Opinii: Hibe ale politicului

Miercuri, 12 Ianuarie 2011, ora 08:03
2086 citiri
Opinii: Hibe ale politicului
Foto: Arhiva

Nu poti sa nu apreciezi eforturile lucratorului manual, ale excavatoristului, sudorului, strungarului, mecanicului, zidarului, dascalului, ale taranului roman care, cu harnicie si uneori devotament, isi duc treaba la bun sfarsit.

Desi nu beneficiaza de cine stie ce dotari si remuneratii, pun suflet in ceea ce fac. Pe umerii lor sta tara.

Cand e vorba de politician, lucrurile se complica. Activitatea sa presupune calificare de top, dotare intelectuala peste medie, disciplina, corectitudine si moralitate. Idei devenite demult loc comun. Numai ca parametrii economico-sociali nu vor sa se imbunatateasca de la sine. Din contra. Coboara spre limita suportabilitatii. Ceva trebuie facut. Azi.

Daca muncitorilor si specialistilor romani li s-au deschis pietele occidentale cu larghete, iar activitatea lor e producatoare de mari beneficii pentru o economie avansata, pentru ei insisi si Romania, rezultatele managementului politic intern nu multumesc pe nimeni, cu exceptia celor de la putere.

Insa explicatiile poporenilor nu coincid cu acelea ale profesionistilor: in timp ce primii acuza coruptia, nepriceperea, reaua-vointa, ceilalti le adauga referinte mai putin uzuale ca dificultatea meseriei de politician, varsta frageda a democratiei noastre, precaritatea scolilor politice si, s-o spunem, lipsa chefului de a invata.

Pentru omul politic, dorinta de a ajuta semenii si juramantul fata de popor nu sunt suficiente. In munca sa are acuta nevoie de stiinte sociale, de studii de diagnoza si prognoza, de fundamentare stiintifica a optiunilor agendei publice.

Trebuie sa fie capabil de operatiuni inalte ale gandirii ca analiza, abstractizare, sinteza si generalizare, sa poata emite judecati de valoare. Politicienii insisi le reclama de zeci de ani. Inutil. Caci deciziile politice, in majoritate, n-au vreo legatura cu procesele cognitive enuntate aici.

Sa presupunem prin absurd ca nu sunt in stare. Atunci s-o recunoasca deschis si sa apeleze la manageri consacrati, la miile de experti romani aflati acum in solda celor ce stiu sa le aprecieze pregatirea ori sa aplice deciziile de succes ale altora care au trecut prin situatii asemanatoare.

Nici asta nu se intampla. Pofta de putere, interesele ascunse, orgoliile, aroganta, supralicitarea propriilor capacitati, repetarea naiva a acelorasi greseli... ne ingroapa si mai adanc in recesiune.

Si mai sunt cateva situatii privite de mediile internationale ca bizarerii: in posturi de inalta competenta, se angajeaza oameni de incredere ai decidentului, ori lideri marcanti de partid.

Orice sociolog va sesiza ca nonvaloarea din varf va distruge raporturile de munca. Ignorantul nu poate impune respect subordonatilor cu studii serioase, iar eficienta va scadea, institutia puterii isi va pierde echilibrul si credibilitatea. Lucruri stiute, dar mereu omise.

Apusenii ne sunt cu mult inainte deoarece respecta de secole cateva reguli: nimeni nu poate profesa fara diploma, calificare. Cine n-a fost in stare sa invete, ramane la muncile de jos. Daca n-are avere.

Niciun dulgher nu tanjeste dupa postul de ministru, la fel cum zidarul nu face pe inginerul sau arhitectul fara sa-si primeasca pedeapsa. Cand ai meserii ca tejghetar, chelner, sofer, mecanic... nu te apuci de alcatuit Legea Educatiei, nici de reformat statul.

In plus, cu toate ca multi dintre inaltii demnitari se afla cu CV-ul pe tarla, nici macar nu-si vad de fisa postului. Stau cu ochii pe altii. Li se pare ca sunt geniali, isi dau cu parerea despre orice, de la management politic, la valori artistice si principii filosofice.

Desi n-au fost capabili sa rezolve cum-necum sarcinile proprii de lucru, isi depasesc sfera de activitate intrand cu bocancii in alte domenii. Multi se bazeaza pe experienta, pe ce au auzit ici-colo sau citesc in presa. Or politica este o stiinta si o arta de inalta responsabilitate. Fara ele, ne vom situa mereu la marginea civilizatiei.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#politica stiinta, #oameni politici mentalitate, #fisa postului politicieni , #stiri politice
Comentarii
Poza ***UPSS***
***UPSS***
rank 5
Nu poti sa nu apreciezi eforturile lucratorului manual, ale excavatoristului, sudorului, strungarului, mecanicului, zidarului, dascalului, ale taranului roman care, cu harnicie si uneori devotament, isi duc treaba la bun sfarsit