Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Spre o noua Conventie Democrata

Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 14:48
6057 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Spre o noua Conventie Democrata

Dupa cum evolueaza lucrurile acum este posibil sa se repete scenariul din 1996. Vom asista, posibil, la aparitia unei aliante electorale, dupa modelul Conventiei Democrate, care a oprit tavalugul FSN-ist ce parea sa domneasca pentru o vesnicie.

Context economic si politic

Electorat de dreapta exista si inca numeros. Sunt antreprenorii si salariatii lor, inclusiv din agricultura, care-si dau seama ca economia Europei sta pe buza prapastiei. Lipseste doar un mic impuls pentru ca sacrificiile uriase ale populatiei sa fie irosite pe spirala datoriilor publice, generate de politicilor populiste si asistentiale. Ascensiunea stangii se bucura de un reviriment politic, dar va fi rapid taxata de pietele globale.

La ecuatia crizei europene s-au adaugat, pe langa Grecia si Italia, tari precum Spania, Portugalia ori Cipru. Volatilitatea poate reveni oricand in Romania. Oameni cu bani, castigati pe seama bugetelor de stat si clientelismului politic, isi muta averile in tari solide bancar, cum ar fi Elvetia sau Germania, lasand populatia orbita de daruri otravite sa-si planga in pumni soarta cumplita. Purgatoriul economic al austeritatii nu s-a terminat iar politica pomenilor va exploda in fata celor care s-au lasat pacaliti de ea.

Exista asadar un electorat de dreapta, doar ca el este foarte exigent, pretentios, dezamagit. De aici inclinatia spre absenteism, in lipsa unor forte si a unor caractere politice capabile sa-l reprezinte. Acest electorat intelege ca doar munca si talentul propriu sunt responsabile de bunastarea sa si a familiei sale. Si a comunitatii.

Alegerile din 10 iunie vor trezi la realitatea acest electorat. La aflarea cifrelor care atesta tavalugul rosu-galben, toxic si catastrofal pentru evolutia Romaniei, electoratul va intelege prioritatea reunirii tuturor fortelor de dreapta. In absenta acestei mobilizari, tot ce s-a facut bun va fi calcat in picioare. In Educatie, unde s-a instalat deja restauratia, va fi prapadita si bruma de rezultate date de aplicare Legii Miclea-Funeriu.

Daca fortele de dreapta nu-si dau mana pentru a stavili acest tavalug, exista pericolul ca USL sa castige alegerile din toamna en fanfare.

O noua Conventie Democrata

Intr-o situatie asemanatoare a aparut in 1995 Conventia Democrata. Alcatuita din fortele politice de dreapta, vegheata din ceruri de privirea lui Corneliu Coposu. A avut succes. Nu numai ca a castigat alegerile parlamentare si prezidentiale, dar a reusit sa puna ordine in sistemul bancar iar dupa 1999, cu Mugur Isarescu la conducerea guvernului, a intors trendul spre crestere economica.

Ceva asemanator se poate construi dupa alegerile locale, incepand cu 11 iunie. In aceasta cheie ar putea fi citite si recentele declaratii ale lui MRU. O noua Conventie Democrata, ca alianta electorala, inscrisa la tribunal, cu sigla si protocol de functionare, ar putea strange inclusiv voturile nehotaratilor. Si a celor din diaspora.

In aceasta noua constructie politica ar putea intra: un PDL curatit dupa 10 iunie, Noua Republica, PNTCD, dar si reprezentanti ai unor asociatii si fundatii precum Initiativa Civica de Centru Dreapta condusa de MRU, Fundatia Democrat Crestina condusa de Teodor Baconschi, si alte fundatii si asociatii care gandesc in termenii politicii de dreapta. Este posibil sa i se alature segmente importante din PNL, dezgustate de modul obscen in care partidul, odinioara de dreapta, a fost scos la "produs" in beneficiul matroanei PSD.

Garantiile succesului politic sunt date de personalitati puternice, cu caracter, gen MRU, Mihail Neamtu, Monica Macovei, Cristian Preda, Adrian Papahagi, Sever Voinescu, Daniel Funeriu, Emil Boc, Teodor Baconschi si atatia altii, care si-au sacrificat cariere si familii pentru a se pune in slujba unei politici a valorilor.

De asemenea, ar putea fi reactivata sfera tehnocratilor, unde tineri competenti, de la economistul Mihnea Vasilache si pana la analistul Cristian Ghinea, si-ar putea oferi expertiza intr-o viitoare constructie guvernamentala. Toti acestia se afla la antipozii lui Ponta, Antonescu, Marean Vanghelie, Mazare, Oprisan, Dragnea, Piedone, Voiculescu, Solomon, Mang, Catalin Voicu, Pop, etc.

O alianta electorala, motivata de ratiuni strict tactice (stoparea USL), nu coincide cu o alianta politica. Fiecare partid si-ar mentine identitatea. Noua Republica si-ar continua critica la adresa baronilor si a profitorilor. Platforma Civica a lui MRU si-ar mentine un profil liberal. Identitatea doctrinara nu s-ar dizolva. Cu un MRU candidat pentru functia de premier, adunand in jur fosti si viitori ministri performanti, electoratul dreptei s-ar putea trezi din letargie.

Fara o schimbare dupa 10 iunie, la alegerile din toamna riscam sa vedem un USL instalat la putere cu un procent confortabil chiar si pentru intentia de modificare a Constitutiei.

Solutia unirii intr-o noua Conventie Democrata nu e deloc simpla. Orgoliile fiecarui actor de dreapta vor fi greu incercate. O alianta electorala, fara implicatii doctrinar-politice, cu un program politic continand principii si valori de drepta, ar fi totusi o alternativa la spectrul catastrofei economice si al paraliziei administrative de tip grecesc.

Sper ca romanii de buna credinta sa inteleaga acest deziderat si sa mai acorde inca odata votul unei noi Conventii Democrate.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.Citeste si:
Ministrul Agriculturii afirmă că România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului și transportului de animale vii. Explicațiile oficialului
Ministrul Agriculturii afirmă că România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului și transportului de animale vii. Explicațiile oficialului
România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului şi a transportului animalelor vii iar aceste preocupări stranii ale unora din Parlamentul European pot afecta grav crescătorii de animale...
PSD explică de ce a votat împotriva obligativității certificatului COVID la locul de muncă: „Ar fi dat naştere unor discriminări”
PSD explică de ce a votat împotriva obligativității certificatului COVID la locul de muncă: „Ar fi dat naştere unor discriminări”
PSD consideră că proiectul de lege privind prezentarea certificatului digital al UE privind COVID-19 la locul de muncă de către personalul unităţilor sanitare publice este neconstituţional...
Sursa: Ziare.com