Loteria marilor sperante

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 26 Noiembrie 2008, ora 23:58
2939 citiri
Loteria marilor sperante
Foto: silviuromano.com

Milioane de romani se roaga in fiecare weekend sa castige la loterie si inca mai spera ca exista o modalitate miraculoasa ca grijile tot mai apasatoare ale zilei de maine sa ia sfarsit.

Alte milioane nici macar nu mai cred intr-un astfel de miracol si prefera sa puna la saltea banii pe care i-ar da pe biletul de loterie decat decat sa isi faca, spun ei, false sperante.

Cei care joaca viseaza la un viitor fara griji, la o cu totul alta viata decat cea pe care o traiesc in prezent. Ei stiu ca, din moment ce joaca, au o sansa sa castige. Iar pana in ultimul moment, cand afla ca, din nou, nu au castigat, isi permit sa viseze, sa traiasca visul milionarului.

Bogatii astfel inchipuiti isi imagineaza scenarii in care isi razbuna o viata modesta si plina de lipsuri. In fiecare weekend, macar pentru cinci minute, milioane de romani isi concediaza sefii, zboara in insule exotice, cumpara si construiesc blocuri, cuceresc femeile (sau barbatii) la care pana atunci nu au indraznit sa viseze, se retrag intr-un palat la marginea orasului, fac numeroase acte de caritate, intr-un cuvant traiesc, cum se spune, cel putin cateva minute, pe picior mare...

Insa, in fiecare dimineata de luni, tot atatea milioane de romani pleaca din aceeasi casa catre acelasi serviciu, cu aceeasi masina, isi saluta respectuos vechiul actualul si viitorul sef si fac aceeasi munca pentru fix aceeasi leafa.

Cu toti isi dau seama ca nu au alta scapare decat sa munceasca, iar asta nu ii imbogateste peste noapte si nu le rezolva problema. Ba dimpotriva! Aduna astfel inca o frustrare, chiar daca la fel de efemera precum visul de imbogatire.

Un singur gand ii remonteaza: mai au o sansa si saptamana viitoare! Si, ca niste adevarati Sisifi moderni, privesc din nou cu incredere spre viitoarea extragere.

Statisticile arata ca atunci cand Loteria Romana inregistreaza un report de peste 3-4 milioane de euro la categoria I, numarul jucatorilor dintr-o saptamana la 6/49 depaseste cateva milioane de romani. Cand reportul atinge o cifra record, numarul jucatorilor ajunge si pana la 5 milioane de persoane.

In saptamanile cand Loteria Romana nu are report, numarul jucatorilor nu atinge nici macar un milion.

Un fenomen, macar dintr-un punct de vedere, putin ciudat. Este ca si cum ai declara ca nu te intereseaza sa castigi decat daca suma depaseste cateva milioane de euro. E ca si cum ai spune: "daca este vorba doar de 700.000 de euro, mai bine sa ii castigi altul, eu ma pastrez pentru cele 5 milioane de peste 3 luni".

Intr-o tara in care toata lumea s-a imbogatit peste noapte, pare ca nimeni nu mai are rabdare sa munceasca si sa isi construiasca in timp averea. Toata lumea ar vrea sa fie bogata acum, eventual maine, daca s-ar putea si neaparat sa stea pe cel putin un sac de bani. Altfel, averea nu mai are niciun sens.

Din acest punct de vedere, inmultirea cazinourilor si a salilor cu jocuri de noroc electronice din ultimul timp din Bucuresti este explicabila. Tot mai multi romani spera ca un miracol sa-i ajute sa scape de grija zilei de maine. In cartiere precum Pantelimon, Balta Alba, Iancului, Salajan sau Titan, numarul salilor de jocuri de noroc si a cazinourilor s-a dublat sau chiar s-a triplat.

Este interesant si ramane de observat daca si cum va afecta criza economica evolutia jocurilor de noroc. Daca economia, din punctul de vedere al predictibilitatii ei ca stiinta, isi va declara falimentul, pentru ca nu a reusit sa prevada Marea Criza care sta sa izbucneasca, ne vom arunca si mai mult catre jocurile de noroc?

Am avea cel putin un argument. In momente de criza, cand toate preturile - la case, terenuri, masini - scad consistent, un castig important picat din cer capata o si mai mare valoare.

Tenismena care i-a ”pupat” pe români e de neoprit la WTA Miami: ”Femeia e un simbol”
Tenismena care i-a ”pupat” pe români e de neoprit la WTA Miami: ”Femeia e un simbol”
Americanca Danielle Collins, locul 53 WTA, s-a calificat miercuri în semifinalele turneului WTA 1000 de la Miami. În sferturi, Collins a învins-o fără drept de apel pe Caroline Garcia din...
Revoltă într-o destinație de vacanță îndrăgită de români: ”Turiști, plecați acasă! Paradisul vostru, mizeria noastră”
Revoltă într-o destinație de vacanță îndrăgită de români: ”Turiști, plecați acasă! Paradisul vostru, mizeria noastră”
Stațiunea Tenerife din Insulele Canare (Spania), una dintre cele mai îndrăgite destinații de vacanță, inclusiv de către români, e afectată în acest an de proteste masive ale localnicilor....
#Loteria Romana, #noroc, #romani, #bogati , #stiri politice