Iohannis a promulgat legea pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon

Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 13:20
3033 citiri
Iohannis a promulgat legea pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon
Presedintele Romaniei Klaus Iohannis FOTO: Facebook

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, Legea pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon, informeaza Adminsitratia Prezidentiala.

Pe 3 noiembrie, Camera Deputatilor a adoptat, decizional, proiectul de lege pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon si a respins cererea de reexaminare a propunerii legislative formulata de presedintele Klaus Iohannis.

Legea prevede posibilitatea organizarii, la nivel national si local, de manifestari cultural-educative si stiintifice consacrate constientizarii semnificatiei si importantei acestui Tratat de la Trianon, pe data de 4 iunie. Astfel, autoritatile centrale si locale, organizatiile neguvernamentale si reprezentantii societatii civile pot contribui la organizarea actiunilor prin acordarea de sprijin material si logistic.

De asemenea, Societatea Romana de Radiodifuziune si Societatea Romana de Televiziune pot include in programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestarile dedicate acestei sarbatori.

Pe 15 septembrie, Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, pentru reexaminare Legea care are ca obiect de reglementare declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon, informeaza Administratia Prezidentiala. "Adoptarea de catre Parlament a Legii pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon a generat numeroase critici, atat din partea expertilor, cat si a organizatiilor neguvernamentale", a argumentat seful statului.

"Legea are ca obiect de reglementare declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon si prevede posibilitatea organizarii, la nivel national si local, de manifestari cultural-educative si stiintifice consacrate constientizarii semnificatiei si importantei Tratatului de la Trianon; in acest sens, autoritatile centrale si locale, organizatiile neguvernamentale si reprezentantii societatii civile pot contribui la organizarea actiunilor prin acordarea de sprijin material si logistic. Totodata, potrivit acestei legi, Societatea Romana de Radiodifuziune si Societatea Romana de Televiziune pot include in programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestarile dedicate acestei sarbatori.

Adoptarea de catre Parlament a Legii pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon a generat numeroase critici, atat din partea expertilor, cat si a organizatiilor neguvernamentale. Reactiile produse la nivelul societatii civile, precum si amploarea acestora au pus in evidenta faptul ca aceasta lege, in forma adoptata de Parlament, nu a reprezentat rezultatul unui proces autentic si consistent de consultare si dezbatere publica.

Pe 15 iulie, Curtea Constitutionala a respins, cu majoritate de voturi, sesizarea presedintelui Klaus Iohannis referitoare la legea de declarare a zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon.

Citește și:
Măsura aberantă luată de cel mai fidel aliat al lui Putin. Lukașenko: ”Orice creștere de prețuri este interzisă. Interzisă!”
Măsura aberantă luată de cel mai fidel aliat al lui Putin. Lukașenko: ”Orice creștere de prețuri este interzisă. Interzisă!”
Dictatorul bielorus, Aleksandr Lukașenko, a anunțat, joi, 6 octombrie, că a interzis inflația prin decret în Belarus. Conform acestuia, „orice creștere de prețuri este interzisă, nu de...
Cât de mult îi ajută pe adolescenți să voteze de la 16 ani. Analist: ”Nu pot fi așa ușor manipulați ca vârstnicii”
Cât de mult îi ajută pe adolescenți să voteze de la 16 ani. Analist: ”Nu pot fi așa ușor manipulați ca vârstnicii”
Reducerea vârstei pentru dreptul de vot, de la 18 la 16 ani, ar putea avea de fapt beneficii atât pentru adolescenți, care își pot exprima liber opțiunile politice dar mai este o altă...