Guvernul discuta miercuri Legea Educatiei si Legea ce ofera facilitati tinerilor

Luni, 15 Martie 2010, ora 23:22
1522 citiri

Guvernul va discuta in prima lectura, in sedinta care va avea loc miercuri, la Iasi, proiectul Legii Educatiei si proiectul de Lege ce prevede facilitati pentru tinerii pana in 35 de ani care infiinteaza firme.

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a anuntat recent ca actul normativ impune un nou examen national la sfarsitul gimnaziului, care va cuprinde o proba practica, de utilizare a computerului, si doua probe scrise.

Notele obtinute la aceste doua probe si "portofoliul educational" vor reprezenta 70% din calificativul pe care un elev il va avea la sfarsitul gimnaziului. Potrivit lui Funeriu, "portofoliul educational" va fi impus la fiecare materie. Ministrul a dat ca exemplu istoria, unde portofoliul va fi constituit din nota propriu-zisa, o remarca scrisa a profesorului despre elev si "elemente de evaluare standardizata" - cronologia istorica, cantitatea de informatie detinuta, calitatea expresiei. Noul proiect mai prevede noua clase de gimnaziu.

Curtea Constitutionala a decis, in noiembrie 2009, in urma unei sesizari a Partidului National Liberal, ca proiectul Legii Educatiei, pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in luna septembrie a anului trecut, contravine Constitutiei. La finele lunii ianuarie 2010, premierul Emil Boc a anuntat ca Executivul va trimite in Parlament noua forma a Legii Educatiei pana la finele lunii martie.

Cel de-al doilea proiect de Lege care va fi discutat in prima lectura in sedinta de la Iasi va stabili un regim juridic si fiscal pentru microintreprinderile infiintate de tinerii pana 35 de ani.

Calitatea de "firma starter" se pierde la implinirea a 45 de zile lucratoare de la data scadentei unei obligatii de plata sau de raportare ori declarare catre organele statului. Aceeasi calitate se pierde la data de 1 a lunii care urmeaza celei in care cifra de afaceri pe anul in curs a atins 200.000 de euro.

"Firma starter" are obligatia de a prezenta Oficiului Teritorial pentru IMM si Cooperatie (OTIMMC), in cel mult 30 de zile lucratoare de la infiintare, un plan financiar pe cel putin trei ani, intocmit de un expert financiar certificat, agreat de o entitate care poate sa finanteze sau sa garanteze finantarea afacerii (banca, institutie financiara nebancara, fond de investitii). Firma mai este obligata sa reinvesteasca integral profitul realizat in anul fiscal precedent astfel incat, la data de 31 decembrie a anului in care se implinesc trei ani de la data inregistrarii, capitalul social sa fie de cel putin 5.000 de euro.

"Firma starter" beneficiaza de scutirea de la plata impozitului pe profit pe durata de timp in care societatea are aceasta calitate. Scutirea se poate acorda pentru inca doi ani, in mod exceptional, daca profitul obtinut se reinvesteste integral in modernizarea propriilor mijloace fixe, in calificarea personalului, si daca se obtin profituri suplimentare prin deschiderea de noi puncte de lucru sau filiale. Scutirea suplimentara se acorda totodata pentru investitii in protejarea mediului si daca au fost angajate, pe durata nedeterminata, pe posturi nou create si mentinute in activitate minimum 12 luni, cel putin sapte persoane, inclusiv someri.

Firmele mai beneficiaza de scutirea de la plata impozitului pe salariu pentru cinci lucratori, angajati pe durata nedeterminata, pentru un venit impozabil echivalent a 500 euro. Pentru veniturile individuale care depasesc pragul mentionat, diferenta se impoziteaza potrivit legii. Alt beneficiu este scutirea angajatorului de la plata CAS pentru veniturile aferente timpului lucrat de cinci salariati, angajati pe durata nedeterminata. Aceleasi firme pot obtine credite cu perioada de gratie.

Guvernul estimeaza ca aceste facilitati vor duce la scaderea ratei somajului, mai ales pe segmentul tinerilor cu varsta sub 35 de ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#legea educatiei, #facilitati infiintare afacere , #stiri politice