Laszlo Tokes: Romanii sa invete maghiara, daca traiesc printre maghiari

Joi, 04 Iunie 2009, ora 16:41
3740 citiri
Laszlo Tokes: Romanii sa invete maghiara, daca traiesc printre maghiari
Foto: programepolitice.wordpress.com

Europarlamentarul Laszlo Tokes a declarat joi, la Cluj, ca maghiarii au dreptul ca in Transilvania limba lor materna sa devina una oficiala si ar fi demn ca romanii sa invete maghiara, daca traiesc in comunitati mari ale acestei etniii.

"Avem dreptul in Transilvania ca limba maghiara sa devina una oficiala si daca noi suntem nevoiti sau suntem gata sa invatam limba romana, tot la fel, in regiunile unde traiesc maghiari in mare numar, si romanii ar fi demn sa invete limba maghiara, sa devina limba maghiara, limba oficiala unde este cazul", a afirmat Tokes.

Declaratia sa vine in contextul in care primaria Cluj-Napoca intentioneaza sa monteze pe monumentele istorice placute informative care nu contin explicatii si in maghiara.

Europarlamentarul a mai anuntat ca reprezentantii Consiliului National al Maghirilor din Transilvania (CNMT) de pe Lista Solidaritatii Maghiare vor incerca internationalizarea problemei autonomiei, combinata cu introducerea unui nou concept, si anume acela al politicii eurotransilvanene.

Aceasta deriva din faptul ca, la fel ca Romania, si Transilvania a aderat la UE, iar problemele specifice ale maghiarilor din Romania nu sunt chestiune interna a tarii noastre, ci una de nivel european.

"Ne straduim, prin PE, sa prezentam problemele comunitatii noastre Uniunii Europene, deoarece soarta comunitatii maghiare din Transilvania nu este una interioara a Romaniei, ci este, totodata, o cauza europeana. Ne straduim sa internationalizam cauza autonomiei maghiare din Transilvania si din Secuime, problemele ceangailor si asa mai departe.

De fapt cand vorbim despre integrarea Romaniei in UE, se subintelege din partea noastra ca, in sine, Transilvania a aderat la UE, aceasta as putea numi-o o politica eurotransilvaneana, deci privind Transilvania ca o macroregiune in sine", a spus Tokes Laszlo.

Acesta a mai spus ca europarlamentarii CNMT vor reprezenta interesele specifice ale maghiarilor din tot Bazinul Carpatic.

Tokes a adaugat si ca ar putea intra in cursa pentru Cotroceni din partea UDMR, in situatia in care, la alegerile europarlamentare, Lista Solidaritatii va reusi sa obtina o mobilizare masiva la urne din partea electoratului maghiar.

Citește și:
Întoarcerea fiilor risipitori. Cine sunt liberalii care l-au abandonat pe Ludovic Orban și au revenit în PNL
Întoarcerea fiilor risipitori. Cine sunt liberalii care l-au abandonat pe Ludovic Orban și au revenit în PNL
După ce la finalul anului trecut PNL suferea o lovitură importantă ca urmare a ruperii lui Ludovic Orban și a mai multor parlamentari, rolurile par cum că s-au întors, iar liberalii...
Primăria, afacere de familie. Fiul deputatului suspectat de relații cu minori a ajuns primar în locul tatălui
Primăria, afacere de familie. Fiul deputatului suspectat de relații cu minori a ajuns primar în locul tatălui
Fiul deputatului PSD de Argeș Aurel Bălășoiu, Victor, este primarul comunei Rociu, cea pe care tatăl său a condus-o timp de 16 ani, între 2004 și 2020. Deputatul Aurel Bălășoiu a fost...