Nicu Fălcoi despre procentul de 2% pentru Apărare: "Nu mai trebuie prevăzută această cifră. Este de la sine înţeles"

Marti, 19 Octombrie 2021, ora 15:05
2357 citiri
Nicu Fălcoi despre procentul de 2% pentru Apărare: "Nu mai trebuie prevăzută această cifră. Este de la sine înţeles"
"Putem să discutăm în viitor poate şi de o creştere a acestui procent, asta nu înseamnă că acum este momentul" FOTO Facebook.com/ Nicu Fălcoi

Deputatul USR Nicu Fălcoi, propus ministru al Apărării Naţionale în Cabinetul Cioloş, a declarat marţi, 19 octombrie, că Uniunea Salvaţi România îşi asumă prin programul de guvernare alocarea a 2% din PIB pentru Apărare, dar acest procent nu a mai fost prevăzut în document deoarece este de la sine înţeles.

"Alocarea de 2%, care deşi s-a tot zvonit că nu este cuprinsă în programul de guvernare, nici pomeneală că nu ne-o asumăm. Alocarea de 2% pentru bugetul Apărării şi creionarea unui buget cât mai rapid - imediat după votul de învestitură", a afirmat Fălcoi, după audierea în comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Acesta a fost întrebat de ce nu este prevăzut în programul de guvernare USR angajamentul de 2% din PIB pentru Apărare.

"În opinia noastră nu mai trebuie prevăzută această cifră. Este de la sine înţeles. Este lege în acest moment şi este o înţelegere la care au achiesat toate partidele politice că România va aloca minim 2% pentru Apărare în anii următori. (...) Nu, nu a scăpat. În opinia noastră, chiar nu trebuia să scriem 2% în acel program de guvernare. Este de la sine înţeles că acel 2% există. Da, putem să discutăm în viitor poate şi de o creştere a acestui procent. Asta nu înseamnă că acum este momentul, dar într-un viitor", a mai precizat Nicu Fălcoi.

Deputatul USR a susţinut că toate guvernele au pus procentul de 2% din PIB în buget pentru Apărare, dar niciodată execuţia nu a fost în acest procent.

De asemenea, Nicu Fălcoi a opinat că ar trebui iniţiată o dezbatere publică despre stagiul militar voluntar.

Potrivit acestuia, politicile de apărare nu sunt politici de partid, ci naţionale.

"Dacă voi ajunge în Ministerul Apărării le promit colegilor din celelalte partide că nu voi face aşa cum au făcut guvernele anterioare şi miniştrii anteriori, ci ori de câte ori va fi de luat o decizie strategică pentru România, o decizie importantă pentru apărarea naţională, înainte de a veni în Parlamentul României, voi chema la consultări reprezentanţii tuturor partidelor pentru a discuta aceste lucruri înainte. Apărarea ţării nu este o chestie partizanală de partid, ci o chestie care trebuie să fie apanajul tuturor forţelor politice", a spus Nicu Fălcoi, care a menţionat că nu este descurajat de avizul negativ primit, marţi, din partea comisiilor de specialitate.

Ministrul propus la Apărare, Nicu Fălcoi, a primit aviz negativ din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

S-au înregistrat 15 voturi "împotrivă", 8 voturi "pentru" şi 13 abţineri din partea membrilor Comisiilor pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Cătălin Drulă, după ce BEC a respins protocolul Alianței Dreapta Unită: "Ciolacu e în spatele mașinațiunilor. E speriat”
Cătălin Drulă, după ce BEC a respins protocolul Alianței Dreapta Unită: "Ciolacu e în spatele mașinațiunilor. E speriat”
Președintele USR, Cătălin Drulă, a declarat luni, 18 martie, că Marcel Ciolacu se află în spatele deciziei Biroului Electoral Central de a respinge constituirea Alianţei Dreapta Unită,...
Cine scoate din joc Alianța USR-PMP-FD? Arbitrii sau Tomac?
Cine scoate din joc Alianța USR-PMP-FD? Arbitrii sau Tomac?
Analiză: PMP are un partaj nerezolvat în justiție. În același timp, primarii USR sunt hărțuiți iar puterea (PSD+PNL) e nemulțumită de potențialul de creștere al Alianței Dreapta...
#nicu falcoi, #USR, #Ministerul Apararii, #aviz negativ , #stiri politice