Laszlo Tokes: Autonomia este sinonima cu libertatea, este o subspecie a libertatii

Luni, 15 Martie 2010, ora 19:08
804 citiri
Laszlo Tokes: Autonomia este sinonima cu libertatea, este o subspecie a libertatii

Europarlamentarul Laszlo Tokes a declarat, luni, la Targu-Secuiesc, ca autonomia este sinonima cu libertatea si a subliniat necesitatea de a exista o unitate pentru atingerea scopurilor maghiarilor.

"Este o subspecie a libertatii, deoarece inseamna ca esti liber sa te organizezi, sa organizezi localitatile, cultura, biserica, prezentul si viitorul, deci nu este ceva de la diavol, nicicum nu sunt indreptatite prejudecatile care incojoara autonomia", a declarat Laszlo Tokes presei.

El a mai spus ca pentru maghiari autonomia inseamna o institutie democratica, care functioneaza bine si a amintit in acest sens mai multe tari din Europa, ca Italia sau Spania, unde functioneaza bine. Pe de alta parte, spune Tokes, autonomia este o institutie mostenita de la secui sau chiar de la romanii si sasii ardeleni de acum cateva secole.

Intrebat de ce anume considera ca nu sunt liberi si acum secuii, episcopul Laszlo Tokes a declarat ca raspunsul lui ar cuprinde mai multe capitole sau aspecte, dar a dat un exemplu faptul ca nu au libertatea deplina de a isi folosi limba materna.

Laszlo Tokes considera ca in institutiile publice si romanii trebuie sa stie limba maghiara. Intrebat, la Tg.Secuiesc, daca in institutiile publice romanii trebuie sa cunoasca obligatoriu si limba maghiara, Laszlo Tokes a afirmat "Neaparat!", si s-a declarat surprins ca unii romani nu isi dau seama de aceasta necesitate.

"Eu ma mir cum dansii nu isi dau seama. O parte din dansii isi dau seama, dar ceilalti probabil au fost implementati aici in institutiile de autoguvernare si probabil au un ordin necunoscut, ascuns, de undeva, sa nu foloseasca limba locuitorilor", a sustinut Tokes.

In opinia acestuia, solutia ar fi ca fiecare sa invete limba celuilalt popor in mod benevol.

Legat de Adunarea Alesilor Locali care a avut loc vineri la Sfantu-Gheorghe, organizata de PCM si CNS, Laszlo Tokes a declarat ca nu a fost intrebat despre hotararile adoptate, a fost invitat, dar, intrucat a fost o "sedinta partiala", nu vrea sa se pronunte asupra ei. "E adevarat ca, din cate stiu, a fost o adunare inflacarata, dar era departe de a reprezenta comunitatea maghiara din secuime. Sunt idei foarte sanatoase, limba maghiara pe pamantul natal multisecular este ceva firesc sa devina o limba oficiala si chiar romanilor le-ar putea placea sa vorbeasca maghiara, asa cum si noua ne place sa vorbim romana, daca nu suntem siliti, deci in libertate", a declarat Tokes.

Aproximativ 7.000 de persoane au participat, luni, la Targu Secuiesc la evenimentele organizate cu ocazia zilei de 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni si comemorarea Revolutiei pasoptiste. Evenimentul a inceput cu defilarea husarilor si carutelor din satele inconjuratoare, iar participantii au purtat steaguri secuiesti, ale Ungariei sau cu diferite blazoane. La final, ei au intonat imnul secuiesc, iar din multime s-a mai desprins cate o afirmatie de genul "Vrem autonomie", sau "Va fi autonomie?".

Printre cei care au luat cuvantul la manifestare se numara episcopul Laszlo Tokes si ministrul Culturii, Kelemen Hunor, care impreuna cu autoritatile locale si invitatii au dezvelit si tunul lui Gabor Aron - revolutionar pasoptist. Tunul lui Gabor Aron a ajuns la Tg.Secuiesc dupa ce a fost adus in judetul Covasna recent, de la Muzeul de Istorie, care l-a gazduit 40 de ani. Acum, dorinta autoritatilor, precum si a ministrului Culturii, este ca tunul sa ramana in judet, pentru ca, spun acestia, locul lui este in Secuime.

Citeste si:
Sorin Grindeanu anunţă că românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 1 decembrie. Echipa de rugby va fi și ea transportată de către TAROM
Sorin Grindeanu anunţă că românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 1 decembrie. Echipa de rugby va fi și ea transportată de către TAROM
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a anunţat, luni, 29 noiembrie, într-o conferinţă de presă, că aeronava TAROM care îi aduce în ţară pe românii blocaţi în urma anulării...
Cursuri de conducere defensivă pentru șoferii care se aleg cu permisul suspendat. Cum arată inițiativa USR
Cursuri de conducere defensivă pentru șoferii care se aleg cu permisul suspendat. Cum arată inițiativa USR
Senatorul USR Cosmin Poteraș a depus luni, 29 noiembrie, o inițiativă care introduce cursuri de conducere defensivă pentru cei cu carnetul de conducere suspendat. Concret, Cosmin Poteraș...