Lupta pe locurile de parcare, o problema fara solutie si fara sfarsit

Joi, 18 Martie 2010, ora 12:21
3175 citiri
Lupta pe locurile de parcare, o problema fara solutie si fara sfarsit

Lupta pentru locurile de parcare a devenit ceva obisnuit pentru locatarul de la bloc. Ce este neobisnuit este amploarea acestor dispute, devenite uneori pe viata si pe moarte, precum si lipsa initiativei din partea politiei si administratiei publice in vederea rezolvarii acestei situatii.

Oriunde te uiti pe strazile oraselor din Romania vezi ceva comun cu toate celelalte metropole si orase ale lumii: o multime de masini. Ritmul galopant de cresterii numarului de autovehicule a sugrumat multe din ingustele drumuri si strazi din orasele proiectate pentru un volum mult mai scazut al traficului.

Ceea ce insa nu se vede este razboiul ascuns din spatele blocurilor, pentru numarul infim de locuri de parcare existente.

In parcarile publice din spatele blocului, se duc lupte de vointa si nu numai, intre vechii proprietari, care considera ca detinerea unui apartament in bloc pentru perioada lunga de timp le-a acordat drepturi exclusive si absolute asupra unui spatiu de parcare ales de ei in prealabil si noii proprietari sau chiriasi, care au in posesie si ei, la randul lor, un autoturism ce trebuie parcat peste noapte in zona.

Aceste dispute pleaca de la discutii amiabile gen: 'Buna ziua, dar dvs. unde locuiti ca am tot vazut masina parcata aici?' pana la blocari, zgarieri si deteriorari ale autovehicului de posesorul considerat a fi 'de drept' al locului de parcare.

Intr-o discutie purtata de curand cu un vecin pe tema nebuniei cu parcarile din zona, mi-a povestit de o disputa avuta cu un alt vecin din blocul de vis-a-vis. Acesta isi asimilase un loc din parcarea publica si zgaria sau deteriora in diferite feluri masina oricarui alt vecin care se incumeta 'a-i lua lucul'.

Povesti de genul se mai aud, dar socul consta in punctul culminant al 'luptei' care s-a soldat cu domnul agresiv (mecanic de meserie) coborand dimineata devreme, introducand mana sub una din aripile masinii care-i 'ocupa locul' si smulgand senin cablurile modulului de frana, ABS etc. Norocul vecinului cu care stateam de vorba a fost ca instalase deja om de paza si dispozitiv de inregistrare. Acum 'batausul' este in procese cu compania de leasing. Intre timp, continua sa zgarie si sa deterioreze alte masini, fara urma de remuscare.

Din pacate, aceste dispute sunt alimentate si de atitudinea politiei, care, desi sfatuieste raportarea urgenta a oricarei amenintari sau deteriorari ale autovehiculului, se rezuma doar la inregistrarea unei reclamatii, cateva cuvinte de incurajare si doua sfaturi pentru viitor: prinderea faptasului asupra faptului, inregistrarea acestuia in momentul comiterii agresiunii si evitarea recurgerii la retaliere de ordin agresiv. Orice incercare de gen 'Imi fac dreptate singur' il transforma pe faptas din victima, in agresor.

Luarea de amprente si cercetarea cazului sunt de domeniului SF-ului.

Este greu de imaginat cum lucrurile au ajuns atat de departe incat domnul mecanic a devenit suficient de nepasator cat sa deterioreze fara urma de remuscare masina unui alt participant la trafic (prin deteriorarea sistemului de franare). Autovehicolul a fost transformat de acesta dintr-un mijloc de transport intr-un mijloc de razbunare si exercitare a influentei 'zonale', care ar fi putut genera poate chiar moarte in cazul unui accident.

Solutiile precum parcarile subterane sunt mult prea scumpe si necesita planuri pe care nimeni nu pare dispus sa le intocmeasca si sa le duca la capat.

Intr-un an de criza, razboiul pe locurile de parcare din spatele blocului e cu siguranta la coda listei de prioritati ale administratiei publice.

Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că nu se află în căutarea unui alt job internaţional după o poziţie atât de importantă la NATO. El a precizat că,...
#locuri parcare, #masini ridicate , #stiri politice