Kelemen Hunor: Romania nu e stat national

Marti, 25 August 2009, ora 12:48
5443 citiri
Kelemen Hunor: Romania nu e stat national

Candidatul UDMR la presedintie, Kelemen Hunor, sustine ca Articolul 1 din Constitutia Romaniei ar trebui modificat deoarece nu este corect.

Liderul maghiarilor spune ca daca cei pe care ii reprezinta sunt de acord cu faptul ca Romania este stat unitar si indivizibil, national nu are cum sa fie avand in vedere ca 10% din populatia tarii reprezinta o alta etnie.

"Noi de fiecare data am spus: in legatura cu Articolul 1 avem o singura problema - sintagma de stat national. Sintagma de stat unitar e ok, indivizibil, nu avem nimic, dar nu suntem de acord cu stat national. Noi spunem ca intr-o tara in care cam 10% din populatie reprezinta o alta etnie decat cea romaneasca, nu poti sa spui ca statul este national.

Poti sa spui ca statul este un stat multietnic, poti sa spui ca exista minoritati si atunci nu mai vorbim de stat national. Stat national in acest moment nu exista decat pe hartie si poate in gandirea catorva politicieni", a spus candidatul Uniunii la Realitatea Fm.

El a mai spus si ca nu este normal ca un alt articol din Constitutie sa interzica anumite modificari esentiale.

"Pana cand nu umblam la un alt articol nu putem umbla la Articolul 1 pentru ca exista un articol care spune ca sunt anumite chestiuni care nu pot fi modificate, inclusiv Articolul 1.

Legea fundamentala a fost facuta de om, Constitutia a fost creeata de om a fost facuta de cetateni. Nu poti sa limitezi dreptul generatiilor viitoare de a modifica Constitutia", a mai spus Kelemen Hunor.

Jucator nu inseamna sa faci scandaluri

Kelemen spune ca ar trebui sa fie presedinte pentru ca romanii au nevoie de cineva care sa faca un alt fel de politica, au nevoie de cineva care sa nu se mai ocupe doar cu scandalul.

"Aveti nevoie de un altfel de presedinte, de un presedinte care conform Constitutiei va asigura un echilibru intre puterile institutionale, aveti nevoie de o alta modalitate de a face politica: fara scandaluri", a mai spus liderul UDMR.

Intrebat daca asta inseamna ca el nu se considera "jucator", cum e Traian Basescu, Kelemen a explicat ca este inteles gresit sensul acestui cuvant.

"Jucator nu inseamna sa faci scandaluri! Jucator nu insemana sa fii tot timpul bagat in fel de fel de scandaluri, sa creezi tu scandaluri si tensiuni si dupa aceea sa vii sa rezolvi scandalul.

Jucator inseamna sa menti echilibrul, sa fii un om care stie sa faca dialog, un om care stie sa fie pe partea cetateanului, dar in asa fel incat sa nu fie populist, demagog", a lamurit aspirantul la scaunul de la Cotroceni.

In acest sens, el a spus ca aproape niciunul dintre candidatii la prezidentiale nu corespund acestor asteptari.

"Din acest punct de vedere eu cred ca majoritatea candidatilor la functia de presedinte nu corespund acestor asteptari sau cel putin am mari dubii in ceea ce priveste aceste calitati si daca va uitati cum se desfasoara precampania imi dati dreptate", a conchis Kelemen Hunor.

A.S.

Citeste si:
Kelemen Hunor: ”Prima forţă din coaliţie este PSD. Eu cred că o să meargă, cel puţin în această primă etapă”
Kelemen Hunor: ”Prima forţă din coaliţie este PSD. Eu cred că o să meargă, cel puţin în această primă etapă”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat joi, 2 decembrie, că raportul de forțe în actuala coaliție s-a schimbat, în condițiile în care PNL, UDMR şi minorităţi au împreună numărul de...
Kelemen Hunor, despre varianta ca PSD să își impună premierul prin moțiune de cenzură: ”Ar fi cascadorii râsului”
Kelemen Hunor, despre varianta ca PSD să își impună premierul prin moțiune de cenzură: ”Ar fi cascadorii râsului”
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marți, 23 noiembrie, că este exclusă varianta rotației partidelor în fruntea guvernului printr-o moțiune de cenzură, precizând că regulile...