De ce a refuzat instanta liberarea lui Liviu Dragnea: "Nu fost interesat in mod constant in dovedirea unui comportament exemplar pe intreaga perioada executata"

Miercuri, 28 Aprilie 2021, ora 17:34

   

De ce a refuzat instanta liberarea lui Liviu Dragnea: "Nu fost interesat in mod constant in dovedirea unui comportament exemplar pe intreaga perioada executata"
Instanta care a respins marti, 27 aprilie, cererea de liberarea conditionata a fostului lider PSD, Liviu Dragnea, arata in motivarea deciziei ca acesta "nu fost interesat in mod constant in dovedirea unui comportament exemplar pe intreaga perioada executata" si subliniaza ca "scopul pedepsei nu poate fi atins la acest moment prin liberarea petentului".

Magistratul de la Judecatoria Sectorului 5, instanta care a respins cererea lui Liviu Dragnea, subliniaza in motivarea citata ca "liberarea conditionata nu este un drept al condamnatului, ci o vocatie a acestuia, avand un caracter facultativ, dat de posibilitatea analizarii periodice a conditiilor legale, pana la indeplinirea lor. Acordarea liberarii conditionate urmeaza unui parcurs individual al pedepsei privative de libertate, presupunand analiza intregii conduite, comportari si atitudini a inculpatului fata de pedeapsa, victima, activitatea de resocializare ori starea de recidiva".

Astfel, in cazul fostului lider PSD, instanta a retinut "ca petentul a avut in general un comportament adecvat in relatiile cu personalul unitatii, nu a stabilit relatii conflictuale cu celelalte persoane private de libertate, a fost recompensat de 8 ori si a castigat 122 zile ce ii sunt considerate ca executate in baza muncii prestate".

Insa, in ceea ce priveste motivele pentru respingerea cererii de liberare conditionata, judecatorul arata ca Dragnea a fost sanctionat si nu a participat la cursurile din penitenciar.

"Cu toate acestea, instanta retine faptul ca petentul a fost sanctionat disciplinar o data pentru o abatere disciplinara grava savarsita pe parcursul executarii pedepsei, in urma comunicarii acestuia cu mass media, fara solicitarea unui acord anterior administratiei penitenciarului (in data de 15.09.2020 ramanand definitiva), sanctiune pe care a reusit sa o ridice abia in 19.02.2021.

De altfel, analizand recompensele acordate petentului pentru comportamentul avut pe parcursul executarii pedepsei, instanta retine faptul ca acesta a primit doar 8 recompense, dintre care ultima a fost acordata in data de 19.02.2021, iar penultima in data de 14.05.2020, ceea ce atesta faptul ca petentul nu fost interesat in mod constant in dovedirea unui comportament exemplar pe intreaga perioada executata, desi reusise sa obtina 3 recompense pe parcursul anului 2019 (in lunile august, octombrie si decembrie) si alte 4 recompense in anul 2020 (in lunile ianuarie, februarie, aprilie si mai). Problemele medicale avute de petent nu ar putea fi invocate ca aparare in acest sens din moment ce acesta anterior a solicitat sa isi exercite dreptul la munca si chiar a si obtinut hotarari judecatoresti definitive prin care i s-a constatat incalcarea acestui drept in perioadele 02.07.2020-15.09.2020 si 16.09.2020-28.01.2021 (cu excluderea perioadei 12.12.2020-06.01.2021 in care petentul intr-adevar a fost internat la Penitenciarul Spital Jilava si Penitenciarul Spital Rahova).

Prin urmare, din moment ce petentul a sustinut ca era apt medical sa presteze munca, cu atat mai mult, din moment ce nici nu a putut presta munca, din motive independente de vointa sa, putea sa participe si sa se implice mai intens in cadrul activitatilor educative, moral religioase, culturale pentru obtinerea unor recompense in toata aceasta perioada 14.05.2020-19.02.2021 (cu excluderea perioadei 12.12.2020-06.01.2021 in care petentul a fost internat la Penitenciarul Spital Jilava si Penitenciarul Spital Rahova) potrivit art. 98 din Legea nr. 254/2013.

Astfel, desi petentul a participat la mai multe programe educationale in aceasta perioada, respectiv la 12, asa cum rezulta din caracterizarea penitenciarului, 7 sunt finalizate fara credite ceea ce presupune o prezenta mai mica de 75% la acestea", se arata in motivarea instantei.

Judecatorul subliniaza faptul ca fostul lider PSD a fost condamnat pentru un cumul de infractiuni.

"Instanta nu poate face abstractie nici de faptul ca petentul in prezent executa o pedeapsa rezultanta stabilita pentru un concurs de doua infractiuni pentru care i-au fost aplicate pedepsele de 2 ani, respectiv 3 ani si 6 luni inchisoare. Faptul ca potrivit dispozitiilor legale referitoare la tratamentul sanctionator al concursului de infractiuni, in urma contopirii celor doua pedepse petentul a ramas sa execute doar pedeapsa cea mai grea dintre cele doua, de 3 ani si 6 luni inchisoare, nu inseamna ca acest aspect al existentei pe numele petentului a doua condamnari penale nu trebuie sa fie avut in vedere la solutionarea prezentei cauze, chiar daca fractia de pedeapsa este implinita, asa cum ar fi fost implinita si daca ar fi fost condamnat doar pentru fapta pentru care a fost aplicata pedeapsa de 3 ani si 6 luni inchisoare. In concret, in cazul de fata, instanta apreciaza ca s-ar fi impus cu atat mai mult adoptarea unei conduite ireprosabile din partea petentului pe intreaga perioada executata", se arata in documentul citat.

In plus, magistratul arata ca atitudinea corecta a fostului politician reprezinta o normalitate ce nu trebuie rasplatita.

"In ansamblu, este evidenta atitudinea corecta a petentului, insa acest comportament reprezinta o normalitate, iar nu o situatie exceptionala. Nu constituie un element de supraevaluare faptul ca persoana condamnata a avut o atitudine decenta fata de personalul unitatii sau ca nu a avut relatii conflictuale cu ceilalti detinuti. De asemenea, prestarea de activitati lucrative in mediul carceral contribuie la mentinerea vietii cotidiene in limite rezonabile, pe langa zilele considerate ca fiind executate, prestarea de activitati lucrative este un aport benefic pe plan psihic in favoarea persoanei in cauza. De altfel, problemele medicale (...) nu reprezinta un criteriu pentru analiza cererii de liberare conditionata, penitenciarul fiind obligat sa asigure dreptul tuturor celor aflati in custodia sa la asistenta medicala.

Instanta apreciaza ca scopul pedepsei nu poate fi atins la acest moment prin liberarea petentului. Astfel, raportat la functia de exemplaritate a pedepsei, fiecare cetatean trebuie sa fie constient de consecintele la care s-ar expune in cazul incalcarii legii penale.
Eliberarea petentului din pedeapsa, prin simpla implinire a fractiei si in contextul unui comportament civilizat - normal de altfel, ar fi de natura a avea un efect total opus. Evident, o astfel de masura nu ar fi de natura a avea un efect descurajant, ba din contra, ar dovedi o lipsa de reactie din partea statului fata de cei care incalca normele legale", se mai arata in documentul citat.


Liviu Dragnea ramane in penitenciar
Fostul lider PSD Liviu Dragnea ramane dupa gratii. Judecatorii au respins marti, 27 aprilie, ca neintemeiata cererea de liberare conditionata formulata de acesta. Hotararea nu este definitiva si este de asteptat ca avocatii lui Liviu Dragnea sa o conteste.

Fostul lider al PSD executa la Penitenciarul Rahova o pedeapsa de 3 ani si 6 luni inchisoare.
Dragnea a fost adus in instanta, fiind audiat prin videoconferinta.

"Cred ca am stat destul in penitenciar. Va rog sa imi admiteti cererea. M-am reabilitat si cred ca pot face bine daca voi fi eliberat", le-a spus judecatorilor.

Avocatul a adaugat ca el are si o locuinta, astfel ca "nu va fi o povara pentru societate" si "poate fi integrat usor".

Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv in 27 mai 2019, de magistratii ICCJ, la trei ani si sase luni de inchisoare, cu executare, in dosarul angajarilor fictive de la DGASPC Teleorman.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4371 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
FrumoasaTara
rank 5
NU "de ce a refuzat instanta", ci "cum a indraznit o instanta din
... bantustanul pesedist al infractorilor Romania sa-l elibereze pe sultanul stirb, galbejit si in zeghe, care de nerabdare cica a inceput sa fumeze, dar nu oricum, trage fumul pe gura si-l da afara pe fund !!!
Un coleg de celula a recunoscut ca nu l-a vazut fumand asa, dar i-a observat urmele de nicotina de pe chiloti !!!
coolsnow
rank 5
prostia costa - sau cel ce sa da jmecher e jmecher doar pt creduli
Cand dady dadea interviuri din parnaie si se declara detinut politic a fost un comportament de om politic mincinos dispus sa vanda brasoave publicului sau credul numai ca pentru instanta asta nu reprezinta un comportament exemplar menit sa dovedeasca indreptarea persoanei detinute pur si simplu pentru ca nu recunoaste sentinta ce i-a fost atribuita.
Asa ca dady mai are de executat in continuare.
eu-ca
rank 5
Da asa este cu prostia. Sa vezi rinduri, rinduri USRI-stii si
PNL-istii care au dosare la DIICOT si DNA. Daca Sică mandolina vrea sa fie presedinte este doar de a scapa de dosare. Are si Citu, plicusor ( de la ciine este unul). Alexe o sa fie mereu un exemplu dupa ce iese Dragnia. O sa ridem, mult. Tara noastra AUR parlamentari are si unii sufera.
Hastalavista
rank 5
Despre ce vorbim P I S -disti?Despre "puscariasul
Politic Draknea"??
Pai e nevinovat Porkarul Draknea !
Stefannel
rank 5
Tara noastra mai are
Si alegatori de platina aur si argint, cum era in maneaua aia.
Injineru
rank 5
Care "tara noastra" ?
Tu iei leafa in ruble.
ARCASUL
rank 5
Sigur pe el ,
era foarte șmecher atunci cand venea in bătaie de joc la parlament cu două geamantane in mană , decarand că are documente in ele , ca răspuns la geanta cu documente ,, găsită ,, de cei de la Rise Roject . Nu sunt pro PSD , sau pro PNL , eu doresc ca toți care incalcă legea să fie pedepsiți . Va veni și randul peneliștilor , care au venit la guvernare din gelozie pe pesediști că erau la parghiile instituțiilor cu bani , iar ei priveau neputincioși .
Stefannel
rank 5
Tot nu te-ai prins?
Valiza a fost operatiunea USR - Servicii ?
Tu inca mai crezi ca Omar Haissam a fugit din Romania printre bercecuti?
cozmin
rank 5
sa transformi un lider
mai ales personalitate votata care avea un mandat de la populatie intr-un simplu individ al societatii luand si vointa a milioane si personalitatea...un individ social nu poate face nici afaceri nici politica..care mai era ratiunea din vechile democratii/monarhii care ofereau imunitate politicienilor?
Makro
rank 5
Lider, personalitate...
Tu ai vazut alt film pare-mi-se... votat de cine, de colegii mafiosi?
cozmin
rank 5
in occident fostii sefi de stat aflati in arest
nu au fost si reeducati. au avut toate conditiile de trai ca in libertate. este si cazul fostului lider al iugoslaviei. aceasta ucidere psihica se poate insa aici si se discuta despre ea ca ceva normal.
papillon
rank 5
circ romanesc....
nu am simpatii in politica romaneasca dar cine sunt cei care analizeaza caracterul si comportamentul lui dragnea?
au aceeasi atitudine, moralisti ca si dragnea in zilele de glorie.
oare cat dureaza ca unii dintre ei sa sfarseasca in puscarie alti analizand comportarea lor.
este cineva 'clean' in politica si justitia romaneasca sa reclame ....faceti ce fac eu , urmati exemplul meu!
Stefannel
rank 5
Asa este
Stiti, aveti dreptate, este circ.
Este circ deoarece este audienta selecta: spargatori de seminte, cititori de maxim 2 randuri.
Circul merge la oameni cu educatie limitata. Mai ales acum cu scoala online..va fi jale in 10 ani.
Injineru
rank 5
Inghesuiala mare azi la Moastele lui LENIN ?
.
becher
rank 5
taranoiu poate realizeaza
ce valoare are si cat de important a fost.Un parvenit,cocotat in frunte unui partid parsiv,prin diferite misculatii si meschinarii.Si-a alcatuit o grupare de pupinkooristi si intentiona sa devina voievod al natiunii.
Stefannel
rank 5
De asta se aseamana
De asta Plavannis si Dragnea se aseamana foarte mult. Fiecare e mafiot in felul sau.
florescujohn
rank 3
Vrea sa se integreze.
Pina vin banii de la UE iese si el afara si se integreaza.
Poate trece la pnl ca Chirica.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor