Atunci când România a aderat la Uniunea Europeană, ea a acceptat, în mod implicit, și faptul că dreptul european primează în fața celui național, în cazul în care, eventual, acestea două sunt în contradicție.
Imediat după ce PSDragnea a înființat SIIJ, CJUE a declarat că nu existau motive întemeiate pentru înființarea ei, mai mult chiar, ea poate aduce atingere independenței Justiției, prin amestecul politicului în treburile ei.
Tot atunci, această decizie a fost criticată atât în MCV, cât și de către Comisia de la Veneția, însă, deși au trecut 3 ani de atunci, practic nu s-a făcut nimic, pentru că nu există voință politică. Mai mult, atât Florin Cîțu, cât și Klaus Iohannis le-au cerut celor de la USR, singura susținătoare a desființării SIIJ, să renunțe la această idee.
De ce e atât de importantă Secția Specială pentru PSD, PNL și UDMR? Răspunsul e simplu: pentru că politicienii din aceste partide doresc să controleze Justiția, în așa fel încât aceasta să nu-i poată atinge în momentul în care distinșilor noștri reprezentanți le-ar cădea în mâna vreo șpagă. O Justiție independentă este periculoasă pentru aleșii noștri, pentru că nu poate fi controlată.
Poate vă mai amintiți câte lacrimi și mir s-au mai risipit prin aulele Parlamentului, atunci când DNA cerea ridicarea imunității câte unui demnitar al statului prins cu mâța-n sac. Ei bine, imunitatea era ca prezervativul: păzea, dar nu era 100% sigură. Așa că au încercat să-și acorde super-imunitate. N-a funcționat nici asta, pentru că s-a revoltat societatea civilă și au trebuit să facă un pas înapoi. Într-un târziu și spre fericirea tuturor, au descoperit antidotul împotriva procurorilor și judecătorilor: SIIJ.
Prin SIIJ, orice procuror sau judecător care se obrazniceste poate fi imediat chemat la secție și anchetat. Și ideea genială produsă în laboratoarele PSD, iată, a funcționat: după anchetarea Laurei Codruța Koveși, nimeni n-a mai avut curajul să mai deranjeze vreun grangur. Din lipsă de “clienți”, singura activitate a Secției Speciale a fost preluarea câtorva mii de dosare de la DNA, sortarea lor și clasarea celor care... nu trebuiau să ajungă în instanță.
După ce România a fost de mai multe ori criticată pentru că nu a desființat această secție de intimidare a magistraților, social-democrații s-au gândit trebuie să găsească o soluție care să “legitimizeze” cumva existența SIIJ. Pentru asta, au apelat la prietenii de la CCR, care, după o lungă chibzuință, au luat Decizia 390/8 iunie 2021, prin care confirmă legalitatea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor din Justiție. În motivarea deciziei argumentele susținute de judecătorii trandafirii sunt atât de jenante, cam cât au fost cele ale domnului Adrian Vasilescu, atunci când a trebuit să justifice prezența Vioricăi Dăncilă la BNR.
Prin această decizie, CCR violează structura de baza a dreptului european, drept pentru care este deschisă calea pentru o procedura de infringement. Suntem pregătiți să ieșim din UE, pentru a ne proteja politicienii corupți?
Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.
Dumnezeule cita lipsa de discernamint si... Vezi tot