Amenintarea lui Miron Cozma: "Citule! Daca vrei o mineriada, pot sa o fac oricand! Iar tu nu ai cum sa ma opresti pe mine!"

Luni, 01 Martie 2021, ora 07:56
13415 citiri
Amenintarea lui Miron Cozma: "Citule! Daca vrei o mineriada, pot sa o fac oricand! Iar tu nu ai cum sa ma opresti pe mine!"
Miron Cozma a condus minerii din Valea Jiului la Bucuresti FOTO captura Adevarul.ro

Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, a declarat duminica, 28 februarie, in direct la un post de televiziune, ca ar putea schimba guvernul cu ajutorul minerilor.

Amenintarea lui Miron Cozma vine pe fondul protestelor minerilor din Lupeni care si-au cerut, luna aceasta, salariile restante.

"Ii spun inclusiv premierului Citu. Citeste istoria evenimentelor cu mineri! In 1991, am schimbat un Guvern cu 10.000 de mineri, cu Armata in strada. In 1999, am schimbat Guvernul Radu Vasile cu 7.000 de mineri. La ora asta, 4.000 de mineri din Valea Jiului si cu 7.000 din Gorj. Sunt 11.000, Citule! Daca vrei o mineriada, pot sa o fac oricand! Iar tu nu ai cum sa ma opresti pe mine! Nici tu, nici altii!", a declarat Miron Cozma, in direct, la Romania TV, potrivit Adevarul.

Scheletele lui Petre Roman: Acuzatiile de infractiuni contra umanitatii. Fostul premier: "Mineriada din 13-15 iunie 1990 a fost opera Securitatii"

In timpul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, minerii si fortele de ordine au avut o interventie brutala in Piata Universitatii, unde se desfasurau proteste pasnice ale societatii civile, la scurta vreme dupa caderea comunismului.

Miron Cozma a fost cel care a condus minerii din Valea Jiului la Bucuresti. In urma Mineriadei, s-a ajuns la demisia Guvernului Petre Roman.

Orban, despre Mineriada: "Cand procurorii care faceau anchete impotriva celor din Piata Universitatii vor disparea din Parchet, se vor gasi cu adevarat magistrati care sa duca la bun sfarsit acest proces"

In ianuarie 1999, Miron Cozma a condus din nou minerii spre Capitala acuzand Guvernul Radu Vasile ca voia sa inchida minele din Valea Jiului. Si atunci au avut loc inclestari violente.

In februarie 1999, Cozma a fost condamnat de Curtea Suprema de Justitie la 18 ani de inchisoare pentru implicarea in mineriadele din 1991. Acesta a fost, insa, gratiat de presedintele Ion Iliescu in 2004.

Ce a transmis Citu minerilor

Florin Citu, premierul Romaniei, a declarat luni, 22 februarie, ca in mandatul sau nu va permite o noua mineriada, facand referire la greva minerilor blocati in subteranul Minei Lupeni, care nu si-au primit salariile pe luna ianuarie.

"Gasim solutii, inteleg, stiu ca e o situatie dificila. Sunt foarte multi politicieni care profita de pe urma acestei categorii sociale, tineti minte ce s-a intamplat in anii 90. Nu voi permite niciodata ca in Romania sa se intample ce s-a intamplat in mandatul lui Iliescu", a declarat premierul Romaniei.

Eveniment Quarterly Report

Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat că nu ştie ce va face legat de o candidatură a sa la alegerile prezidenţiale de anul viitor, subliniind că provocarea pe care o are...
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a precizat că exclude crearea unui nou USL şi a adăugat că Uniunea Social-Liberală a fost creată deoarece exista un duşman atunci, respectiv Traian Băsescu....
#Miron Cozma, #mineriade, #Florin Citu, #protete mineri , #stiri politice