It's the economy, stupid! Minciunile politice ale lui 2012 (Opinii)

Sambata, 01 Octombrie 2011, ora 23:50
3916 citiri
It's the economy, stupid! Minciunile politice ale lui 2012 (Opinii)
Foto: Adevarul

Bill Clinton a castigat alegerile prezidentiale din 1992, in SUA, avand sloganul neoficial, dar intens folosit "It's the economy, stupid!". Ce sa le spunem noi romanilor pentru anul electoral 2012? Ca va fi despre economie si despre adevaruri care nu se vor spune. Ca vin vremuri grele din punct de vedere economic, de care vor afla, ca pana acum, prea tarziu. Ca, in repetate si adesea de succes randuri, politicienii romani ii vor crede "stupid".

De ce? Pentru ca anul electoral 2012 nu va fi despre adevar. Un adevar ce se prefigureaza zilele astea. Ca anul 2012 va fi, in ciuda previziunilor optimiste, unul extrem de greu pe plan economic.

Deja, seful delegatiei FMI, Jeffrey Franks, a anuntat ca previziunea de crestere economica s-a redus la jumatate. Bursele europene au avut un trimestru la fel de prost ca cel de la prabusirea Lehman Brothers, inceputul oficial al crizei economice. Zona euro e pe muchie de cutit, iar Grecia va fi salvata doar cu pretul unor eforturi uriase.

Ca sa va dati seama de cat de mare e pericolul, s-a ajuns ca presedintele SUA, aflat intr-o cursa disperata pentru realegere, sa dea vina pe liderii europeni pentru problemele economice.

Ce ne vor spune cei din PDL si USL? Primii vor spune ca nu e asa de grav. Altii vor spune ca e foarte grav si ca doar ei pot redresa corabia. Toti vor spune ca va fi mult mai bine in anul urmator. Nu ne e clar din anul urmator carui an. Nu vor vorbi, insa, indeajuns de mult despre reformele alea nu de structura, ci substanta, de care are nevoie statul ca sa fie manageriat. Si sa aduca bani. Cele care ar lua multe de la partide si ar da statului.

Sigur, dincolo de minciuni, vor fi si adevaruri inevitabile. Cum ar fi ca anul 2012 e tot unul de austeritate extrema. Revenirea la salariile din 2010 ale bugetarilor? Extrem de improbabila, poate doar cu exceptia cazului in care dai afara atat de multi oameni incat iti ies numerele.

An electoral - minciuni si adevaruri deghizate

Sa zicem ca, in cel mai rau caz, revine criza. Are toate sansele. Ceea ce parea un cosmar trecut si o revenire dupa boala se transforma, tot mai clar, in certitudinea ca redresarea a avut, in mare parte, de a face cu pachetele uriase de stimulare economica cu care au venit economiile importante.

In cel mai bun caz, asa cum multi economisti anticipeaza, daca nu va fi o revenire a crizei, va fi o perioada de crestere anemica. Si nu doar pentru 2012, ci si cel putin un-doi mai incolo.

Ce vor face politicienii romani? Ne vor spune multe lucruri. Despre ce nu merge si ce-ar merge. In schimb, vom vedea partea plina a paharului, referitor la economie. De unde? Ni-l vor arata ei, in termeni simpli-simpli. Prea simpli. La PDL, va fi vorba despre faptul ca restructurarile si reformele vor da roade. Ca doar se taie ce e rau, nu? La USL, va fi si mai simplu prezentat - pleaca "astia, care v-au luat banii", e bine. Doamne, de ar fi atat de simplu, si intr-un caz, si in altul!

Adevarurile care nu se spun tin de altceva. De faptul ca partidele ar trebui sa faca reforme si restructurari de care nu sunt in stare si pe care nu au vointa sa le faca. Oricat ar restructura si eficientiza sistemul - principiu de laudat la Guvern, chiar daca l-au implementat adesea cu picioarele - tot nu poti sa tai de unde trebuie.

De la sistemul economic plin de giganti de stat care umplu buzunarele celor bine conectati, pe seama bugetului. Sigur, managementul privat la companiile de stat e o solutie sa reduci jaful, dar mai raman si alte cai. Mii de alte cai.

Apoi, partidele nu vor spune adevarul ca politizarea institutiilor si suprabirocratizarea lor, de la cele judetene la cele centrale, sufoca economia. Milioane de decizii de care depind vietile si economiile noastre trec prin mainile unor oameni total nepregatiti.

Si nici PDL, nici USL, nu vor schimba asta. Nu vor dori. Ca sa ne gandim la USL, care promite schimbare, nu promite ce trebuie. Asta astepti de la ei - sa schimbe un sistem, daca se dau mai buni, mai curati. Pe cat de curati pot fi cu unii dintre cei mai vorace baroni locali sau unii din cei mai hrapareti fosti membri ai Guvernului. Nu oamenii vor trebui schimbati, ci sistemul. Structura lui, astfel incat sa avem un stat eficient. Asta aduce bani si asta schimba economia. Asta e ceea ce ar trebui sa ne promita politicienii in 2012.

Cum sa fie USL incredibil de credibila

Lucruri importante

Pentru Romania, austeritatea e importanta. Asta trebuie inteles. ROMANIA ARE NEVOIE DE AUSTERITATE. De retinere bugetara. Sigur, USL ne-ar spune ca nu e nevoie chiar de asa multa. Iar PDL ca e nevoie si asa se face. Cand, de fapt, desi e de laudat ca fac unele lucruri, trebuie sa te crucesti de ce la fac pe altele sau cum de uita de cateva din cele mai importante.

In schimb, va fi veselie in 2012. Vom vedea atacuri politice, vom auzi vorbindu-se despre "imaturi" versus "hoti", "iresponsabili" versus "inteligenti" si asa mai departe.

A, da! Si vom discuta despre Adi Minune, nu stiu ce sexy functionara (apropo, ati vazut ceva mai stupid decat sa dai saptamani in sir stiri despre o anonima consiliera la nu-stiu-ce birou de IMM-uri care are poze nu-stiu-cum in reviste? Bravo, Antena 3! Astea da stiri!)

Si vom uita despre lucrurile cu adevarat importante. De ce nu ne merg noua lucrurile. Si economia. Pentru ca "It's the economy, stupid!"

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#minciuni politice 2012, #politicieni romani reforme , #stiri politice