Marea deconspirare!

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 30 Iunie 2009, ora 12:30
4100 citiri
Marea deconspirare!

Nu stiu daca Gheorghe Popescu a facut sau nu politie politica. Nu stiu daca darea de seama atribuita lui de catre ziarul Adevarul este sau nu autentica. Este, desigur, probabil ca fostul mare international sa fi avut relatii cu fosta Securitate, avand in vedere deplasarile lui curente in strainatate.

Dar e, intr-adevar, ciudat ca marea dezvaluire privind colaborarea lui a aparut tocmai cand Gheorghe Popescu incepuse sa redevina amenintator pentru actuala conducere a Federatiei Romane de Fotbal, aflata intr-un mare impas, mai ales dupa scandalul monstru de coruptie de la Pitesti. O fi doar o coincidenta? Mi-ar placea sa vad si dosarul lui Mircea Sandu.

Dupa cum straniu este faptul ca, pentru prima data, daca nu ma insel, este invocat un angajament semnat de un minor, pentru ca in momentul cand a semnat, Gheorghe Popescu avea 17 ani. Daca informarile ulterioare atribuite fostului fotbalist sunt reale este foarte rusinos pentru el, dar cei care au decis sa-l dea in fapt de ce s-au abtinut pana acum?

Si, ma intreb, oare de ce trebuie pus la zid un fost fotbalist fara nicio ambitie politica si fara functii publice pentru un angajament semnat pe cand era minor, cat timp politica romaneasca si aparatul statului sunt intesate de fosti securisti verosi, ofiteri, ba chiar si fosti tortionari? Pentru ca prin numele lui distrage atentia de la ticalosii cei mari?

Indiferent care va fi deznodamantul acestei povesti, asta in cazul ca va exista un deznodamant, pe imaginea lui Gheorghe Popescu va ramane o pata. Si, probabil, acesta este si scopul.

Deconturi infinite

Este si acest episod un decont al unui trecut neelucidat tocmai pentru a ramane un perfect instrument de santaj sau o maciuca numai buna de strivit un cap care se ridica incomod de sus.

Daca in anii '90, am fi avut parte de o lustratie reala, daca sordidele dosare de securitate ar fi fost deschise fara exceptie, trecutul ar fi fost asanat, lucrurile ar fi acum clare, iar societatea romaneasca la adapost de socuri si neincredere cronica.

Cine a citit insa cutremuratoarea carte a lui Gheorghe Florescu, "Confesiunile unui cafegiu", intelege exact de ce asta nu s-a intamplat si de ce boala societatii romanesti a devenit incurabila.

Securitatea mereu la putere

In decembrie 1989, razboiul dintre mafiile securiste din Romania a ajuns la un deznodamant, iar invingatorii au apucat rapid puterea, ocupand principalele pozitii politice si economice.

Adevarul e crud si dezarmant. In decembrie 1989 s-a schimbat doar garnitura securistilor de la putere, nationalistii au pierdut in fata internationalistilor. Insa, in fond, Romania a ramas pe mana Securitatii. De la ea sa fi asteptat lustratia? De la ea sa fi venit deconspirarile si transparenta terapeutica? Doamne, cata naivitate!

La fel ca naivitatea intelectualilor din societatea civila care au crezut ca au sanse sa-i invinga pe fostii securisti. Unul dintre ei imi spunea candva: "Dupa toata zbaterea noastra cine sunt securistii Romaniei deconspirati si pusi la zidul infamiei? Doar doi: Mona Musca si Carol Sebastian. Si-au batut joc de noi!".

Adaugati-l acum pe lista si pe Gheorghe Popescu ca sa ducem deconspirarea pana la capat. Cat despre Dan Voiculescu, de exemplu, nicio problema, prospera! La fel zeci, sute de alti mari securisti care cu banii pusi la saltea in vremea lui Ceausescu au cumparat Romania bucata cu bucata, dupa 1989, si nu-i deranjeaza acum nimeni.

Din timp in timp, ei scot la iveala dosarele cate unei personalitati care trebuie ingropata. Ea este acuzat pentru fapte minore in comparatie cu cele comise de chiar cei care-l demasca si care detin cheile Romaniei.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Gica Popescu Securitate, #Legea lustratiei, #colaboratori Securitate, #CNSAS colaborare Securitate , #stiri politice