Morisca de vorbe (Opinii)

Duminica, 06 Octombrie 2013, ora 22:06
2033 citiri
Morisca de vorbe (Opinii)

Ar putea fi titlul unei piese de teatru, mai degraba al unei comedii, in care nu se intampla mai nimic, dar din pacate nu e.

In schimb, e ultimul racnet in materie de politica romaneasca. Abia printre replici si contrareplici mai gasesti uneori cate o informatie (a regizorului!) despre guvernare, in rest, incontrarea prin vorbe si amenintari completeaza pustiul de fiecare zi al spatiului nostru public.

Caci de la varful la baza ei, activitatea politica se reduce la trei personaje: ce-a zis Basescu la ce-a zis Ponta, sau viceversa, amandurora replicandu-le taios Antonescu. Iar conflictul? Ei, aici e aici.

Conflictul care va sa zica nu exista, dar fiecare replicant se straduieste sa ne convinga ca tocmai el se afla in punctul culminant, ca deznodamantul vine, negresit, dupa lovitura sa de gratie. De venit, insa, nu mai vine nimic.

Un nou triunghi al Bermudelor

O alta curiozitate a fenomenului este ca, daca te iei dupa stiristi, analisti, experti, politologi si mame Omida ori zodiacari vezi cu usurinta ca, pentru fiecare dintre ei, doar unul din unghiurile triunghiului magic e cel mai tare, cel mai drept, cel mai viteaz, iar ceilalti doi, "haite de hoti", "fura" de sting, calca cu bocancii Justitia, au tradat Romania... Ori din care unghi ai privi, numai unul e sfant, eventual Zeus, ceilalti doi fiind diavolii in persoana, negri ca smoala. Rand pe rand.

Caci morisca asta de vorbe cu doar trei palete arunca stropi pana in inima Europei, cu ecouri pana hat departe la Washington. Noroc cu legea gravitatiei lui Newton, ca altfel apa involburata n-ar mai curge, iar noi am ramane insetati, Doamne fereste! dupa buna guvernare. Chiar daca nu i-am simtit niciodata gustul. Pana acum.

Timpul lor si necazurile noastre

Dar apa furioasa nu se opreste. Se incapataneaza sa curga. Si totusi, cum necum, taras-grapis, guvernarea merge. Nu prea stie ea unde, dar merge. Se pare ca ne-am europenizat ceva-ceva: un bun cunoscator al politicilor occidentale sustinea deunazi ca, indiferent de calitatea omului politic cutare, a ministrului sau a celui mai inalt demnitar parizian, londonez, berlinez, madrilen..., esalonul al doilea, cel ce nu se schimba la fiecare tur de alegeri, isi vede de treaba, iar tara merge mai departe.

De acord, dar macar acolo au bunul simt si bunavointa de a-i lasa pe subordonati sa-si puna in opera fisa postului, ceea ce nu se intampla intotdeauna in Romania. Fiindca de multe ori replicile triumvirilor starnesc adevarate batalii de pozitionare de o parte, de alta ori de cealalta in aceeasi institutie, iar de aici si pana a-si pune bete in roate care cum pot nu este decat un pas. Vezi reactiile CSM, AMR, DNA, ale societatii civile (?) si ale jurnalistilor... la "judecatile de valoare" emise de preopinentii din Executiv.

Lectii si... lectii

Lucrurile au devenit evidente in ultimele zile. Dar macar a fost o lectie. Aspra. De vreo jumatate de an s-a iscat un razboi insidios de vorbe asupra privatizarii CFR Marfa. Atat de tare se auzea zanganitul sabiilor si bubuiturile puscoacelor de ziceai ca se darama toata cosmelia politicii romanesti: ba ca Gruia Stoica n-are bani si umbla cu limba scoasa pe la rusi dupa ei, ba ca i-o face cadou nu stiu cine nu stiu cui.

Ei, uite, ca nu s-a daramat: omul a depus o parte din bani. Dar demisia celor care vorbesc degeaba nu vine. Desi au trecut de nu stiu cate mii de ori cele 5 minute fatidice.

Au mai fost si alte lectii: a plecat prim ministrul Emil Boc de la Palatul Victoria, dar Romania rezista si azi. A plecat procurorul Daniel Marius Morar de la DNA, dar edificiul nu s-a autodemolat... Si vor mai fi lectii: va cadea in Parlament proiectul Rosia Montana Gold Corporation, vor mai cadea si altele, insa lumea nu va pieri din asta. Cel mult vom invata poate cate ceva. Ca oamenii, ca si alesii, sunt trecatori, iar institutiile raman. Castiga cine le face mai puternice. Cine lasa "o dara", nu un damf, in urma.

Cine va lasa dara?

Macar de-ar lasa-o cineva. Oprobriul public, insa, este necrutator. Nicio apa din lume nu le poate spala rusinea minciunilor si a manipularilor. Iar tic-tac-ul pendulei macina necrutator timpul celor cateva luni ramase pana la alegeri. Fara niciun proiect serios sau program indraznet lansat si apoi acceptat de catre electorat, vor da din colt in colt triunghiului, cautand pe intuneric usa de intrare in Parlamentul European sau poarta la Cotroceni.

Citeste si:
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Un pod a fost inaugurat cu mare fast, la ambele capete, în județul Buzău. Este vorba despre podul care leagă municipiul Buzău de localitatea Vadu Pașii, iar la un capăt, panglica a fost...
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Sursa: Ziare.com