Partidele merg la consultări cu președintele Klaus Iohannis. Programul unei zile la finalul căreia vom ști numele noului premier

Luni, 22 Noiembrie 2021, ora 07:19
3310 citiri
Partidele merg la consultări cu președintele Klaus Iohannis. Programul unei zile la finalul căreia vom ști numele noului premier
La ora 12.00, şeful statului va chema la discuţii toate cele trei partide care vor forma noul Guvern FOTO Hepta

Klaus Iohannis are programate luni, 22 noiembrie, consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea premierului. După desemnările ratate ale lui Dacian Cioloş şi Nicolae Ciucă, în Parlament s-a conturat o nouă majoritate PSD-PNL-UDMR, care va putea trece un nou Guvern fără emoţii la vot.

Preşedintele le-a cerut reprezentanţilor partidelor să ajungă la un acord, el precizând că îi va chema la consultări doar când se va contura o majoritate stabilă. Astfel, şeful statului va chema la discuţii toate cele trei partide care vor forma noul Guvern, PNL, PSD şi UDMR, care vor veni împreună la întâlnire, la ora 12:00. O jumătate de oră mai târziu este aşteptată delegaţia USR, apoi cea a AUR, urmată de cea a minorităţilor naţionale.

Programul consultărilor:

Ora 12:00

– Partidul Naţional Liberal (PNL)

– Partidul Social Democrat (PSD)

– Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR)

Ora 12:30 – Uniunea Salvaţi România (USR);

Ora 13:00 – Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR);

Ora 13:30 – Grupul Parlamentar al Minorităţilor Naţionale.

Înainte de consultări, PNL şi PSD trebuie să valideze în forurile de conducere premierul cu care vor merge în faţa preşedintelui, după ce au decis, de comun acord, că premierii PNL şi PSD vor intra prin rotaţie, câte un an şi jumătate. Acum trebuie să decidă dacă primul premier va fi Nicolae Ciucă, de la PNL, sau Marcel Ciolacu, de la PSD.

Dacă pentru liberali decizia este o formalitate, pentru că au stabilit deja în BEx că premierul PNL va fi primul care va conduce Guvernul, Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, trebuie să primească acordul partidului pentru a ceda în faţa PNL şefia Guvernului, pentru primul an şi jumătate, urmând ca PSD să intre cu premier din 1 iulie 2023.

Deja s-au conturat şi cele două structuri de Executiv, cu premier PNL şi premier PSD. În prima variantă, cu premier PNL, PSD-ul va avea cel mai multe ministere, 10, în timp ce PNL va avea doat 8, iar UDMR 3. PNL pierde ministerele Finanţelor, cu SGG-ul, Dezvoltarea Regională şi Transporturile, dar va primi Justiţia.

În partide s-au discutat deja şi numele miniştrilor, pe scenariul cu premier PNL.

La finalul discuţiilor de la Cotroceni, este aşteptat anunţul preşedintelui Klaus Iohannis privind desemnarea oficială a premierului. Teoretic, conform Constituţiei, acesta are la dispoziţie zece zile pentru a prezenta lista Guvernului şi programul de guvernare, însă, având în vedere anunţul liderului PSD Marcel Ciolacu potrivit căruia joi vom avea guvern, dar şi faptul că deja s-au desfăşurat negocieri, este de aşteptat ca luni sau cel târziu marţi să fie făcute demersurile pentru ca noul Cabinet să primească votul de învestitură al Parlamentului. Acesta înseamnă că deja miercuri ar putea avea loc audierile miniştrilor în comisiile parlamentare, iar joi votul în plenul Camerelor reunite.

Cum va arăta viitorul Guvern

În Guvernul Ciucă, vor fi doi vicepremieri - Sorin Grindeanu (PSD) şi Kelemen Hunor (UDMR).

Ministerele deţinute de PSD

Finanţe - Adrian Cîciu / Leonardo Badea

Secretariatul General al Guvernului - Mihai Busuioc / Titus Corlăţean

Sănătate - Alexandru Rafila

Apărare - Vasile Dîncu

Agricultură - Adrian Chesnoiu

Muncă - Marius Budăi

Transporturi - Sorin Grindeanu

Economie - Radu Oprea

Cultură - Lucian Romaşcanu

Familie şi Tineret (minister nou)- Gabriela Firea

Ministere deţinute de PNL

Externe - Bogdan Aurescu

Interne - Lucian Bode

Educaţie - Sorin Cîmpeanu

Energie - Virgil Popescu

Justiţie - Alina Gorghiu/ Cătălin Predoiu

IMM şi Turism (minister nou) - Robert Sighiartău / Florin Roman

Digitalizare - Raluca Turcan

Fonduri europene - Cristian Buşoi / Marcel Boloş

Ministerele deţinute de UDMR

Ministerul Dezvoltării - Cseke Attila

Ministerul Mediului - Tanczos Barna

Ministerul Sportului - Eduard Novak

Eveniment Quarterly Report

Șocul unei tinere însărcinate, concediată după ce a căscat în timpul unei întâlniri: "E clar că sunt plictisitor pentru tine"
Șocul unei tinere însărcinate, concediată după ce a căscat în timpul unei întâlniri: "E clar că sunt plictisitor pentru tine"
O tânără a fost concediată pentru că a căscat în timpul unei întâlniri, fiind însărcinată și epuizată. Ea lucra pentru o agenție de marketing digital din Australia și era...
Iohannis, cu prilejul unei mari sărbători evreiești: ”Este dramatic că se desfăşoară pe fundalul suferinţelor şi al pierderilor de vieţi”
Iohannis, cu prilejul unei mari sărbători evreiești: ”Este dramatic că se desfăşoară pe fundalul suferinţelor şi al pierderilor de vieţi”
Preşedintele României, Klaus Iohannis a transmis, joi, 7 decembrie, că este dramatic că evenimentul care în aceste zile îi aduce împreună pe evreii de pretutindeni are loc pe fundalul...
#Klaus Iohannis presedinte, #intalnire, #partid, #consultari Cotroceni, #guvern , #stiri politice