Reacție după apariția a două românce în topul celor mai influente personalități din Europa: "Un exemplu că situația poate fi mereu mai bună, oricât de întunecat ar părea prezentul"

Joi, 09 Decembrie 2021, ora 14:02
5474 citiri
Reacție după apariția a două românce în topul celor mai influente personalități din Europa: "Un exemplu că situația poate fi mereu mai bună, oricât de întunecat ar părea prezentul"
Printre personalitățile politice marcante în Europa apar figurile Maiei Sandu și ale Codruței Kovesi FOTO Politico

Au început să apară reacții după ce Laura Kovesi, fosta șefă DNA și actual procuror șef al Parchetului European, și Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, au apărut în topul celor mai influențo 20 oficiali europeni, realizat de publicația Politico.

„Kövesi are o misiune de a curăţa Europa. În calitate de prim procuror-șef al Uniunii Europene, ea are mandatul de a elimina frauda care implică fonduri UE și crima organizată, o premieră pentru bloc, exact când aceasta începe să transfere miliarde de bani în numerar la capital. Aceasta îi conferă o mare putere, chiar dacă încă se bazează pe instanțele naționale pentru a desfășura procese reale.

În condițiile în care statul de drept se ridică în fruntea agendei UE, toți ochii sunt asupra modului în care folosește un birou despre care spune că este „una dintre cele mai importante locuri de muncă din UE”, a scris Politico.

Maia Sandu este inclusă la categoria „visătorilor” - the dreamers, iar jurnaliștii de la Politico vorbesc de misiunea dificilă de a asigura echilibrul Moldovei, cea mai săracă țară din Europa, între aspirațiile către UE și presiunea Rusiei.

Europarlamentarul Dragoș Pîslaru a reacționat în urma acestor desemnări și a transmis felicitări Laurei Kovesi și Maiei Sandu.

Acesta este de părere că Maia Sandu este un exemplu de femeie în politică de urmat și de către România.

În ceea ce o privește pe Laura Codruța Kovesi, Pîslaru subliniază că nominalizarea este un semn că e bine ce face și că nu trebuie să se dea bătută, într-o postare, pe pagina sa de pe Facebook:

"Două românce sunt în topul celor mai influenți 28 de europeni!

Felicitări, Maia Sandu și Laura Codruța Kövesi!

Este o validare a unei munci fantastice și un exemplu că situația poate fi mereu mai bună, oricât de întunecat ar părea prezentul. Mai ales când ne gândim la proteste, la zilele state în frig, la momentele în care și România, și Moldova păreau că se luptă cu giganți, cu corupți care nu pot pierde nicicum.

Pentru Maia Sandu este o dublă realizare: este primul politician din Republica Moldova într-un astfel de top european. Este un simbol că Moldova poate și trebuie să aibă aspirații solide către Uniunea Europeană și un exemplu de femeie în politică de urmat și de către România. Dar peste orice altceva, este meritul său și al echipei sale, care, odată câștigate alegerile din țară, au impresionat capitalele europene.

Pentru Laura Codruța Kövesi, este un semn că e bine ce face și că nu trebuie să se dea bătută în fața primei opoziții din aceleași capitale, care se tem, deja, de rezultatele muncii sale.

Corupția e de neacceptat și nu pot decât să mă bucur observând transpirațiile reci care trec pe sub o serie de gulere importante din România, dar și din alte state membre, când văd că procurorul-șef european e neobosit!"

Citește și:
0-7 scor fluviu în preliminariile CE 2024. Cine e performera serii în Europa
0-7 scor fluviu în preliminariile CE 2024. Cine e performera serii în Europa
Echipa naţională a Angliei a învins duminică, pe teren propriu, scor 2-0, echipa naţională a Ucrainei, într-un meci contând pentru grupa C a calificărilor pentru Euro 2024. Islanda şi...
Nicolae Ciucă, la Chișinău: „Guvernul României reafirmă sprijinul necondiţionat pentru Republica Moldova”
Nicolae Ciucă, la Chișinău: „Guvernul României reafirmă sprijinul necondiţionat pentru Republica Moldova”
Premierul Nicolae Ciucă, aflat în prima sa vizită oficială la Chişinău, a fost primit joi, 23 martie, de preşedinta Republicii Moldova Maia Sandu care a mulţumit României pentru tot...
#Laura Codruta Kovesi, #maia sandu, #top, #personalitati, #influente, #Europa, #dragos pislaru , #stiri politice