Invitatii Ziare.com Alina Mungiu Pippidi: Cum cream o Romanie pentru cetatenii ei?

Luni, 06 Februarie 2012, ora 21:38
6171 citiri
Invitatii Ziare.com Alina Mungiu Pippidi: Cum cream o Romanie pentru cetatenii ei?
Foto: Arhiva

Au gasit unii petrol in platforma Marii Negre.

Sunt sceptica cu exploatarea aurului, pentru ca in mod evident afacerea ar fi buna doar pentru compania care investeste enorm in propaganda la ora asta ca sa puna presiune asupra statului sa i se dea autorizatii pentru o licenta de exploatare expirata acum 12 ani (intr-un parteneriat cu statul in care ei luau partea leului si statul platea costurile), dar cu petrolul depinde de noi.

Solutiile clasice, exploatarea de catre stat (ca la marile companii de energie, care pierd bani si nu isi platesc nici contributiile la fondul de sanatate), sau privatizarea (privatizam profitul catre un oligarh amic cu Guvernul, care dupa aceea il vinde la kazahi, lasand doar datoriile la stat) nu merg la noi, pentru ca suntem prea corupti.

Dar daca romanii folosesc momentul demnitatii lor regasite prin aceste proteste din ianuarie ei pot cere foarte lamurit ca banii din petrol sau aur sa mearga la acele fonduri de pensii sau sanatate pe care evolutia demografica, si mai dramatic evidentiata de recensamantul publicat recent, le-a adus la marginea falimentului.

Constitutia Romaniei, art. 136, alin. 3 spune ca:

"Bogatiile de interes public ale subsolului... fac obiectul exclusiv al proprietatii publice". Nu am auzit sa fi propus nimeni o schimbare. Ca atare, avem pentru asemenea situatii doua modele, ambele excelente.

In statul american Alaska e de asemenea prevazuta in Constitutie proprietatea comuna a populatiei asupra resurselor minerale. Statul vinde licente unor companii private care exploateaza petrolul si care platesc din profit.

Cetatenii primesc cecuri din profitul din exploatarea petrolului in fiecare an, practic din dobanzile unui Fond Permanent creat in 1976 dupa descoperirea resurselor de petrol. E un fond de investitii public, si diversificat, acolo varsa banii din drepturile de exploatare companiile private care extrag petrolul, si primul cec a venit in 1982 la fiecare cetatean care a rezidat in statul Alaska macar un an, in valoare de 1.000 de dolari.

De atunci, suma a depasit 23.000 de dolari pe persoana, in anii in care bursa a mers slab au castigat si ei mai putin. E interzis prin lege sa fie folositi banii la alte cheltuieli. Statul Alaska are deficit bugetar, dar sunt discutate alte modalitati pentru rezolvarea acestuia.

Norvegia, una din cele mai bogate economii ale lumii, este cel mai mare exportator de petrol in afara tarilor arabe din OPEC. Gazul natural si petrolul constituie 25% din PIB, iar investitia norvegiana in programe sociale acasa, si in programe de ajutor pentru dezvoltarea altor tari este, proportional cu populatia, cea mai mare din lume. Ultimul raport al dezvoltarii umane al ONU, ca si ultimul raport al Forumului Economic Global considera Norvegia cea mai avansata tara din lume in ce priveste calitatea vietii.Norvegienii au gasit aur in Marea Nordului in anii 1960 si au ajuns a patra tara ca bogatie din lume.

Banca nationala Norges managerizeaza Fondul de Stat al Petrolului. Parlamentul a creat fondul in 1990, dar profit a aparut de abia in 1995, ca pana atunci s-a platit o datorie externa. Banii din fond sunt investiti pe termen lung, considerandu-se ca apartin tuturor norvegienilor, inclusive a celor nenascuti inca. Norvegienii platesc impozite progresive, printre cele mai mari din lume, dar au vacanta doua luni pe an, concedii medicale generoase si gradinite de calitate care nu ii costa nimic.

Cheltuielile din fond sunt strict limitate doar la dobanzi, care sunt folosite pentru beneficii sociale. Valoarea fondului este de circa 60 de miliarde de dolari.

Propunerea de a folosi resursele minerale ale Romaniei intr-un fel asemanator, transparent si universal, este doar una dintre propunerile Cartei Albe a Bunei Guvernari propusa de catre o coalitie formata din ONGuri, sindicate si asociatii profesionale, pe care o puteti consulta si semna pe www.romaniacurata.ro. Romania a pierdut anii de comunism, in care practic parintii si bunicii nostri au muncit degeaba, fapt reflectat in pensiile pe care le au azi.

Un asemenea fond, extras din circuitul falimentar si corrupt al cheltuielilor publice ar putea spera sa inlocuiasca treptat fondurile necesare unor cheltuieli sociale care sa refaca o Romanie umana, in care cetatenii ei au grija de cei defavorizati si nu traieste fiecare pentru sine.

In incheiere trebuie sa fac o lamurire, pentru ca interventiile mele in spatiul public pe spatiul vacantei de iarna (contra legii Sanatatii, a alegerilor comasate si a unor personaje de mare ipocrizie de gen Teodor Baconschi) au fost atat de eficiente ca au trezit mari spaime la diverse trupe propagandistice compuse din fosti securisti si perpetue nulitati, azi pe statul de plata a diverse companii care capuseaza puterea actuala si cred ca ii sunt de mare ajutor umpland blogurile de mizerii marunte scrise pe bani publici (de exemplu colaborari la TVR).

Alianta pentru o Romanie Curata (SAR, Cartel Alfa, CJI, Alma Mater, ANOSR, etc) nu va candida la nici un fel de alegeri in acest an, si nici eu nu am acceptat si nu voi accepta vreo propunere politica. Activitatea pe care o desfasuram este importanta tocmai pentru ca este dezinteresata. Peste 50.000 de oameni au scris direct la Cartea Alba, si vrem ca pe viitor numarul de oameni implicati in asemenea consultari sa creasca.

O sa ma intrebati de ce sa ma credeti pe cuvant, raspunsul e simplu si poate fi verificat cu cateva clickuri pe Google, vorba sefului statului. Eu sunt profesor universitar in Germania cu contract permanent, sunt expert pentru Comisia Europeana si Natiunile Unite, cine cauta bine va descoperi in ce zi si la ce ora din acest an tin o conferinta la Banca Mondiala din Washington, sau la Universitatea Harvard. Viata mea profesionala este, pe scurt, in lumea mare, in Romania nu mai am demult nimic, decat ambitia de a nu lasa sa se piarda ceea ce am crezut ca e realizarea istorica a generatiei mele, integrarea in UE, si care s-a dovedit, din cauza incompetentei guvernarii, o forma fara continut.

Cand cititi mizerii despre mine, si va fi an electoral, vor fi multe, intrebati-va ce pozitie mi-ar putea mie oferi Victor Ponta sau Traian Basescu ca sa ma "cumpere"? Ultima oara cand am cercetat, cea de ministru de Externe avea o durata in post de vreo treisprezece luni si un salariu inferior bursei asistentului meu de cercetare de la Berlin.

Alina Mungiu-Pippidi conduce Alianta pentru o Romanie curata, e profesor de politici publice la Hertie School of Governance din Berlin si expert pentru DG Home and Justice la Comisia Europeana. Opiniile de mai sus sunt strict personale.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
Marcel Ciolacu trece peste regrete: ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Marcel Ciolacu trece peste regrete: ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei va fi validată de PSD săptămâna viitoare, în forurile statutare, a declarat marţi, 23 aprilie, liderul partidului, premierul Marcel Ciolacu....
#Alina Mungiu Pippidi proteste , #stiri politice