Guvernul Cîțu nu va cădea

Autor: Dan Popa , radio-jurnalist
Luni, 20 Septembrie 2021, ora 15:37
6938 citiri

Oricât ar părea de ciudat, faptul că guvernul, prin demisia miniștrilor pluseriști și numirea unor miniștri interimari, și-a modificat coloratura politică nu înseamnă că el va cădea în mod automat, așa cum au crezut mulți, chiar dacă înlocuirea miniștrilor demisionari s-ar face exclusiv cu oameni din PNL!

Din nefericire, Florin Cîțu avea dreptate atunci când afirma că doar noii miniștri vor trebui să treacă prin furcile caudine ale Parlamentului, și nu tot guvernul. Iar dacă unele propuneri - sau chiar toate - nu vor primi acceptul majorității senatorilor și deputaților, premierul poate, foarte bine, să facă alte propuneri. Din păcate, Constituția nu impune o limită, în acest caz.

Între timp, guvernul va funcționa fie cu miniștrii interimari, fie, în lipsa acestora, cu secretarii de stat care pot primi delegare de la premier pentru a prelua toate atribuțiile unui ministru. Prin urmare, Florin Cîțu poate face acest joc la infinit, fără ca guvernul său să cadă, chiar dacă el și-a pierdut susținerea în Parlament.

Problema este că legiuitorul nu a prevăzut o astfel de situație. Practic, atunci când președintele României însărcinează un partid cu formarea unui guvern de coaliție, odată acesta format și aprobat de Parlament, premierul poate oricând să demită toți miniștrii celorlalte partide din coaliție și să-i înlocuiască cu oameni din propriul partid.

Singura posibilitate de a da jos un guvern este prin moțiune de cenzură

A corecta această aberație este destul de dificil, pentru că propunerea de revizuire a Constituției trebuie adoptată mai întâi de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere, după care, pentru a intra în vigoare, ea trebuie să fie supusă unui referendum popular.

În acest moment, Constituția României stabilește că singura posibilitate de a da jos un guvern este prin moțiune de cenzură. În cazul guvernului Cîțu, moțiunea de cenzură a USR+/AUR a fost suspendată sine die, odată cu Constituția, până când PNL și PSD, care și-au dat mâna pentru a încălca legea, vor hotărî o dată convenabilă pentru ele.

Mai mult decât atât, guvernul Cîțu ar putea să nu cadă nici măcar dacă moțiunea de cenzură va fi pusă, într-o bună zi, pe ordinea de zi a Parlamentului. Și asta pentru că social-democrații consideră că guvernul Cîțu este un ideal agent publicitar pentru PSD. Se pare că singurii care n-au înțeles asta sunt chiar liberalii. Iar când vor înțelege, ar putea fi deja prea târziu.Citeste si:
Florin Cîțu: „Suntem foarte aproape de momentul în care toți românii vor simți bunăstarea” VIDEO/LIVE
Florin Cîțu: „Suntem foarte aproape de momentul în care toți românii vor simți bunăstarea” VIDEO/LIVE
Într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria, Cîţu a anunţat că Agenţia de rating Moody's a reconfirmat rating-ul suveran aferent datoriei guvernamentale a României şi a...
Balet cu Cioloș și lebăda neagră sau cum să nu-și piardă Iohannis ultimul rest de credibilitate
Balet cu Cioloș și lebăda neagră sau cum să nu-și piardă Iohannis ultimul rest de credibilitate
Președintele își joacă ultimul rest de credibilitate. Vătămat grav de risipa sa de decizii eronate ce-au iscat criza, Iohannis ar trebui să știe că Cioloș e una din ultimele două...
Sursa: Ziare.com