Orban: "Prea multi politicieni si lideri de opinie si-au exprimat public indoiala fata de epidemie. Se urmareste ruperea increderii dintre autoritati si cetateni"

Duminica, 02 August 2020, ora 20:45
4843 citiri
Orban: "Prea multi politicieni si lideri de opinie si-au exprimat public indoiala fata de epidemie. Se urmareste ruperea increderii dintre autoritati si cetateni"
Foto: Facebook/Ludovic Orban

Premierul Romaniei, Ludovic Orban, a participat duminica seara, 2 august, la o emisiune televizata, in cadrul careia a discutat despre pandemia de COVID-19 si despre cum au fost afectate toate domeniile de activitate.

Premierul a declarat, al B1 TV, ca evolutia agresiva a cazurilor de COVID-19 e cauzata de momentul in care nu s-a mai putut lua nicio decizie in privinta oamenilor infectati pentru ca nu a existat o parghie legala.

Intrebat despre activitatea Directiilor de Sanatate Publica, Orban a declarat ca ar fi crescut numarul de posturi astfel incat institutiile sa faca fata, dar ca, in momentul trecerii de la starea de urgenta la cea de alerta, lucrurile s-au schimbat.

"Am crescut cu o mie de posturi posturile din directiile de sanatate publica, doar ca in Legea 55, care a fost adoptata in urma unei decizii a CCR, in trecerea de la starea de urgenta la cea de alerta ni s-au interzis detasarile. Adica erau posibile, dar numai cu acordul angajatului si a directorului institutiei", a declarat Orban.

In privinta concedierilor care s-au facut de cand a inceput pandemia, Orban sustine ca situatia nu sta atat de rau: "La data de 20 iulie, raportat la 1 ianuarie 2020, numarul de angajati cu contracte de munca a fost mai mic doar cu 648 de angajati. Am introdus o masura activa pentru angajarea romanilor din diaspora, prin care, pe o perioada de 3 luni, se plateste 50% din salariul brut al romanilor".

Premierul sustine ca nu mai exista multe restrictii si ca sustine renuntarea treptata la acestea in totalitate, cand va fi posibil: "Daca respectam masurile, putem duce o viata normala, numarul de restrictii s-a diminuat foarte mult si am vrea ca incetul cu incetul sa renuntam la restrictii. Noi nu ne dorim sa luam niciun fel de masura care sa afecteze economia romaneasca".

Referitor la teoriile conspiratiei care s-au vehiculat, Orban sustine ca este vorba de un joc politic: "Se urmareste ruperea increderii dintre autoritati si cetatenii romani prin rostogolirea acestor conspiratii. Au fost prea multi oameni politici si lideri de opinie care au exprimat public indoiala fata de aceasta epidemie, au bagaterizat riscul asupra sanatatii dat de acest virus si prin comportamentul pe care l-au avut pur si simplu i-au indemnat pe oameni sa nu respecte regulile".

Premierul declara ca, atata timp cat se vor respecta toate normele si reglule pentru prevenirea infectarii cu COVID-19, alegerile, care ar urma sa aiba loc pe 27 septembrie, nu reprezinta un risc epidemiologic.

"Daca se respecta regulile si noi vom discuta cu ceilalti lideri politici ca sa stabilim un set de reguli respectat de toti candidatii, din punctul meu de vedere nu exista un risc epidemiologic aferent", spune Orban.

In plus, spune el, obiectivul este sa elibereze Bucurestiul de PSD.

Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
Ludovic Orban, despre rocada candidaţilor PSD şi PNL: „Se schimbă ca şosetele, dar, dacă nu se spală, tot pute”
Ludovic Orban, despre rocada candidaţilor PSD şi PNL: „Se schimbă ca şosetele, dar, dacă nu se spală, tot pute”
Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat luni seară, 22 aprilie, la Ploieşti, referindu-se la rocada candidaţilor PSD şi PNL, că aceştia se schimbă precum...
#Ludovic Orban, #declaratii, #principale, #emisiune, #coronavirus , #stiri politice