normativ.

Presedintele comisiei, pesedistul Toni Grebla, a motivat decizia spunand ca legea ar introduce "o forma de cenzura, care ar fi la mana unei institutii ai carei membri sunt numiti politic".

Ghise l-a contrat pe acesta sustinand ca "nu este vorba despre cenzura, pentru ca selectia temelor ar fi facut-o producatorul de stiri".

Camera Deputatilor a adoptat, pe 8 octombrie 2008, in unanimitate, raportul de respingerea a actului normativ initiat de senatorul PRM Gheorghe Funar si deputatul PNL Ioan Ghise, care propuneau modificarea Legii audiovizualului in sensul difuzarii, in cadrul programelor de stiri, a stirilor "negative" si "pozitive" in pondere egala.

Legea, respinsa si in luna aprilie a anului 2008 de deputati, a ajuns din nou pe ordinea de zi a Camerei dupa ce a fost adoptata de Senat, ca for decizional, iar ulterior CCR a decis ca prevederile sunt neconstitutionale, deoarece partajarea stirilor in "pozitive" si "negative" poate duce la "manipularea populatiei prin selectarea subiectiva a informatiilor sau prin neinformare.

"Aceasta partajare a stirilor, lipsita de orice criterii, poate pune in dificultate pe cei chemati sa asigure selectarea si redarea stirilor si, totodata, este de natura sa introduca subiectivismul in informarea opiniei publice", au motivat magistratii Curtii, pe 9 iunie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ioan Ghise, #lege stiri pozitive , #stiri politice