Ziare.com

Gitenstein: Este timpul sa incepeti sa faceti, nu numai sa va certati

Marti, 15 Decembrie 2009, ora 15:54

   

Gitenstein: Este timpul sa incepeti sa faceti, nu numai sa va certati
Ambasadorul american la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat marti ca in Romania trebuie cautata reconcilierea si armonia, odata cu incheierea alegerilor, indemnand clasa politica sa depaseasca etapa de "certuri" si sa inceapa sa actioneze.

"Este datoria mea, ca ambasador al SUA, si a voastra, ca avocati ai reformei, sa ii convingeti pe cetateni sa isi duca revolutia la bun sfarsit. Romania, la fel ca si America, trebuie sa aspire catre o guvernare a legilor, nu a barbatilor si femeilor - nu catre o tara unde politicile si legile depind de care dintre partide are majoritatea de 50% plus unu", a spus Mark Gitenstein, cu ocazia unui eveniment de marcare a 20 de ani a unui program al SUA de sprijinire a democratiilor din sud-estul Europei.

"In acelasi context, Romania trebuie sa devina o tara care sa caute reconcilierea si armonia dupa ce alegerile s-au incheiat. Ca sa fiu direct: este timpul sa incepeti sa faceti, nu numai sa va certati", a punctat ambasadorul.

Gitenstein a subliniat ca "a face", inseamna, pentru el, reformarea sectorului public ce are cinci componente. In primul rand, in viziunea ambsadorului SUA, inseamna un guvern cu un buget modern, multianual si obligatoriu.

In al doilea rand, Gitenstein vede o "administratie capabila de a lua decizii care sa urmareasca un regim de legiferare obiectiv".

In al treilea rand, a spus ambasadorul, este necesar "un sistem judiciar profesionist, independent si dezinteresat si un Parlament care permite pedepsirea celor care gresesc".

In al patrulea rand, Gitenstein a spus ca este necesara existenta unei prese independente.

Cea de a cincea componenta a unei reforme a sectorului public este "o natiune unde libertatile civile sunt garantate, iar minoritatile religioase si politice sunt protejate de puterea majoritatii", a spus reprezentantul SUA.

Romania mai are multe lucruri de facut pentru a incheia Revolutia

De asemenea, Mark Gitenstein, l-a evocat marti pe Laszlo Tokes, care "a dat semnalul inceperii Revolutiei la Timisoara" si pe care l-a comparat cu Martin Luther King, subliniind ca in Romania mai sunt multe de facut pentru "a incheia Revolutia".

"Asemenea lui Martin Luther King si Rosei Parks din Alabama, statul meu natal, Laszlo Tokes i-a inspirat pe cei carora li se rapise orice drept, sa-si exercite drepturile oferite de Dumnezeu, iar astfel a dat semnalul inceperii revolutiei", a punctat Gitenstein.

Ambasadorului a atras atentia ca evenimentele din decembrie 1989 au fost doar un inceput pentru tara noastra. "Insa asa cum miscarea pentru drepturi civile nu s-a incheiat cu boicotul autobuzelor din Montgomery sau cu discursul 'Am un vis' al lui Martin Luther King, din 1963, nici revolutia dumneavoastra nu s-a incheiat cu evenimentele care au avut loc acum douazeci de ani la Timisoara, in Piata Universitatii sau in alte zone ale Romaniei. Nu, acela a fost doar inceputul", a spus el.

"In America, a fost nevoie de inca cinci ani pentru ca Martin Luther King si aliatii sai sa obtina adoptarea de catre Congres a unor legi importante in domeniul drepturilor civile si alte patru decenii pentru ca un afroamerican, Barack Obama, sa fie ales presedinte. Dar nici astazi, niciun american sincer nu poate pretinde ca revolutia pentru drepturile civile s-a incheiat", a adaugat Gitenstein.

"Aici, in Romania, dumneavoastra aveti inca multe lucruri de facut pentru a incheia Revolutia. Noi, cei din Ambasada SUA, lucram de 15 ani impreuna cu ONG-urile din aceasta sala pentru a va ajuta sa faceti acest lucru", a evidentiat acesta.

Citeste mai multe despre ambasador SUA Mark Gitenstein Romania
Sursa: rNews

Articol citit de 1459 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

cam

ce vrea basescu.
Da' ce sa inteleaga d'alde gioana si antonescu?
Si inteleptii lor "votadori"

 

Sssssss, liniste... Big Brother is talking,... ;-) Nimeni nu misca,...!

.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor