Marko Bela: Cu PSD si PD-L avem probleme, nu stiu cine sunt aliatii nostri acum

Duminica, 11 Octombrie 2009, ora 22:20
1224 citiri
Marko Bela: Cu PSD si PD-L avem probleme, nu stiu cine sunt aliatii nostri acum
Foto: Monitorul Expres

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat ca, daca formatiunea sa va vota pentru motiunea de cenzura, acest lucru nu inseamna ca a facut o coalitie cu PNL si PSD, marturisind si ca UDMR are o problema "majora" privind o viitoare colaborare cu ambele partide mari, atat cu PD-L, cat si cu PSD.

Fara a spune explicit ca UDMR va vota pentru motiunea de cenzura pe care a initiat-o alaturi de PNL, Marko Bela a dat de inteles ca maghiarii ar putea face acest lucru, pentru ca, indiferent de votarea textului, tot va exista o perioada de provizorat a Guvernului.

"Vom vedea ce se va intampla marti. Eu nu vad o stabilitate pe termen lung construita in aceste luni, in aceste saptamani. Mai avem o luna si jumatate pana in primul tur de scrutin al prezidentialelor. Pana atunci oricum vom avea un fel de interimat, provizorat. Fiecare partid, PNL, PSD, PDL, vizeaza prezidentialele. Nu vor face planuri pe termen lung", a declarat liderul UDMR, la Realitatea TV.

In acest context, liderul UDMR a reiterat ca UDMR nu va participa intr-un Guvern inainte de alegeri. "UDMR, ca si alte formatiuni politice, ar vrea sa guverneze daca sunt intrunite conditiile, dar acum, sincer, eu cred ca nu pentru doua luni ar trebui sa guverneze cineva, ci pentru o perioada mai lunga si cu mai mult noroc si mai performant decat s-a facut acest lucru in aceste noua luni", a mai declarat Marko.

El a mai spus ca UDMR a avut "discutii" si cu PSD si cu PNL si ca "negocierile vor veni dupa marti, daca va cadea Guvernul". Totusi, Marko a tinut sa precizeze ca votarea motiunii, alaturi de PSD si PNL nu inseamna ca maghiarii au intrat intr-o coalitie.

"Nu stiu cine sunt aliatii nostri in acest moment, noi am semnat cu PNL, deci, din acest punct de vedere intr-adevar, la depunerea motiunii, ne-au fost aliati. Cu PNL, in general, suntem sau am fost in relatii bune. In opozitie nu am colaborat foarte strans, dar cateodata am avut actiuni comune. PSD probabil ca va vota, asa am inteles, motiunea, dar asta nu inseamna ca am facut o coalitie", a spus el.

Cat despre ce se intampla daca Guvernul Boc este demis, Marko a spus: "Oricum, actualul Guvern, daca va cadea, cu atributii limitate fata de acest moment, va duce mai departe treburile tarii pana ce se formeaza o alta coalitie sau alt Guvern".

Presedintele UDMR a recunoscut apoi ca are o problema "majora" privind o viitoare colaborare cu ambele partide mari din Parlament, atat cu PD-L, cat si cu PSD. "Cu PSD, sincer, avem o problema foarte serioasa si anume ca, de acum 10 luni, la sfarsitul anului trecut, ei au fost cei care au respins participarea UDMR intr-un Guvern de coalitie.

PD-L si presedintele tarii, de acum 10 luni, la sfarsitul anului trecut, ei s-au angajat sa guvernam impreuna, intr-o coalitie si, in urma refuzului PSD, relativ usor si-au uitat angajamentul si promisiunea, ceea ce era un angajament ferm, clar, din toate punctele de vedere".

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#Marko Bela UDMR, #alianta UDMR PSD, #alianta UDMR PDL , #stiri politice