MAE vrea 2,5 milioane lei in plus pentru fondul pentru situatii de urgenta

Miercuri, 11 Februarie 2009, ora 20:47
1059 citiri
MAE vrea 2,5 milioane lei in plus pentru fondul pentru situatii de urgenta
Foto: www.summitbucharest.ro

Ministerul de Externe va cere la urmatoare rectificare bugetara suplimentarea cu 2,5 milioane lei a fondurilor pentru situatii de urgenta.

Proiectul de buget al MAE, care a fost dezbatut si avizat favorabil miercuri de Comisiile reunite de politica externa ale Parlamentului, prevede ca 60% din cele 9,6 milioane de lei, reprezentand venituri proprii ale Ministerului de Externe, sa fie utilizate pentru situatii de urgenta cu care se confrunta romanii de peste hotare, informeaza NewsIn.

Pe de alta parte, ministerul mai are in vedere un fond nebugetat de 2,5 milioane de lei, care sa completeze veniturile din taxe de urgenta.

"Fondul de 9,6 milioane de lei provine din aplicarea unei legi aprobate la sfarsitul anului trecut, care sporeste taxa consulara de la 6 la 10 euro pentru serviciile efectuate in sistem de urgenta. MAE retine 100% din aceasta taxa de urgenta. 40% va fi utilizat pentru a angaja personal pe plan local, acolo unde este nevoie, iar 60% din fonduri vor fi folosite pentru a solutiona cazuri extreme, precum repatrieri de cadavre, numai in conditiile in care familia nu are alta alternativa. Pentru utilizarea acestor 9,6 milioane exista proceduri stricte", a explicat in fata Comisiilor reunite de politica externa ale Senatului si Camerei Deputatilor, Victor Micula, secretarul general al MAE.

"Mai exista un fond nebugetat de 2,5 milioane lei, care ar urma sa completeze ceea ce obtine MAE din taxele de urgenta si care ar urma sa fie reintregit la intervale regulate pe baza unui raport facut de MAE in sedinta de guvern, pentru a explica cum au fost folositi acesti bani", a adaugat oficialul MAE.

Secretarul de stat MAE Bogdan Mazuru a sugerat ca acesti bani vor fi obtinuti la urmatoare rectificare bugetara. "Dupa ce prezentam proiectul de hotarare Guvernului, vom avea acest fond suplimentar in vedere la urmatoarea rectificare bugetara", a spus secretarul de stat.

Ministerul Afacerilor Externe primeste anul acesta fonduri in valoare de 818,3 milioane de lei (204,6 milioane de euro), ceea ce reprezinta 0,4% din bugetul de stat si 0,1% din PIB. Din aceasta suma, 190 de milioane de lei sunt pentru investitii, cea mai mare parte a banilor urmand sa provina din fonduri externe nerambursabile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

MAE, despre siguranța românilor din Israel, după atacul Iranului: ”Monitorizăm situaţia”
MAE, despre siguranța românilor din Israel, după atacul Iranului: ”Monitorizăm situaţia”
Purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Mihail Filip, a declarat luni, 15 aprilie, pentru News.ro, că până în prezent misiunile diplomatice şi oficiile consulare române nu au recepţionat...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Victor Micula, #MAE, #buget situatii urgenta, #suplimentare , #stiri politice
Comentarii