Membrii Curtii de Conturi nu mai au imunitate

Miercuri, 17 Septembrie 2008, ora 17:29
2004 citiri
Membrii Curtii de Conturi nu mai au imunitate

Senatorii au decis miercuri, cu unanimitate de voturi, ca activitatea Curtii de Conturi se va desfasura in baza unui regulament propriu si ca membrii acesteia nu vor mai avea imunitate.

Senatul, camera decizionala, a reexaminat miercuri Legea Curtii de Conturi, la cererea presedintelui Basescu, insa alesii nu au fost de acord cu punctul de vedere prezidential potrivit caruia activitatea acestei institutii trebuie reglementata prin lege, si nu prin regulament aprobat de plenul Curtii, informeaza Newsin.

Legea a trecut cu o larga majoritate, obtinuta de catre presedintele de sedinta, social-democratul Doru Ioan Taracila, prin renuntarea la votul electronic si votarea prin ridicare de mana, astfel eliminandu-se posibilitatea neintrunirii cvorumului necesar, de 69 de sustineri.

La fel ca si deputatii, cei 113 senatori prezenti miercuri la sedinta nu au facut nicio interventie pe textul Legii pentru a rezolva prima obiectie a presedintelui, anume aceea ca organizarea activitatilor institutiei, precum si modalitatea de valorificare a actelor rezultate din aceste activitati (rapoartele de audit) sa se faca exclusiv prin lege, si nu prin regulament propriu adoptat de plenul Curtii.

Totusi, senatorii au admis una din solicitarile lui Traian Basescu si au stabilit atributiile presedintelui Autoritatii de Audit prin Lege, fara sa mai lase aceasta reglementare la latidudinea plenului Curtii. Pe de alta parte, senatorii au pastrat prevederea potrivit careia Autoritatea de Audit este condusa de un presedinte si doi vicepresedinti numiti de Parlament dintre consilierii de conturi.

In schimb, senatorii au fost mult mai radicali decat presedintele in ceea ce priveste imunitatea membrilor Curtii de Conturi, pe care au eliminat-o cu totul din textul legii. Presedintele solicitase modificarea unui articol referitor la imunitate, care prevedea ca membrii Curtii de Conturi nu pot fi cercetati, retinuti, arestati sau trimisi in judecata penala sau contraventionala decat la cererea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu aprobarea birourilor permanente ale celor doua camere ale Parlamentului, la propunerea comisiilor de specialitate.

Traian Basescu a cerut eliminarea referirii la trimiterea in judecata contraventionala, insa senatorii PNL Norica Nicolai, PSD Serban Nicolae si Doru Ioan Taracila au propus, si plenul a aprobat, eliminarea intregului articol. De asemenea, s-a eliminat si articolul similar referitor la auditorii publici externi.

Senatul a fost de acord cu obiectiile presedintelui privind eliminarea prevederilor potrivit carora statutul consilierilor de conturi, presedintiilor si vicepresedintilor Curtii de Conturi si ai Autoritatii de Audit era asimilat judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, ceea ce ar fi insemnat ca acestia beneficiau de acelasi tip de salarizare, ca si de alte drepturi, cum ar fi pensiile de serviciu.

O alta cerinta a presedintiei admisa de Senat este si reglementarea precisa a termenelor si conditiilor procedurale pentru formularea obiectiunilor la constatarile din rapoartele de audit. Astfel, entitatea auditata poate face obiectiuni scrise la constatarile din rapoartele intocmite de auditorii publici externi in termen de 15 zile de la data primirii acestora. Obiectiunile formulate se depun la sediul institutiei din care face parte auditorul public extern si vor fi avute in vedere la valorificarea constatarilor.

O alta modificare facuta de senatori, desi nesolicitata de presedintele Romaniei, se refera la reformularea conditiilor in care sunt numiti consilierii de conturi. Astfel, textul initial trimis spre promulgare avea urmatorul cuprins: "pentru a fi numiti consilieri de conturi, se cere indeplinirea urmatoarelor conditii: vechime in activitati din domeniile economico-financiar de minimum 12 ani, studii superioare economice, juridice sau tehnice si pregatire profesionala temeinica".

Varianta votata de senatori are alta formulare: "pentru a fi numiti consilieri de conturi, se cere indeplinirea urmatoarelor conditii: studii superioare economice sau juridice, vechime de minimum 10 ani in specialitatea studiilor absolvite si pregatire profesionala temeinica", ceea ce ar putea lasa posibilitatea ca vechimea sa nu fie exclusiv in domeniul economic ori juridic. Dintre consilierii de conturi, Parlamentul numeste presedintii si vicepresedintii Curtii de Conturi si ai Autoritatii de Audit.

In fine, senatorii i-au dat dreptate presedintelui si in privinta trimiterii in judecata penala. Astfel, de la data trimiterii in judecata penala, membrii Curtii de Conturi si auditorii publici externi sunt suspendati de drept din functiile lor. In caz de condamnare definitiva (s-a eliminat, cum a solicitat Basescu, adaugirea "si irevocabila", valabila numai pentru hotararile judecatoresti date in materie civila), ei sunt demisi de drept, iar in caz de achitare suspendarea inceteaza.

Deputatii au adoptat saptamana trecuta, cu 224 de voturi pentru, doua impotriva si doua abtineri, cererea de reexaminare a Legii Curtii de Conturi, insa nu au acceptat principala recomandare a presedintelui ca organizarea activitatilor Curtii sa se faca exclusiv prin lege, si nu prin regulament propriu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Schimbare istorică în regulamentul fotbalului englez
Schimbare istorică în regulamentul fotbalului englez
Federaţia Engleză de Fotbal a anunţat că din sezonul viitor se renunţă la reluarea meciurilor în caz de egalitate la finalul timpului regulamentar, începând din primul tur al Cupei...
Vila din Aviatorilor 86: USR vrea să afle de ce a fost nevoie de 7 milioane de euro pentru renovarea ”Palatului Împăratului”
Vila din Aviatorilor 86: USR vrea să afle de ce a fost nevoie de 7 milioane de euro pentru renovarea ”Palatului Împăratului”
Liderul de grup al deputaţilor USR Ionuţ Moşteanu a depus o solicitare oficială către conducerea Camerei Deputaţilor pentru a trimite Curtea de Conturi la Regia Autonomă Administraţia...
#curtea de conturi, #membri, #imunitate, #regulament, #reglementare , #stiri politice