MAE vrea 2,5 milioane lei in plus pentru fondul pentru situatii de urgenta

Miercuri, 11 Februarie 2009, ora 20:47
898 citiri
MAE vrea 2,5 milioane lei in plus pentru fondul pentru situatii de urgenta

Ministerul de Externe va cere la urmatoare rectificare bugetara suplimentarea cu 2,5 milioane lei a fondurilor pentru situatii de urgenta.

Proiectul de buget al MAE, care a fost dezbatut si avizat favorabil miercuri de Comisiile reunite de politica externa ale Parlamentului, prevede ca 60% din cele 9,6 milioane de lei, reprezentand venituri proprii ale Ministerului de Externe, sa fie utilizate pentru situatii de urgenta cu care se confrunta romanii de peste hotare, informeaza NewsIn.

Pe de alta parte, ministerul mai are in vedere un fond nebugetat de 2,5 milioane de lei, care sa completeze veniturile din taxe de urgenta.

"Fondul de 9,6 milioane de lei provine din aplicarea unei legi aprobate la sfarsitul anului trecut, care sporeste taxa consulara de la 6 la 10 euro pentru serviciile efectuate in sistem de urgenta. MAE retine 100% din aceasta taxa de urgenta. 40% va fi utilizat pentru a angaja personal pe plan local, acolo unde este nevoie, iar 60% din fonduri vor fi folosite pentru a solutiona cazuri extreme, precum repatrieri de cadavre, numai in conditiile in care familia nu are alta alternativa. Pentru utilizarea acestor 9,6 milioane exista proceduri stricte", a explicat in fata Comisiilor reunite de politica externa ale Senatului si Camerei Deputatilor, Victor Micula, secretarul general al MAE.

"Mai exista un fond nebugetat de 2,5 milioane lei, care ar urma sa completeze ceea ce obtine MAE din taxele de urgenta si care ar urma sa fie reintregit la intervale regulate pe baza unui raport facut de MAE in sedinta de guvern, pentru a explica cum au fost folositi acesti bani", a adaugat oficialul MAE.

Secretarul de stat MAE Bogdan Mazuru a sugerat ca acesti bani vor fi obtinuti la urmatoare rectificare bugetara. "Dupa ce prezentam proiectul de hotarare Guvernului, vom avea acest fond suplimentar in vedere la urmatoarea rectificare bugetara", a spus secretarul de stat.

Ministerul Afacerilor Externe primeste anul acesta fonduri in valoare de 818,3 milioane de lei (204,6 milioane de euro), ceea ce reprezinta 0,4% din bugetul de stat si 0,1% din PIB. Din aceasta suma, 190 de milioane de lei sunt pentru investitii, cea mai mare parte a banilor urmand sa provina din fonduri externe nerambursabile.

Citeste si:
Românii blocați în Maroc au ajuns joi în țară. Pasagerii vor intra în izolare
Românii blocați în Maroc au ajuns joi în țară. Pasagerii vor intra în izolare
122 de români şi 62 de cetăţeni europeni care erau blocaţi în Maroc, în urma suspendării zborurilor comerciale din cauza variantei Omicron, au ajuns în Bucuești joi, 2 decembrie, în...
Premierul Nicolae Ciucă: Cei 26 de sportivi români blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară cu o aeronavă Tarom
Premierul Nicolae Ciucă: Cei 26 de sportivi români blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară cu o aeronavă Tarom
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat duminică, 28 noiembrie, că o aeronavă Tarom va zbura la Pretoria, Africa de Sud, de unde îi va prelua pe sportivii echipei de rugby blocați acolo pe fondul...
Comentarii