Politica are numeroase situații în care se aplică teoria jocurilor (game theory). Campaniile electorale, dar și formarea coalițiilor/ guvernarea sunt ocazii în care strategii partidelor pot aplica (intuitiv sau profesionist) teoria jocurilor.
Vorbim despre România de azi.
Alegerile electorale sunt o țintă concentrată (3-6 luni) și au avut rezultatele din 2020 pe care le cunoaștem. Guvernarea este o țintă de durată (4 ani), care se încheie cu noile alegeri, și, eventual, o nouă guvernare.
Pe axa timpului se pot considera 5 perioade determinante pentru partide (oamenii lor...):
Marea miză a partidelor este PNRR-ul (pregătit în 2021, începe din 2022 și se termină în 2025-'26).
Pentru etapa de pregătire (coerență și lobby la UE) folosirea oamenilor din USR-PLUS a adus la aprobarea PNRR-ului pentru România.
Etapa de consum (sau banchet pe bani publici, ca o răsplata contributorilor PNL) este cerută imperativ de primari și organizațiile locale, obișnuite de 30 de ani să se înfrupte din bani publici; această etapă aduce alături partidele vechi - PNL, PSD, UDMR, care au marea majoritatea primăriilor/ consiliilor județene din țară, în opoziție cu USR-PLUS, care este vehement împotriva corupției politice si birocratice și are doar vreo 40 de primării.
Etapa de construcție (implementare a PNRR-ului) necesită competențe și pragmatism, dar oferă și accesul la circa 2/3 din bugetul PNRR.
PNL se află într-o dilemă:
- de la PSD poate beneficia de experiența derulării proiectelor, dar trebuie să împartă banii cu aceștia, apărați fiind toți de un scut juridic promovat mereu de PSD;
- de la USR poate beneficia de șicane pe durata desfășurării proiectelor, fără să mai poată beneficia de banii publici.
Bref: o mare parte din PNL preferă să împartă cu PSD prima etapa a PNRR (2/3 din buget), dar fără consecințe penale, fiecăruia revenindu-i 1/3, decât să fie alături de... justițiarii de la USR-PLUS, care i-ar împiedica să se atingă de bani.
Probabil, ideal pentru PNL ar fi ca înainte cu 6 luni de următoarele alegeri să se rupă de PSD și să se alieze cu USR-PLUS cu care să câștige următoarea guvernare... și să beneficieze, curați ca lacrima, în 2025-'26, de restul de 1/3 din PNRR.
În fond, liberalismul este un șir lung de decizii oportuniste (centrate pe interesul egoist/ individualist): faci și desfaci alianțe conform propriilor interese, nu a celor comunitare sau naționale.
Interesul poartă fesul...
PS. Comportamentul și raționamentul liderilor si membrilor de partid nu este mereu rațional, aceștia având informații parțiale, inerțiale și prejudecați (vezi confuziile doctrinare și percepția că unde sunt bani publici mereu se poate fura, neglijând că fondurile europene sunt mai greu de fraudat, plus spaima de LCK).
Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.