Justitia, victima unui cerc vicios?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 08 Martie 2008, ora 08:10
3001 citiri
Justitia, victima unui cerc vicios?

Avem o Justitie si presiuni asupra ei, procurori extrem de putini si, mare parte dintre ei, cam incompetenti! Cum procedam? Pe diverse tonuri si in diverse game, acelasi refren rasuna in Romania de 18 ani. Boala e veche, cronica si, in pofida unor ameliorari temporare, nu pare a avea leac.

Bilantul pe anul trecut al Ministerului Public a intarit aceasta senzatie. Procurorul general le-a cerut procurorilor sa elimine orice imixtiune dupa ce, in 2007, au fost atacati mai mult ca niciodata. Noul ministru al Justitiei a explicat ca procurorii isi desfasoara activitatea "intr-un context socio-politic complicat", o declaratie extrem de grava, atunci cand este spusa de un personaj cu atata greutate.

Desigur, recitalul a fost al presedintelui Traian Basescu. "Anul 2007 a fost extrem de greu. Niciodata nu a existat o cadenta atat de mare a actiunilor politice impotriva justitei si a procurorilor in special". a sarjat din start seful statului.

Si-a argumentat afirmatiile cu cateva acte normative emise anul trecut, intre care ordonanta care a blocat comisia de la Cotroceni, cea care dadea aviz pentru urmarirea penala a ministrilor.

Evident, Traian Basescu nu a uitat nici de fostul ministru al justitiei, "care a luptat cu indarjire impotriva unei directii din DNA". Unui procuror ii este mai greu sa lupte cu infractorii decat impotriva politicului care ii schimba legile dupa cum doreste el, a apreciat Traian Basescu. Clasa politica a devenit furioasa in 2007 pentru ca nu a mai putut controla procurorii si atunci si-a facut legi pentru a se autoproteja, a explicat presedintele.

A doua tinta a fost presa, in combinatie cu politicul, mai precis acele trusturi media conduse de oameni politici, palarie-ntr-un picior, ghici ciuperca cine-i? Pentru a nu exemplifica cu cazuri inca pe rolul instantelor, Traian Basescu s-a referit la campania mediatica pe marginea presupusei discutii intre Omar Hayssam si procurorul Ciprian Nastasiu.

"S-a spus ca a plecat ca un boier, cand de fapt a plecat tarandu-se printre oi" , lucru dovedit in instanta, sustine Traian Basescu. "Va avertizez ca veti avea o mare lupta cu parte din media, in tentativa justitiei de a judeca modul cum a plecat Hayssam; va previn ca este ciclul II al atacurilor pe justitie".

Cine are interesul sa decredibilizeze intreg dosarul - cei care i-au dat lui Hayssm Foresta, IPRS Baneasa, care l-au luat in avion cu ei in deplasari, cei care voiau sa-l faca parlamentar, a atacat furibund Traian Basescu, cu trimitere extrem de transparenta la PSD si Ion Iliescu.

"Ei au tot interesul sa nu se afle cum a plecat din tara Omar Hayssam", spune presedintele.

N-a scapat cu totul nici executivul, care ar avea legaturi nepotrivite cu justitia, posibile mai ales din cauza magistratilor detasati prin ministere sau agentii nationale.

In final, Traian Basescu le-a cerut procurorilor sa reziste probei de foc a anului electoral, care va demonstra daca justitia din Romania este sau nu independenta. Si i-a asigurat de tot spijinul lui. "Ce-a fost pana acum n-a fost nimic fata de ce-o sa vina inainte de alegeri" parea sa avertizeze permanent, in subtext, Traian Basescu.

Cumplitul deja-vu

Daca e sa tragem linie si sa adunam, ce am aflat de fapt azi? Ca Justitia din Romania este in colaps, victima unui cerc vicios din care nu poate iesi. In parchete sunt peste 450 de posturi vacante, iar un procuror ajunge sa gestioneze chiar si 1.500 de dosare.

Presedintele vorbea de incompetenta multor procurori si toata lumea de imixtiunea politica. Toate se leaga. De ce s-ar bate cei mai buni juristi pentru magistratura? Ca sa lupte pe toate fronturile, sa fie atacati de toata lumea, sa li schimbe legile ca sosetele si sa le rada in nas infractorii? Putini sunt cei cu vocatie pentru sporturile extreme si nu cred ca cei care abandoneaza in favoarea unei vieti linistite in avocatura trebuie condamnati.

Si-atunci, cum sa nu ramana in sistem preponderant cei care nu se descurca pe cont propriu? Acestia sunt insa si cei mai vulnerabili la greseli care decredibilizeaza si la presiuni.

Nu e o noutate, de ani de zile, ne confruntam cu aceeasi problema si ne starnim periodic la lupta impotriva ei. Criza este insa profunda, la nivel de mentalitati si e nevoie de foarte mult timp si un munte de vointa pentru a intoarce vaporul cu adevarat. Semnale pozitive exista.

Daca dam crezare raportului Comisiei Europene, activitatea DNA este datatoare de sperante. Urmarirea penala a ministrilor este si ea semnul unui progres. La fel teama politicului de magistrati.

Echilibrul ramane insa fragil si este suficienta aparitia unui ministru ca Tudor Chiuariu pentru ca totul sa fie aruncat din nou inapoi.

Intrati de mai bine de un an in UE, organizatori ai celui mai mare summit NATO vazut vreodata, teoretic cu un cuvant de spus in Europa, ne luptam cu aceleasi probleme, declansam aceleasi razboaie, cu un cumplit sentiment al zadarniciei.

Bilanț descurajator. Câți kilometri de autostradă și câte drumuri de pământ are România, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică
Bilanț descurajator. Câți kilometri de autostradă și câte drumuri de pământ are România, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică
Lungimea reţelei de drumuri publice totaliza, la 31 decembrie 2023, 86.388 km, din care 17.677 km (20,4%) drumuri naţionale, 35.046 km (40,6%) drumuri judeţene şi 33.665 km (39%), drumuri...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#justitia, #bilant, #Basescu, #procurori, #Hayssam , #stiri politice