Ministerul Justitiei poate renunta la bugetul instantelor, dar nu de la 1 ianuarie

Miercuri, 23 Decembrie 2009, ora 20:44
1907 citiri
Ministerul Justitiei poate renunta la bugetul instantelor, dar nu de la 1 ianuarie
foto: Antena 3

Ministerul Justitiei spune ca nu se opune, in principiu, ca bugetul instantelor sa fie preluat de Inalta Curte de Casatie si Justitie, dar ca instanta suprema nu este pregatita "administrativ" pentru aceasta masura.

Un comunicat de presa al institutiei arata ca Ministerul Justitiei "nu se opune, in principiu, preluarii bugetului instantelor de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ)", dar ca acest lucru nu poate fi pus in practica cu incepere de la 1 ianuarie 2010, avand in vedere ca "ICCJ nu este pregatita administrativ pentru o astfel de masura radicala".

De asemenea, solutia preluarii unor directii din cadrul Ministerului Justitiei pentru a suplini aceasta lipsa de pregatire "nu poate fi luata in considerare", deoarece ar perturba grav activitatea altor structuri din cadrul MJ si ar avea consecinte deosebit de grave asupra unor programe de investitii aflate in desfasurare si convenite la nivelul Guvernului cu organisme finaciare internationale.

Comunicatul Ministerului vine dupa ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anuntat, tot miercuri, ca, incepand cu 1 ianuarie 2010, urmeaza sa aiba loc trecerea administrarii bugetului instantelor judecatoresti de la Ministerul Justitiei la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).

CSM arata, in comunicatul remis miercuri, ca "administrarea resurselor financiare ale instantelor din interiorul sistemului ar asigura o distribuire mai judicioasa a acestora catre ordonatorii secundari de credite si o mai buna ierarhizare a prioritatilor de finantare".

In consecinta, "Consiliul Superior al Magistraturii sustine si solicita punerea in aplicare, fara nici o alta amanare, a dispozitiilor Legii de organizare judiciara privind trecerea atributiilor de ordonator principal de credite pentru instantele judecatoresti de la Ministerul Justitiei la Inalta Curte de Casatie si Justitie, asa cum prevede legea, de la 1 ianuarie 2010".

Guvernul nu sustine adoptarea acestei propuneri legislative, precizand ca acordarea unor atributii strict administrative unei instante judecatoresti inseamna a deturna atributiile acesteia de natura jurisdictionala spre alte probleme care tin de asigurarea sediilor, a conditiilor materiale si financiare pentru desfasurarea activitatii instantelor.

CSM a avizat, in schimb, favorabil acest proiect legislativ, sustinand ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a apreciat ca, in afara de personalul directiilor de specialitate financiar-contabila si investitii, este necesar sa fie preluat si personalul care functioneaza in directiile a caror activitate este indisolubil legata de gestionarea bugetului instantelor judecatoresti, cum ar fi Directia programe europene si Directia tehnologia informatiei.

"Simpla trecere a bugetelor de la un ordonator la altul, dublata de masurile de canibalizare administrativa a Ministerului de Justitie, constand in desprinderea arbitrala si irationala a unor directii intregi din structura acesteia si trecerea lor la Inalta Curte, asa cum se preconizeaza printr-un proiect de lege sprijinit de ICCJ nu creeaza premisele mai bunei administrari a banului public", a declarat ministrul Justitiei Catalin Predoiu pe 26 noiembrie, in cadrul unei conferinte de presa, pe marginea acestui subiect.

Trecerea bugetului instantelor de la Ministerul Justitiei la ICCJ a fost una din principalele revendicari ale magistratilor in timpul protestelor, acestia fiind nemultumiti ca le-a fost taiat sporul de stres de 50% si ca sistemul este subfinanatat.

Magistratii au fost deranjati ca guvernantii nu au luat in calcul revendicarea lor privind trecerea bugetului instantelor la Inalta Curte de Casatie si Justitie incepand cu 1 ianuarie 2010, ei suspendand protestul pentru cateva luni, timp in care asteapta ca revendicarile sa le fie solutionate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Ministerul Justitiei reactie CSM, #Inalta Curte buget instante judecata , #stiri politice