Membrii CNI nu vor cere Senatului sa revoce mandatul avocatei Alice Draghici

Luni, 13 Octombrie 2008, ora 15:59
3530 citiri
Membrii CNI nu vor cere Senatului sa revoce mandatul avocatei Alice Draghici

Consiliul de Integritate (CNI) a respins luni propunerea reprezentantului societatii civile in acest for, Codru Vrabie, ca CNI sa revina cu o noua solicitare catre Comisia juridica din Senat, prin care sa ceara revocarea mandatului reprezentantului PC in Consiliu, Alice Draghici.

Singurul membru al CNI care a votat pentru inaintarea unei noi solicitari catre Comisia juridica a Senatului a fost insusi initiatorul propunerii, Codru Vrabie, informeaza NewsIn.

"Cei de la Comisia juridica au spus ca nu au luat nicio masura pentru ca nu s-a solicitat acest lucru prin adresa CNI", si-a argumentat demersul reprezentantul societatii civile.

Reprezentantul PNL in Consiliu, Mihai Saptefrati, si cel al Asociatiei Oraselor din Romania, liberalul Ionel Chirita, au votat impotriva, iar ceilalti membri ai Consiliului s-au abtinut.

De altfel, Vrabie a trimis in 6 octombrie o adresa presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu , si presedintelui Comisiei juridice a Camerei superioare, Norica Nicolai, prin care ii informeaza ca, din punctul sau de vedere, mandatul de membru al CNI al avocatei Alice Draghici trebuie revocat "pentru neindeplinirea atributiilor legale, in conditiile articolului 36 alin. 3 din Legea 144/2007".

Potrivit articolului invocat, "mandatul de membru inceteaza, inainte de termen, prin revocare de catre Senat, pentru neindeplinirea atributiilor legale, prin demisie ori in caz de deces".

"Doresc sa va informez asupra faptului ca prezenta doamnei Alice Draghici in CNI afecteaza credibilitatea si legitimitatea Consiliului, reprezentand un factor destabilizator cu privire la indeplinirea atributiilor legale colective ale Consiliului", se arata in adresa.

Vrabie precizeaza ca, in calitatea de membru al CNI, Alice Draghici avea obligatia de a se abtine "de la orice acte sau fapte care incalca ori creeaza aparenta incalcarii independentei operationale al Agentiei de Integritate".

La sedinta de luni a CNI au participat si reprezentanti ai Fundatiei Konrad - Adenauer, ai Ambasadei Olandei la Bucuresti si ai Reprezentantei Comisiei Europene.

Stefanie Ricarda Ross, director in cadrul Fundatiei Konrad - Adenauer, a declarat la finalul sedintei CNI, ca membrii Consiliului ar fi trebuit sa exprime un punct de vedere in cadrul ultimei sedinte a forului (29 septembrie n.r.), daca exista un conflict de interese, nu sa se rezume doar la "o forma de argumentare formala, juridica, cu argumentul ca nu este mandatul CNI sa faca o astfel de afirmatie".

In ceea ce priveste comisia juridica a Senatului, reprezentanta Fundatiei considera ca membrii acesteia ar fi trebuit sa ia cel putin o pozitie politica fata de incident, independent de modul in care a fost formulata cererea CNI.

Presedintele comisiei juridice a Senatului, Norica Nicolai, a declarat saptamana trecuta, dupa audierile privind conflictul dintre avocata Alice Draghici si conducerea ANI, ca Draghici nu se afla intr-o stare de incompatibilitate deoarece legea nu contine o astfel de prevedere, iar revocarea nu a fost solicitata de CNI. Nicolai a precizat ca nu a fost solicitata revocarea avocatei Alice Draghici, iar daca CNI ar fi inaintat o astfel de cerere, comisia ar fi "procedat in consecinta".

CNI a decis, pe 22 septembrie, sesizarea Senatului pentru a lua o decizie in legatura cu posibilele abateri disciplinare de care este acuzata avocata Alice Draghici, care ar fi amenintat un inspector al Agentiei Nationale de Integritate sa opreasca verificarile in cazul clientului sau, Serban Bradisteanu. CNI a inaintat sesizarea in baza unei note a sefului Agentiei Nationale de Integritate, Alexandru Macovei.

Avocata Alice Draghici, reprezentant al Partidului Conservator in Consiliul National de Integritate, este acuzata ca i-ar fi amenintat, luna trecuta, pe inspectorii de integritate si conducerea ANI, sa opreasca verificarile in cazul chirurgului Serban Bradisteanu. Alice Draghici le-ar fi cerut acest lucru reprezentantilor ANI in calitate de avocat al medicului Bradisteanu. Agentia a sesizat luna trecuta instanta competenta in vederea confiscarii a circa 3,6 milioane de euro si a 500.000 de dolari, sume ce ar fi fost obtinute nejustificat de chirurgul Serban Bradisteanu, in perioada in care acesta a fost parlamentar.

Consiliul National de Integritate are o serie de atributii, printre care: propune Senatului numirea si revocarea din functie a presedintelui si vicepresedintelui Agentiei, constata suspendarea din functie a presedintelui si vicepresedintelui Agentiei, aproba prin hotarare regulamentul sedintelor Consiliului, aproba regulamentul de desfasurare a concursului sau examenului pentru numirea in functie a presedintelui si vicepresedintelui Agentiei, analizeaza informarile si rapoartele pe care le prezinta presedintele Agentiei referitoare la activitatea acesteia, formuleaza recomandari referitoare la strategia si activitatea Agentiei.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Alice Draghici, #membru, #CNI, #suspenda, #mandat , #stiri politice