Guvernarea pentru ei

Miercuri, 02 Septembrie 2009, ora 18:47
3744 citiri
Guvernarea pentru ei

"Ei ar vrea sa plecam, dar de buna voie, noi la fel, dar sa fim dati afara". Sinceritatea surprinzatoare a lui Victor Ponta reda exact acest moment politic incandescent in care fiecare dintre cei doi parteneri nu se gandeste decat cum sa traga mai bine pe spuza victimizarii pe turta sa.

Daca PD-L este parasit in plina criza sa duca sigur pe umeri povara guvernarii, va folosi copios acest argument in campania care vine, acuzand PSD-ul tradator, manat de orgolii si interese personale.

Daca PSD este aruncat din barca, va tipa din rasputeri ca a fost tradat, iar fostii parteneri s-au debarasat de el tocmai din cauza binelui pe care voia sa-l faca tarii. Despre jocul dublu, si la putere si in opozitie, desigur, nicio vorba.

Diferenta e doar una. PD-L chiar isi doreste sa scape de PSD pentru a organiza singur alegerile si pentru a pune in carca social- democratilor intreaga nota de plata a antireformei acestei guvernari. Baronii PSD nu vor sa plece de la putere, pentru a nu pierde resurse, posturi prin deconcentrate, serviciul secret al Internelor si altele. Neplacut!

Si atunci, intreaga energie a momentului este concentrata pe acest joc de sah intre cei doi "aliati" la guvernare. Acest joc isi subordoneaza absolut toate miscarile si absolut toate deciziile, astfel incat nimic din actul de guvernare nu mai este dictat de interesul tarii, ci de cofruntarea din interiorul puterii.

Sa luam ca exemplu legile educatiei. Daca ele reprezentau asa o prioritate absoluta pentru PD-L, democrat- liberalii ar fi luat de la inceput Ministerul Educatiei si ar fi initiat reforma Miclea. Ce i-a impiedicat? Daca nu mai putea de grija acestei reforme, de ce premierul "a uitat" luni de zile de pachetul Miclea, gata inca de prin primavara, si de ce nu i-a dat inca de atunci termen d-nei Andronescu sa faca legea pe baza concluziilor comisiei?

Pentru ca in acel moment, reforma educatiei nu avea miza electorala si nu putea reprezenta un par cu care sa loveasca PSD-ul in moalele capului. Chiar si acum, dupa sedinta coalitiei, Emil Boc parea sa fi acceptat Codul Andronescu, adica sa fi sacrificat reforma, la intelegere cu partenerii. A fost "razgandit" si a redescoperit importanta reformei reale a educatiei, mai pe seara, probabil cu un telefon de la Cotroceni.

De partea cealalta, Mircea Geoana, presedintele Senatului unui stat laic, invoca patetic si ridicol juramintele pe Biblie pentru mentinerea fara modificari a legilor educatiei vreme de o generatie, pentru a da Codului Andronescu o incarcatura mistica cu priza electorala.

Iar daca Emil Boc va face intr-adevar o remaniere guvernamentala, chiar credeti ca ea va avea la baza criterii de utilitate, performanta si competenta? Niciodata cat timp remanierea nu va incepe cu Elena Udrea si cat timp nu va fi insotita de o restructurare a guvernului care sa duca la eliminarea a cel putin 4 ministere. Singurul mobil al remnierii ar fi impingerea PSD la limita.

Acest mecanism al politicii romanesti este dezarmant. Din cauza lui, ma indoiesc ca au ramas prea multi romani care sa creada ca macar un procent din actul guvernarii are legatura cu interesele tarii si ca macar un gand din 100 ale guvernantilor este dedicat in mod sincer interesului national.

Perceptia generala, perfect justificata, este ca ei guverneaza pentru ei, in vreme ce noi suntem cu ale noastre, la mila lui Dumnezeu. Falia intre guvernanti, indiferent de culoarea lor politica, si guvernati este tot mai adanca. Ea se traduce in lehamite si absenteism la vot si erodeaza grav insusi fundamentul democratiei. Iar pe termen lung, acest rezultat este chiar mai grav decat ratarea masurilor anticriza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#rupere coalitie guvernare, #asumare raspundere Guvern, #pachet legi educatie , #stiri politice