Klaus Iohannis participa luni si marti la reuniunea extraordinara a Consiliului European de la Bruxelles

Vineri, 21 Mai 2021, ora 14:07
1760 citiri
Klaus Iohannis participa luni si marti la reuniunea extraordinara a Consiliului European de la Bruxelles

Presedintele Klaus Iohannis va participa, luni si marti, la reuniunea extraordinara a Consiliului European, care se va desfasura la Bruxelles, context in care va pleda pentru implementarea rapida si unitara a certificatelor verzi digitale la nivel european, reiterand ideea ca acestea sa nu afecteze exercitarea dreptului fundamental al cetatenilor la libera circulatie.

Principalele subiecte aflate pe agenda Consiliului European vizeaza coordonarea la nivelul Uniunii Europene in contextul pandemiei de COVID-19, combaterea schimbarilor climatice, relatiile Uniunii cu Rusia si cu Regatul Unit al Marii Britanii.

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, referitor la pandemia de COVID-19, presedintele Iohannis va sustine asigurarea unei coordonari stranse intre statele membre, precum si mentinerea unei abordari vigilente in continuare.

"Presedintele Klaus Iohannis va pleda pentru implementarea rapida si unitara a certificatelor verzi digitale la nivel european, reiterand ideea ca acestea sa nu afecteze exercitarea dreptului fundamental al cetatenilor la libera circulatie. Presedintele Romaniei va sustine, totodata, operationalizarea cat mai rapida a unui mecanism european de donare a vaccinurilor pentru statele din afara Uniunii Europene", arata Administratia Prezidentiala.

Seful statului va sublinia, referitor la combaterea schimbarilor climatice, necesitatea crearii unui cadru legal flexibil care sa permita statelor membre ale Uniunii sa identifice cele mai bune solutii pentru atingerea obiectivului Uniunii Europene de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2030, comparativ cu anul 1990.

"Presedintele Romaniei se va pronunta pentru asigurarea unei partajari echitabile a eforturilor, astfel incat contributiile fiecarui stat membru, in special in termeni de costuri, sa nu reprezinte un obstacol pentru dezvoltarea economica a acestora", mentioneaza Administratia Prezidentiala.

Legat de relatiile dintre Uniunea Europeana si Federatia Rusa, presedintele Klaus Iohannis va pleda pentru o abordare unitara si solidara din partea Uniunii, pe baza celor cinci principii directoare agreate anterior. De asemenea, va sustine necesitatea elaborarii unui document strategic al Uniunii cu privire la abordarea viitoare a relatiilor cu Federatia Rusa.

Presedintele Klaus Iohannis va evidentia, referitor la relatiile Uniunii cu Marea Britanie, necesitatea mentinerii unei abordari constructive a Uniunii bazate pe principiile unitatii, solidaritatii si nediscriminarii.

"Pe de alta parte, in ceea ce priveste tratamentul diferentiat aplicat de autoritatile britanice cetatenilor europeni referitor la taxele pentru vizele de munca, presedintele Romaniei va insista ca statele membre si institutiile europene sa faca demersuri sustinute pentru a convinge autoritatile britanice sa aplice un tratament nediscriminatoriu fata de toti cetatenii Uniunii Europene", mai arata Administratia Prezidentiala.

Citeste si:
Ce șanse sunt să avem alegeri anticipate, așa cum amenință Ciolacu. Motivele eșecului la ultima tentativă din 2020
Ce șanse sunt să avem alegeri anticipate, așa cum amenință Ciolacu. Motivele eșecului la ultima tentativă din 2020
Președintele PSD Marcel Ciolacu i-a amenințat pe liberali că în cazul în care rotativa de premier nu va avea loc, atunci se va ajunge la alegeri anticipate. Cu toate astea, un astfel de demers...
Cine trage sforile în culisele puterii. Miniștrii cu cele mai mari șanse să fie remaniați
Cine trage sforile în culisele puterii. Miniștrii cu cele mai mari șanse să fie remaniați
În ultimele 24 de ore au apărut informații potrivit cărora patru miniștri din guvernul Ciucă ar urma să fie înlocuiți, fiind vorba despre Eduard Novak (ministrul Sportului), Vasile Dîncu...
Comentarii
NiktamerGigi
rank 5
Hoax
rank 5
Se ridica restrictiile 😁 pentru unii rezilienti care abia asteptau!