Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Lupta din turul doi se da in 10 mari orase

Miercuri, 11 Iunie 2008, ora 10:34
2217 citiri
Lupta din turul doi se da in 10 mari orase

Turul doi al bataliei pentru fotoliul de primar va anima nu numai duminica bucurestenilor, ci si pe cea a locuitorilor din alte noua mari municipii: Iasi, Ploiesti, Satu Mare, Sfantu Gheorghe, Bistrita, Braila, Galati, Vaslui si Focsani.

Lupta pentru Primaria Bistritei se poarta intre actualul primar PD-L, Vasile Moldovan, si candidatul PSD, senatorul Ovidiu Cretu. In primul tur de scrutin, Vasile Moldovan a obtinut 8.781 de voturi, iar Ovidiu Cretu a primit doar 6.588 de voturi.

In Consiliul Local, PD-L va avea opt consilieri, PSD va avea sapte, PNL va avea cinci, iar UDMR unul.

14 candidati s-au luptat in turul intai pentru functia de primar al Brailei. Cei doi ramasi in competitie, actualul primar, liberalul Constantin Sever Cibu, si senatorul social-democrat Aurel Gabriel Simionescu isi vor disputa pe 15 iunie inima electoratului brailean.

La Galati, se vor bate pentru postul de edil un candidat PSD si unul PD-L, ambii cu dosare penale. Dumitru Nicolae (PSD), actualul primar, a fost director general al Sidex in perioada 1994-1999. Primarul a fost cercetat in dosarul accidentului de la "Motorock", incident din 2006, in care si-a pierdut viata o adolescenta de 13 ani, si a primit o amenda de 700 lei.

Candidatul PD-L, Andrei Lisinschi, este om de afaceri. Adversarii sai l-au atacat in campanie pentru ca nu a prezentat o hotarare judecatoreasca de reabilitare dupa ce, in 1982, a primit o pedeapsa de 1 an si 8 luni de inchisoare pentru specula, iar in 1983 a fost condamnat la 1 an pentru furt din avutul privat.

Iesenii au de ales intre actualul primar, Gheorghe Nichita (PSD), si europarlamentarul Dumitru Oprea (PD-L).

Gheorghe Nichita si Primaria Iasi au fost timp de patru ani principalii sponsori ai echipei de fotbal Politehnica Iasi. Tot de numele lui Nichita se leaga indatorarea foarte mare a cetatenilor municipiului, Consiliul Local Iasi aproband un imprumut de 200 de milioane de lei de la o banca austriaca.

Dumitru Oprea a fost rector al Universitatii "Al.I. Cuza" si a acceptat sa faca o alianta cu Irina Schrotter, al carei sot, Zaharia Schrotter, impreuna cu alti oameni de afaceri, are interese imobiliare in Iasi. Irina Schrotter si-a anuntat candidatura pentru Primaria Iasi, dar ulterior creatoarea de moda s-a retras din cursa.

La Ploiesti, PSD si PNL isi disputa unul dintre cele mai bogate orase din tara. Andrei Volosevici, candidatul PD-L, este cotat ca favorit cu 62% din optiunile electoratului, conform unui sondaj IMAS. Andrei Volosevici are 32 de ani, este de profesie avocat, iar din anul 2000 este membru al Baroului Prahova.

Candidatul PSD, Daniel Savu, a fost validat ca senator la sfarsitul anului 2007, in urma decesului lui Antonie Iorgovan. In perioada 1992-1999, inainte de a intra in politica, Daniel Savu a fost ofiter SRI. In 1999 devine presedintele organizatiei PSD Ploiesti, iar in 2004 ajunge seful filialei PSD Prahova, fiind chiar ales consilier local.

Turul al doilea al alegerilor pentru functia de primar al orasului Satu Mare aduce fata in fata un candidat roman si unul maghiar. In anul 2004 actualul primar UDMR, Iuliu Ilyes, a reusit sa castige alegerile dupa ce electorii au refuzat votul pe criterii etnice.

Dorel Coica, PSD, a facut apel la sustinerea PD-L si PNL. Voturile cumulate ale acestora i-ar oferi lui Coica sansa sa il invinga pe actualul primar, care a fost la cateva sute de voturi distanta de realegerea din primul tur de scrutin.

Actualul primar, Iuliu Ilyes, a obtinut 48,04% dintre voturi, in timp ce Dorel Coica a obtinut 26,46%. Viitorul primar va trebui sa lucreze cu un consiliu dominat de UDMR.

In cazul in care satmarenii vor vota pe criterii entice, candidatul PSD ar putea sa rastoarne scorul din primul tur.

Lupta pentru Primaria Municipiului Sfantu Gheorghe se va da in turul doi intre doi candidati reprezentand formatiuni ale minoritatii maghiare - UDMR si PCM.

Candidatul UDMR, Antal Arpad, este de profesie sociolog, iar candidatul Partidului Civic Maghiar, Csinta Samu, a fost redactor sportiv in Ungaria, ulterior devenind redactorul-sef al publicatiei in limba maghiara "Kronika".

Principala miza a acestor alegeri este obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc, pe care ambii candidati o sustin.

La Vaslui si la Focsani, social-democratii au un avans substantial, lasand PD-L-ul in urma cu 15 procente, iar jocurile par a fi facute, fiind unele dintre zonele traditionale ale PSD-ului.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
#primarie, #alegeri, #alegeri locale, #primar , #stiri politice
Comentarii
N
nicus46
rank 1