Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Motiunea impotriva taxei auto a trecut de Camera Deputatilor

Marti, 19 Februarie 2008, ora 15:12
3968 citiri
Motiunea impotriva taxei auto a trecut de Camera Deputatilor

Motiunea care cere eliminarea taxei auto si returnarea banilor celor care au platit-o a fost adoptata, marti, in Camera Deputatilor, cu 158 de voturi "pentru", 89 voturi "impotriva" si 7 abtineri din 265, dupa dezbateri aprinse pe aceasta tema.

"Pentru" au votat 63 dintre cei 74 de pesedisti, toti cei 21 de deputati ai PRM prezenti, 68 de pedelisti, un conservator, un reprezentant al minoritatilor si patru independenti.

Doi pesedisti s-au impotrivit, Iuliu Nosa si Alexandru Stanescu, cinci s-au abtinut (Ovidiu Branzan, Filonas Chis, Mihai Dumitriu, Monalisa Galateanu, Romeo Hanganu), iar patru nu au votat. Cea mai mare parte a minoritatilor, 10 din 14, au votat cu Guvernul.

In cursul dezbaterilor, a fost un adevarat balci. Reprezentantii tuturor formatiunilor politice s-au acuzat de minciuna, demagogie si populism, potrivit NewsIn.

Astfel, PSD a criticat guvernarea Aliantei, dar in special PD-L, democrat-liberalii au criticat Guvernul si PSD, PNL pe PD-L, iar PRM a criticat pe toata lumea.

Deputatul PSD Iulian Iancu a atacat "disputa sterila politicianista" pe taxa auto, criticand modul in care cele doua formatiuni combatante - PNL si PD-L - au inteles sa abordeze chestiunea. El a caracterizat motiunea drept una "predestinata pentru Alianta DA" si "dedicata unei taxe la adresa unui Guvern care s-a erijat in a promova epoca relaxarii fiscale".

Motiunea PD-L este una prin care partenerii isi regleaza conturile, a subliniat pesedistul, care a acuzat Guvernul de "balbaiala prin trei incercari". Pesedistul Mircea Dusa a remarcat chiar ca in momentul de fata in Romania exista un premier- Calin Popescu Tariceanu si un sef de Guvern - Mircea Geoana.

Liberalul Adrian Miutescu s-a referit si el in termeni similari la motiune, pe care a pus-o sub semnul demagogiei si populismului. "Stim ca in fiecare sesiune este nevoie de o motiune. Se pare ca acest obicei trebuie sa existe, chiar daca e profund demagogic sau populist", a spus deputatul PNL.

El a sustinut ca "la actuala taxa si-au adus aportul si Parlamentul, si ministrii PD, si PSD", iar motiunea este un demers profund populist pentru ca "populatia ar dori o societate fara taxe si impozite". Miutescu a adaugat ca modul de abordare al taxei auto este "perfectibil", iar ultima varianta a Executivului este una in folosul economiei romanesti.

Deputatul PD-L Anca Constantinescu a subliniat ca noul scandal este declansat de interese economice precise, cu referire directa la premierul Tariceanu, de incompetenta, cu referire la "vicepresedintele Uniunii Scriitorilor, poetul si pianistul Varujan Vosganian", si de nepasare, cu referire la PSD, care sustine din umbra Guvernul.

"Unde sunt banii, maestre? Poate la autostrada Bechtel, poate la Ministerul Sanatatii, la importatorii de medicamente", a spus ea. Criticand "Guvernul Tariceanu second-hand", deputatul PD-L a afirmat ca "taxa a scos din amortire simtul civic al romanilor". "Daca spunem ca facem politica pentru oameni, nu impotriva lor, sa votam aceasta motiune", a incheiat Anca Constantinescu.

Deputatul PNL Relu Fenechiu a lansat cele mai dure atacuri la adresa PD-L, sugerand ca "iresponsabilitatea" lor este motivul pentru care imaginea Parlamentului scade in fiecare zi. Liberalul a atacat si postul Realitatea Tv, care a sustinut o campanie de eliminare a taxei. "Oare cei de la Realitatea TV sunt angajati ai PD sau dumneavoastra va aflati pe statele de plata ale patronului Realitatea?", s-a intrebat Fenechiu, care a subliniat ca PD-L "a invatat lectia populismului de la profesor, cum il mai cheama pe Traian Basescu".

Fenechiu a sustinut ca dezbaterea motiunii este inutila, de vreme ce Guvernul a luat act de observatiile pe aceasta tema si "a introdus o OUG pentru modificarea taxei Sulfina". "Este foarte usor sa faci politica spunand doar ce vor cetatenii sa auda", le-a mai transmis liberalul pedelistilor, aratand ca scopul ar trebui sa fie "a convinge populatia ca protectia mediului costa bani". Taxa "nu e perfecta", a mai sustinut el, dar poate fi salvatoare pentru generatiile urmatoare. "Poluatorul politic al acestei tari, PD-L, va plati in fata electoratului pentru atitudinea demagogica", a conchis el.

Raspunsul a venit din partea vicepresedintelui PD-L Cezar Preda, care i-a trasnmis lui Fenechiu ca problemele sale in a intelege sunt vechi. Vorbind despre disputa pe tema paternitatii taxei, Preda a spus ca PD-L si-a asumat toate lucrurile bune si toate lucrurile rele ale guvernarii. "Atunci am facut un lucru rau si am vazut ca este un lucru rau", a admis pedelistul, aratand ca partidul din care face parte a semnalat greseala inainte de a fi dat afara de la guvernare. PD-L are datoria sa indrepte greseala, a conchis Preda, criticand si pozitia gresita a premierului care a acuzat societatea civila de instigarea la nesupunere civica.

Si liberalul Ioan Ghise le-a reamintit parlamentarilor ca impozitele si taxele se stabilesc prin lege, iar taxa a fost aprobata de Parlament la propunerea Guvernului. Concluzia lui Ghise a fost ca demersul PD-L reprezinta "o problema de morala fata de cetateni, un mod necinstit de a face politica".

Concluzia PRM a fost ca "asa (prin impunerea de taxe si impozite, n.r.) poate conduce tara si Asociatia Retardatilor". "Nu aprobam modul necinstit prin care actioneaza astazi initiatorii motiunii si nici sustinatorii taxei de mediu, dar pana cand Romania va avea parte de o guvernare sanatoasa, noi aprobam astazi terminarea taxei de prima inmatriculare, desi nu noi le-am adus pe cap asemenea guvernanti si asemenea biruri", a spus deputatul Mircea Costache.

El a acuzat membrii PD-L ca dau dovada de opulenta si ca ei sunt cei care prefera masinile de lux, eliminarea taxei auto fiind doar un "truc ieftin" pentru a atrage voturile electoratului. "Va obsedeaza opulenta, vilele si automobile de lux. Daca vreti sa vedeti o expozitie a masinilor de lux, un adevarat show-room, uitati-va in fata salilor si localurilor unde isi au intalnirile pedelistii. Veti vedea acolo ultimele masini de lux, agregate extratereste, asemanatoare fiilor regilor asfaltului", a sustinut Costache.

"Militam pentru o guvernare nationala si rationala care sa relanseze economia, sa nu mai consumam rosii din Turcia, morcovi din China, salata din Olanda, usturoi din Egipt si mere din Polonia", a incheiat el.

PC este singurul partid care nu a luat cuvantul marti.

Marcel Boloș, așteptat în plenul Camerei Deputaților la solicitarea AUR. Pentru ce trebuie Ministrul Finanțelor să dea socoteală
Marcel Boloș, așteptat în plenul Camerei Deputaților la solicitarea AUR. Pentru ce trebuie Ministrul Finanțelor să dea socoteală
Ministrul Finanţelor Marcel Boloş este aşteptat luni, 22 aprilie, la ”Ora Guvernului”, la plenul Camerei, după ce parlamentarii AUR au solicitat acest lucru. Ministrul va fi chestionat în...
Parlamentul decide astăzi participarea Armatei României în mai multe operațiuni militare internaționale, unele în zone de conflict
Parlamentul decide astăzi participarea Armatei României în mai multe operațiuni militare internaționale, unele în zone de conflict
Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc luni în şedinţă comună pentru a aproba participarea Armatei la aprobarea participării Armatei României la Operaţia maritimă de tip coaliţie...
#Parlament, #taxa auto, #dezateri , #stiri politice