Inutila exigenta din comisii

Miercuri, 28 Octombrie 2009, ora 12:15
3692 citiri
Inutila exigenta din comisii

In sfarsit, incep audierile ministrilor cabinetului Croitoru in comisii! Opozitia majoritara a anuntat deja ca va pica oricum Executivul, dar promite audieri de maxima seriozitate. Daca decizia e luata, din pacate, ele nu mai folosesc decat la pierderea timpului.

Asadar, din motive greu de precizat, parlamentarii vor sa afle si sa arate ce au in cap ministrii propusi de Lucian Croitoru. Pe calea aceasta a profesionalismul ii asteapta insa doua pericole majore.

In primul rand, va trebui sa se arate ei profesionisti prin intrebari pertinente si documentate. Daca vor transforma audierile aceastea intr-un circ, dupa ce au clamat exigenta maxima, nu au decat de pierdut. Ii poate salva insa presa avida doar de bascalie si plictisita din start de orice dezbatere serioasa si aplicata.

In al doilea rand, exista riscul ca, pe criterii profesionale, unii ministri sa nu poata fi picati cu niciun chip. De exemplu, Bogdan Aurescu, Cristian Vladescu, Mihai Seitan sau Daniel Funeriu ar putea dovedi expertize remarcabile.

Daca examinari amanuntite vor da posibilitatea mai multor ministri sa se arate, de fata cu presa, foarte competenti, parlamentarii vor avea de facut o alegere grea: sa dea totusi avize negative nemeritate, aruncand in aer discursul audierii profesioniste, sau sa dea avize pozitive care, insumate, ar putea sugera un cabinet, cel putin partial, competent deci mai greu de respins.

Exista si cativa ministri care, in mod sigur, vor primi avize negative, fara mari eforturi de exigenta chiar. Tripleta democrat-liberala Berceanu, Videanu, Pogea, cel putin, nu prea are cum iesi basma curata dintr-o audiere dura.

Pentru liberali nu e nicio problema sa-i pice, insa PSD ar trebui sa fie ceva mai retinut cu entuziasmul avizelor negative pentru ministrii cabinetului Boc, pentru ca aceiasi ministri au fost avizati cu brio in decembrie, cand treceau prin parlament ca gasca prin apa.

Adica atunci au fost acceptabili, iar acum au devenit niste tampiti? Ar fi de presupus ca, oricum, sunt ceva mai buni decat in urma cu 9 luni, pentru ca au mai castigat macar ceva experienta si au acces la numeroase date. Si apoi, toti acesti ministri ar fi fost numai buni sa guverneze in continuare Romania daca nu ar fi fost revocat Dan Nica?

Sigur, avizele comisiilor sunt consultative si pana acum, cu doar vreo doua exceptii flagrante, au fost simple formalitati. Dar chiar si asa, pana la urma, ar fi chiar o veste buna sa avem audieri profesioniste si exigente ale candidatilor la functii guvernamentale. Daca asa s-ar fi intamplat pana acum, poate cam am fi fost guvernati de mai putine nulitati.

Poate ca, de exemplu, Bogdan Olteanu n-ar fi ajuns viceguvernator BNR, nici Cristian Adomnitei ministru al Educatiei, nici Elena Udrea ministru al Turismului si nici Constatin Nita ministrul IMM-urilor.

Este insa pacat ca primele astfel de audieri ar fi complet inutile pentru ca indiferent de rezultatul lor, rezultatul votului politic din Parlament este cunoscut. Daca ar vrea sa taie o cale noua in politica romaneasca, ar trebui ca parlamentarii sa si voteze in functie de rezultatele audierilor din comisii, adica in functie de competenta.

Daca ministrii se vor dovedi buni sa treaca, daca sunt slabi sa plece acasa. Dar, iata ca politizare salbatica a acestor vremuri transforma in mascadara orice farama de normalitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#audieri ministri Croitoru, #audieri Guvern Croitoru , #stiri politice