Mana intinsa dupa punga (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 21 Iunie 2015, ora 08:47
5220 citiri
Mana intinsa dupa punga (Opinii)

Este vina tuturor, si a celor care dau si a celor care primesc mita electorala, pentru situatia in care am ajuns, spune Elena Udrea, acuzata de multe acte de coruptie care implica si finantare ilegala de partide politice.

In primul rand, remarc faptul ca "toti suntem la fel" a devenit placa preferata a tuturor penalilor din politica: toti suntem necinstiti, toti avem schelete in dulap, toti iubim furtul si ar trebui sa ne temem de arest, deci de ce sa mai facem judecati morale si de ce sa nu ii aparam solidar pe cei cazuti, doar ceva mai ghinionisti decat noi. Fals! Nu suntem toti la fel. Nici macar in chestiunea mitei electorale.

Da, oamenii intind mana dupa aceasta mita. Fie ca ea se numeste punga, geaca, patura, ajutor de la primarie. Mi se pare un cinism imens sa pui semnul egalitatii intre cel care da si cel care primeste. Cel care primeste este victima celui care da.

Pe de-o parte, din cauza saraciei extreme. O punga cu mancare sau o canadiana este pentru multi, prea multi din pacate, un trofeu. De ce aceasta saracie extrema cronica? Da, poate ca unii sunt lenesi si alcoolici. Dar unii nu au cu adevarat nicio sansa in zone prabusite economic. De ce sunt in aceasta situatie?

Inclusiv din cauza coruptiei care distorsioneaza maecansimele economice, care dreneaza banii destinati unor investii esentiale, care saraceste mai teribil decat oricare alt flagel. Intr-un fel, in opinia mea oamenii acestia platesc cu inca o bucatia de nesansa pretul pungii dupa care intind mana. Asa cum in pretul pungii sunt si spitalele prost dotate, si drumurile pline de gropi, si scolile darapante.

Dar inteleg asta? Ma tem ca nu. Pentru a intelege ar trebui sa fie educati si pentru asta ar fi nevoie de un invatamant solid care sa transmita nu numai cunostinte teoretice, ci si o anumita educatie etica, niste seturi corecte de valori, logica si standarde.

Dupa parerea mea, oamenii needucati nu sunt doar saraci, ci si cu mult mai usor de manipulat. Inghit cu mult mai usor promisiuni fantasmagorice, rapsund mai usor la stimuli ce vizeaza instinctele primare: foamea, frica, ura.

Mentinerea scolii romanesti in precaritate, ba chiar accentuarea acestei precaritati pe mai toate palierele, mi se pare din acest punct de vedere o actiune deliberata. Clasa politica isi conserva astfel masa de manevra. Si educatie solida nu vom avea cat timp va domni coruptia care alimenteaza pungile.

Si cred ca mai exista o componenta, consecinta a dezamagirilor repetate. Oamenii sunt obisnuiti sa conteze doar in campaniile electorale. Patru ani de zile nu-i baga nimeni in seama, nu face nimeni mai nimic pentru ei. Si atunci macar in campanii sa-si scoata parleala. Sa ia tot ce pot lua, sa ajunga si la ei, prin darul electoral, ceva din prada pe care oricum clasa politica si-o adjudeca lacom intre alegeri.

Sunt vinovati pentru ca procedeaza asa? Sigur ca din punct de vedere etic, da. Dar realist, tinand cont de realitatea profunda a Romaniei cred ca sunt de inteles.

Viciul este profund, de structura si de acolo trebuie inceputa vindecarea. Ea nu poate incepe decat sub presiunea unui electorat care a inteles toate aceste lucruri si care, in loc sa se retraga in dezamagire, sa iasa la bataie cu toate fortele pentru a tracta Romania din mlastina coruptiei de toate felurile.

Citeste si:
Câtă nevoie era de introducerea legii pentru egalitatea de gen în politică. „Republica Moldova a introdus-o din 2016. S-au cunoscut sau nu efectele?”
Câtă nevoie era de introducerea legii pentru egalitatea de gen în politică. „Republica Moldova a introdus-o din 2016. S-au cunoscut sau nu efectele?”
Senatul a adoptat luni, 23 mai, un proiect de lege prin care partidele sunt nevoite să pună pe listele de la parlamentare cel puțin o treime de candidați femei. Inițiativa a împărțit însă...
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Persoanele care în trecut au suferit condamnări penale definitive ar putea avea interdicție în a mai candida la alegerile parlamentare decât dacă nu a intervenit o reabilitare, amnistie sau...