Misterele cazului Gorbunov

Vineri, 13 Februarie 2009, ora 18:21
7136 citiri
Misterele cazului Gorbunov

Intr-un fel, ar trebui sa-i fim recunoscatori lui Serghei Gorbunov. Acest om atat de periculos, ajuns, in sfarsit, acolo unde ii este locul, dupa gratii, si ne-a dat ocazia sa ne facem o idee despre cata mizerie se ascunde in justitia si politia romana.

Dupa ce ne-a aratat cat de usor poate iesi din inchisoare un infractor extrem de periculos si cum poate ramane el nestingherit in libertate, chiar sub nasul politiei, basarbeanul ne-a mai rezervat o surpriza. A ilustrat, si e foarte probabil sa aiba dreptate, cum se fac "marile" anchete in Romania.

Din penitenciarul Aiud, Serghei Gorbunov a expus presei o poveste nu numai credibila, ci si inspaimantatoare. Lucrurile par sa se fi intamplat cam asa dupa dublul asasinat de la Brasov: luati ca din oala, fara indicii si idei, presati, cu siguranta, de la Bucuresti, politistii brasoveni au fost nevoiti sa inventeze rapid un suspect cat de cat credibil, adica "un tap ispasitor care sa ia fapta "dupa cum a explicat Gorbunov.

Basarabeanul era la-ndemana. Stiau ca e in Brasov, fusesera poate bine "unsi" sa-l lase in pace sau pur si simplu nu s-au obosit sa-l salte desi era dat in urmarire, dar, dupa lovitura de la casa de schimb, situatia era grava, asa ca l-au scos din palarie.

Este evident si pentru un copil de gradinita ca marele portret robot al supectului a fost intocmit cu poza lui Gorbunov in fata. Desenul nu are, de altfel, nici cea mai mica legatura cu chipul noului suspect anuntat joi de autoritati.

Arestarea lui a fost un mare succes pentru politie care a avut insa un ghinion neanticipat: Gorbunov are un alibi confirmat de prea multi oameni pentru a fi ignorat. Basarabeanul acuza presiuni grave in timpul anchetei pentru a-l face sa spuna ceva despre jaf.

Nu a putut dovedi cele spuse, insa logica argumentelor sale este la fel de puternica precum alibiul insusi: "Daca voiam sa fug, fugeam din prima zi". Noul suspect, Serghei Gribenco, exact asta a si facut si asa ar fi facut, probabil, orice criminal recidivist care stie ca identificarea si prinderea lui e doar o chestiune de timp.

Gorbunov n-a fugit, ci a fost saltat dintr-un magazin, unde-si facea linistit cumparaturile. "Cele intamplate la Brasov mi-au stricat viata!" a spus el cu naduf si asa este, cat timp ii mergea asa bine, nederanjat de nimeni in libertatea tolerata de politie.

Se contureaza tot mai clar ipoteza ca suspectul Gorbunov a fost livrat presei pentru calmarea spiritelor. Dar ce s-ar fi intamplat oare daca nu avea un alibi atat de puternic? Probabil ar fi fost acuzat si, poate, chiar condamnat spre gloria politiei romane: "cineva primea gradele si altul anii foarte multi (ani de inchisoare-n.r.)", spune fostul principal suspect.

Desigur, versiunea lui Gorbunov nu este litera de Evanghelie si, deocamdata, nimeni nu poate baga mana in foc ca el nu are nicio legatura cu lovitura de la Brasov. Dar versiunea sa ea este cu mult mai credibila decat ceea ce au vandut autoritatile.

In plus, audierea lui doar ca martor si indicarea noului suspect principal par sa confirme cele spuse de basarabean. Politia ar putea spune ca, initial, s-a inselat, insa portret robot sugereaza premeditarea unei mistificari.

Iar daca Gorbunov are dreptate, situatia este de o gravitate extrema. Ar insemna ca autoritatile nu cauta cu adevarat infractori, ci tapi ispasitori care sa le mascheze incompetenta. Daca Grobunov are dreptate putem fi siguri ca in inchisorile din Romania sunt nenumarati condamnati pe nedrept in timp ce infractori periculosi zburda liberi.

Aceasta noua fateta a cazului Gorbunov ar putea da intreaga dimensiune a incompetentei, incorectitudinii si ineficientei autortiatilor si tocmai de aceea ar trebui cat mai repede clarificata.

Citeste si:
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Vicepreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că în PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului, dar a completat că declarațiile acestuia sunt urmărite şi de...
Premierul Ciucă a discutat cu vicepreşedintele companiei Lockheed Martin despre consolidarea Parteneriatului strategic cu SUA
Premierul Ciucă a discutat cu vicepreşedintele companiei Lockheed Martin despre consolidarea Parteneriatului strategic cu SUA
Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, luni la Palatul Victoria, cu vicepreşedintele pentru afaceri internaţionale al companiei Lockheed Martin, Raymond Pisseli, informează Guvernul. În...