La dracu cu intelectualii!

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 23 Martie 2009, ora 18:41
8735 citiri
La dracu cu intelectualii!

PSD i-a prigonit dintotdeauna. Ion Iliescu si echipa sa aveau alergie la orice principiu sau set de valori, daca, desigur, ele nu tineau de "nobilele idealuri ale comunismului".

Asa ca au adus minerii sa le bage mintile in cap. Cum rezultatele nu au fost multumitoare, i-au izolat ca pe un grup de vetusti numai buni de compromis prin toate metodele cu putinta.

Miraculos, intelectualii au supravietuit, ba chiar s-au intarit. Adrian Nastase, avand pasamite mai multe afinitati cu ei, deh! profesor universitar, a incercat sa para mai binevoitor, dar, in realitate, a fost chiar mai fioros.

SAR si Coalitia pentru un Parlament Curat, GDS si toate vocile individuale aparand aceleasi principii au devenit dusmanii sai de moarte, avand parte de un tratament pe masura.

In acea vreme, partidele din fosta Alianta DA, in opozitie si plina ascensiune, au incercat sa-si faca din intelectuali cei mai buni prieteni si sustinatori. Si cum altfel decat preluandu-le setul de valori si defiland cu el in frunte.

Viorel Catarama, de exemplu, omagiat acum de noul presedinte PNL, a fost eliminat de pe listele liberalilor la presiunile Coalitiei pentru un Parlament Curat in urma afacerii SAFI.

Si Doamne, ce frumos mai suna discursul lor impanat cu moralitate, anticoruptie, antinepotism, meritocratie, criterii ferme!

Doar ca au ajuns si aceste partide la putere. Primul s-a scuturat de intelectuali PNL. Monica Macovei a devenit tinta, ziaristii incomozi au inceput sa fie epurati sau anihilati, SAR a devenit enervant, Alina Mungiu a trecut pe lista neagra, GDS mereu pe cale sa fie dat afara pana si din sediu. Principiile au fost aruncate la gunoi, coruptia si clientelismul politic s-au extins cu maxima repeziciune.

PD si Traian Basescu au mai asteptat o vreme ca doar aveau niste alegeri de castigat. Au tinut aproape de intelectuali, ca dadea bine la blazon, au dat staif listelor de candidati cu cate unul dintre ei, tolerat insa numai cat timp isi tine bine gura.

Acum insa, s-au napustit si ei pe intelectuali. Presedintele a pierdut pe parcurs cam toate marile creiere cu care pornise la drum, in frunte cu Andrei Plesu (nu e vorba in niciun caz despre Claudiu Saftoiu, desigur).

Acum e in conflict deschis cu Alina Mungiu care, la fel ca o mana de alti sinucigasi, a platit cu o crunta discreditare solidaritatea cu seful statului in numele setului de valori comun.

Alina Mungiu a fost alungata de pe lista PD-L (sa vedem daca pentru Monica Macovei, la fel de intransigenta, se va mai gasi loc), Traian Basescu a acuzat-o ca-si cauta notorietatea atacandu-l, cam cum o acuza si Adrian Nastase pe vremuri.

Fiica presedintelui, sub tandre priviri paterne, arunca din timp in timp cate o smetie catre intelectualii care "plutesc deasupra partidelor".

Intelectualii nu se dezic de valori

De ce aceasta distantare? Pentru ca, spre deosebire de politicieni, in frunte cu cel mai inalt reprezentant al lor, intelectualii autentici nu se dezic de valorile in care cred si nu pot sta impasibili la incalcarea lor flagranta.

Ce era rau pe vremea lui Iliescu si Nastase, e rau si pe vremea lui Basescu. Si la fel cum au devenit incomozi pentru ceilalti presedinti si guvernanti, ei au devenit si acum enevanti si pentru acesta. Enervanti si inutili.

Presedintele si PD-L s-au dezis de principii, in frunte cu anticoruptia si criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca demnitarii si candidatii, iar reamintirea lor nu poate fi decat deranjanta.

Sunt principii prea greu de urmat, chiar sinucigse din punct de vedere politic, pentru ca aduc cu mult mai putin capital electoral decat populismul si prea multi dusmani. Principiile pur si simplu nu sunt eficiente. Asa ca intelectualii sunt din nou dati la o parte, nimic nou sub soare!

Obama intelectualul

Daca insa privirea politicienilor romani, indiferent de culoarea, ar bate nitel mai departe de granitele Romaniei ar vedea, de exemplu, ca presedintele american recent plecat in huiduieli de la Casa Alba a esuat dramatic inclusiv din cauza unei atitudini similare fata de intelectualii pe care, in mod ostentativ, nu dadea doi bani.

Ba chiar, dupa cum recunoaste cel care ii scria discursurile, in preajma lui George Bush era periculos sa ai o inteligenta batatoare la ochi.

Dar americanii au ales acum exact opusul lui, adica un intelectual prin excelenta. O fi o tema de meditatie? Dar meditatia este un pacatos si anacronic obicei intelectual, n-avem nevoie de ea!

Iar putina istorie, pentru care insa ne trebuie o minima cultura (alta insuportabila meteahna intelectuala), ne arata ce importanta si ce loc aveau inteleptii cetatii inca din antichitate in societatile care au supravietuit si s-au dezvoltat.

Acesti intelepti nu pot fi insa decat deasupra fenomenului pe care sa-l vada de sus, in ansamblu, si pe care-l evalueze, cu cauze si consecinte, in baza unor principii si cu mecanismele unei logici antrenate.

Dar ce nevoie avem noi de ei? Politica Romaniei este facuta in imensa majoritate de semidocti mai batrani sau mai tineri, ca juna Elena care vede lumea doar de la inaltimea propriilor tocuri, ceea ce i se pare suficient.

Acestia au insa mare succes la un electorat pe care nu-l complexeaza si care este preocupat preponderent de ceea ce baga in gura. Acest electorat nu intelege insa ca pana si dimensiunea bucatii de ingurgitat depinde fundamental de intelepciunea, viziunea si onestitatea cu care este condusa tara, iar la asta tare bine se pricep desuetii intelectuali.

Noi n-avem insa nevoie de ei. Cum spuneam, la dracu' cu ei, principiile si setul lor de valori!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#intelectuali eliminati, #principii si valori, #Andrei Plesu, #Monica Macovei , #stiri politice