
Guvernul a aprobat, miercuri dimineata, ordonanta de urgenta care prevede interzicerea comercializarii si consumului a 36 de substante si plante, asa-zise, etnobotanice. Aceasta va intra in vigoare in momentul publicarii in Monitorul Oficial.
Ministrul Sanatatii Cseke Attila a precizat ca este vorba de 27 de substante si 9 plante cu efecte similare celor produse de substantele psihotrope, avand efect direct asupra creierului uman, ce produc halucinatii, dureri de cap si atacuri de panica.
Attila a precizat ca unele dintre acestea sunt utilizate si in domeniul medical, oferind in acest sens numai exemplu ketaminei, substanta ce este folosita ca anestezic.
Ordonanta vine in completarea proiectului de lege aprobat marti de Camera Deputatilor, prin care se interzice vanzarea si consumul de droguri etnobotanice.
Legea, adoptata cu 226 voturi pentru, unul impotriva si 3 abtineri de Camera Deputatilor, care este for decizional in acest caz, prevede interzicerea vanzarii, distribuirii si consumului de produse etnobotanice halucinogene sau euforice si pedepsirea acestor fapte cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.
De asemenea, legea stipuleaza ca lista produselor interzise va fi actualizata prin ordin al ministrului Sanatatii, in doua luni de la intrarea ei in vigoare si de cate ori este necesar.
Asociatia "Forumul Antidrog" - FORAD impreuna cu partenerii sai din cadrul Organizatiei Nationale Independente Romane Impotriva Adictiilor a salutat hotararea Guvernului de a interzice comercializarea si consumul a 36 de substante si plante, asa-zise, etnobotanice, mentionand ca aceasta constitue un prim pas in normalizarea situatiei din punct de vedere al consumului de stupefiante in tara Romania.
"Este un moment crucial in societatea romaneasca, acesta in care organizatiile neguvernamentale, opinia publica si mass-media reusesc o actiune comuna de interes general. Acum nu mai trebuie altceva decat sa continuam actiunile noastre, care se conduca la crearea O.N.I.R.A. (Organizatia Nationala Independenta Romana Impotriva Adictiilor), ce va putea adopta o politica coerenta, unitara care, va reusi sa coaguleze intr-un scop nobil societatea civila, institutiile statului si sa fie un partener real de dialog cu structurile similare ale Uniunii Europene", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.
I.O.