Guvernul Romaniei, despre ordonanta prin care Unifarm a primit 1,1 miliarde de lei: "Proiectul de act normativ a parcurs circuitul complet de avizare"

Joi, 03 Iunie 2021, ora 15:32
2591 citiri
Guvernul Romaniei, despre ordonanta prin care Unifarm a primit 1,1 miliarde de lei: "Proiectul de act normativ a parcurs circuitul complet de avizare"

Guvernul Romaniei a transmis joi, 2 iunie, ca drept la replica, in urma unui material publicat de Libertatea si preluat si de publicatia noastra, privind modul de avizare al ordonantei de urgenta prin care Unifarm a primit 1,1 miliarde de lei pentru achizitii in perioada pandemiei.

O investigatie Libertatea publicata joi arata ca fostul sef Unifarm, Adrian Ionel, a primit 1,1 miliarde de lei direct de la Trezoreria Statului printr-o OUG aprobata pe 18 martie 2020. Documentul a fost initiat de catre ministrul Finantelor de la acea data, Florin Citu, si semnat de premierul Ludovic Orban. Nici Ministerul Sanatatii, care detine Unifarm, si nici Ministerul Justitiei nu au semnat documentul.

Pozitia Guvernului Romaniei

Ordonanta nr. 29/2020 privind unele masuri economice si fiscal-bugetare a fost aprobata de catre Guvernul Romaniei in sedinta din 18 martie 2020, cu respectarea prevederilor privind normele de tehnica legislativa, respectiv pentru elaborarea, avizarea si prezentarea proiectelor de acte normative, avand ca obiect punerea in aplicare, in regim de urgenta, a masurilor stabilite prin Decretul nr. 195/16.03.2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei.

Actul normativ introduce mai multe prevederi cu caracter fiscal-bugetar, in scopul sustinerii activitatii mediului de afaceri si, implicit, al pastrarii locurilor de munca, in perioada de criza provocata de raspandirea COVID-19 si creeaza posibilitatea acordarii unui imprumut Companiei Nationale Unifarm S.A.

Potrivit Ordonantei, imprumutul poate fi acordat la solicitarea Unifarm si este utilizat, in principal, pentru asigurarea in regim de urgenta a materialelor si echipamentelor sanitare. Aceasta masura a fost luata in contextul in care Romania se confrunta cu o criza fara precedent a materialelor si echipamentelor sanitare, inclusiv in unitatile sanitare, situatie cu impact deosebit de grav asupra sanatatii populatiei. Actul normativ prevede, totodata, la art. IV, alin. 3, ca "Responsabilitatea privind utilizarea sumelor din imprumut revine Companiei Nationale UNIFARM - S.A.".

Referitor la initierea si avizarea proiectului de act normativ, acesta a fost initiat de catre Ministerul Finantelor Publice, avand in vedere obiectul de reglementare, respectiv masuri economice si fiscal-bugetare, si avizat de catre Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Ministrul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei si Ministerul Justitiei. Totodata, actul normativ a fost avizat, conform competentelor legale, si de Consiliul Legislativ, Consiliul Concurentei.

Cu privire la necesitatea avizarii actului normativ de catre Ministerul Sanatatii, mentionam ca acesta nu s-a impus intrucat, in raport cu art. 108 alin. (4) din Constitutie, hotararile si ordonantele adoptate de Guvern se semneaza de primul-ministru si se contrasemneaza de ministrii care au obligatia punerii lor in executare, prevedere dezvoltata si la nivel infra-constitutional, la art. 11 alin. (4) din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative.

Prin urmare, avand in vedere ca proiectul de ordonanta de urgenta nu stabilea nici in sarcina Ministerului Sanatatii si in sarcina Companiei Unifarm obligatii spre a fi puse in executare, ci doar posibilitatea de a contracta un imprumut, in conformitate cu prevederile legale anterior mentionate, calitatea de contrasemnatar au avut-o exclusiv Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri si Ministrul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei.

Mentionam ca Ministerul Justitiei a avizat proiectul de act normativ sub aspectul legalitatii si constitutionalitatii, neavand calitatea de contrasemnatar intrucat, ca si in cazul Ministerului Sanatatii si Companiei Unifarm, ordonanta nu stabilea obligatii in sarcina Ministerului Justitiei spre a fi puse in executare.

Totodata, subliniem faptul ca proiectul de act normativ a parcurs circuitul complet de avizare, sens in care, Consiliul Legislativ si Consiliul Concurentei au avizat favorabil proiectul normativ, fara a antama necesitatea avizarii proiectului de act normativ de catre Ministerul Sanatatii sau de catre orice alta entitate.

Citeste si:
Peste jumătate din români cred într-o conspirație COVID-19 a autorităților sanitare. Câți refuză complet vaccinarea BAROMETRU
Peste jumătate din români cred într-o conspirație COVID-19 a autorităților sanitare. Câți refuză complet vaccinarea BAROMETRU
În cel mai recent Barometru de Sănătate Publică, interpretarea sociologică a datelor, publicat de un centru de Cercetări Sociologice, reiese că cei mai mulți dintre români sunt adepții...
Consiliul Naţional al Elevilor cere autorităţilor măsuri concrete în pregătirea valului cinci al pandemiei
Consiliul Naţional al Elevilor cere autorităţilor măsuri concrete în pregătirea valului cinci al pandemiei
Consiliul Naţional al Elevilor a solicitat, sâmbătă, Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii să trateze situaţia educaţiei cu maximă responsabilitate, analizând factorii de...
Comentarii
Gigi-HelvetPD
rank 5
FuckYouGiGi
rank 5
Premierul Florin Cîțu se SPALĂ pe mâini de miliardul alocat 😁